logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Cesta od úkolového myšlení k normálnímu chování bude těžká a dlouhá!

13.05.2020 07:12
Investoři se už vážně zamýšlejí jaký bude svět po COVID-19. Scénářů je spousta. Držme se zdravého rozumu. Když to u nás začalo řadila se vláda na letišti a počítala letadla, roušky a respirátory. Počítala a počítala a odškrtávala si položky na dlouhých seznamech. Teď, když to nejhorší pominulo už počítá zase. Pro změnu místa pro vybudování nových přehrad. Nebojujeme už tolik s koronavirem, ale se suchem. Díky. Aspoň, že to. Jenže to není skutečná změna.

Cesta od úkolového myšlení, odškrtávání splněných úkolů, k racionálnímu chování bude ještě dlouhá a těžká. Špatným směrem jsme se vydali poprvé, když jsme před 70 lety rozorávali meze. Podruhé, když jsme zaměnili poctivé české sedláky za americké farmáře. Grunt, to je láska k zemi, farma, to je neosobní fabrika.

K půdě jsme se začali chovat jako k "aktivu". Ne, že by to bylo špatné, ale půda má jako aktivum jiný charakter na americkém středozápadu a jiný mezi početnými vesničkami ve střední Evropě. Investoři samozřejmě respektují ekonomické souvislosti. Čím větší množství, obrat, tím nižší náklady. U nás i v Americe. Jinak ani nemohou. Záměrně jsme ale zaměnili slovo "souvislosti" se slovem "zákony". Co vyhovuje velkým agrokombinátům na rozsáhlých územích Ameriky nemusí nutně vyhovovat české krajině dnes pokryté řepkou či kukuřicí.

Ale k tomu počítání. Od roku 1987 se se u nás nezahájila stavba byť jen jediné přehrady. Ministerstvo zemědělství má v územní rezervě 65 schválených lokalit vhodných pro stavbu přehrad a dalších 31 lokalit připravuje. Fajn, ale zase budeme jen odškrtávat. Nejen přehrady, ale i tuny a kubíky betonu v krajině. K nim připočítejme betonové atomové energetické katedrály a spotřebu chladící vody. Budeme opět odškrtávat? Zaměníme roušky za přehrady? Není nejvyšší čas začít se chovat racionálně než abychom zase jen odškrtávali splněné úkoly? V lepším případě. V horším vysvětlovali, proč nebyl úkol splněn?

To všechno budou posuzovat i investoři, kteří budou zvažovat investice v Česku. V nedávné glose jsme si posteskli, že tuzemský akciový trh nemá ve svém portfoliu moc technologických titulů. Vlastně jen Avast. Ale návrat k silným, byť z celosvětového hlediska možná menším gruntům tuzemskému akciovému trhu také moc nepomůže, namítnou oponenti. Omyl. Obnoví kvalitní zázemí a povědomí o českém umu a zručnosti. To je málo?

"Off-line ekonomika" se v pandemii koronaviru téměř zastavila, ale "on-line ekonomika" budovaná právě na umu a rozumu jede na plné obrátky. Vhodně ji doplňuje i zručnost a zkušenost, viz švýcarské hodinky nebo první úspěchy "malých" českých firem budovaných pro 21. století či vynikající výsledky českých výzkumných pracovišť a vysokých škol. Opusťme už konečné socialistické plnění úkolů a vraťme se k "drobnému" avšak racionálnímu chování. Neměli jsme jen velké Škody, Batě, Kolbeny, ale i "malé" Jakuby Krčíny. Josefy Ressly!

Važme si, že mají i dnes následovníky, kteří pracují s nástroji 21. století, sjednávají si pracovní schůzky přes Skype, Zoom nebo Teams, nakupují přes e-shopy, vynalézají nanovlákna a spoustu dalších chytrých produktů a služeb. Přestaňme věnovat pozornost všem těm solárním baronům a novodobým miliardářům a "kapitánům" průmyslu a věnujme pozornost a investujme peníze do chytrých lidí a výsledků jejich umu a práce. Většina dnešních "úspěšných velkopodnikatelů", především těch z 90 let, sama nic nevymyslela jen korupcí, dotacemi a podobnými cestami něco "zprivatizovala".

A nebojme se ani mýlit a chybovat! Viz Avast, který prošel na přelomu roků 2019/2020 těžkou zkouškou, aby se nakonec stal kapkou v novém akciovém moři, které vytvořilo/vytváří zemětřesení pandemie. Opusťme cestu úkolového myšlení a nahraďme ji normálním chováním podle zdravého rozumu. To všechno bude velmi brzy rozhodovat i o úspěších či neúspěších našeho příštího investičního rozhodování. Že to nepůjde jen nařizováním, přikazováním a úkolováním už například zjišťují, po prvním šoku, banky.
 
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Moneta dnes sice vydala nákupní signál, ale v pátek po dividendě padne!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 611 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz