logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Kdo zaplatí válku?

12.04.2020 07:25
V sobotní ranní glose jsme připomněli klíčové postavení hotových peněz. V tuto chvíli platí sliby vlády banky, pronajimatelé, popřípadě EU. Garance státu hotovostí nejsou! Co dál? Pandemie zpomaluje a výroba se začíná ve světě pomalu obnovovat. Ne všechna odvětví se však podaří obnovit rychle. Výhodu budou mít firmy a soukromé osoby s dostatkem hotovosti. Konkrétně z Německa, Rakouska, ale i z Maďarska. Země, které nás v přípravě úvěrových koronavirových programů předběhly. My budeme o cenách vstupů těžko úspěšně vyjednávat, když nebudeme moci hned zaplatit. Totéž platí v opačném gardu pro prodej našich výrobků. Obtížně budeme hledat odběratele, který zaplatí dopředu.

Pro nedostatek hotovosti mohou mnohé tuzemské firmy vypadnout ze světové soutěže. Pak bude hůř i s pracovními místy. Opět bude Česko pracovat v "cizí" mzdě, zase budeme zemí montoven, které se kvůli viru vrátí z Asie zpět do Evropy.

Proč ne? Co je na návratu montoven, které dávají lidem práci špatného? Mnoho věcí. Mimo jiné mzdy. Budou opět nízké. Mnohé firmy budované přes čtvrt století si koupí zahraniční podnikatelé. Levně. Česká politická a ekonomická "elita" bude opět strašit Řeckem, eurem, migranty, EU, hyperinflací a růstem státního dluhu. Přeloženo do lidštiny utahováním opasků. Jsme v tom přece spolu, že?  A ti politici a ekonomové, kteří přežijí budou opět řečnit o tom, jak se v lepších časech vyváží z republiky do zahraničí zisky a finančně málo gramotní spoluobčané jim budou znovu a znovu tleskat a volit je.

Pořád se hlásíme k ambicím být evropským tygrem. Proč už tedy dávno nevyvážíme um českých lidí jako například maličké Lucembursko? Mnoho společností v této zemi patří ke světovým technologickým lídrům. Většina vykazuje vysokou míru produktivity práce a robotizace. Zaměřuje se na produkci s vysokou přidanou hodnotou, rozvoj inovací a digitalizaci. Je - nemluví pořád dokola, že bude!lídrem evropské kosmonautiky. Vyváží um a znalosti. Žádné laciné zboží z montoven. Nebojí se zaměstnávat "nepřizpůsobivé" imigranty, například Indy. Vědí, že právě Indové patří už dlouho mezi nejzdatnější světové matematiky a vědce. Nemusí skákat, aby přesvědčili, že kdo neskáče není Ind.

V Česku máme stejné šance a spoustu chytrých lidí, ale utápíme se v byrokracii. Co si myslet o úřadech, které hostinskému, který požádal FÚ o pomoc v podobě odkladu DPH mu místo pomoci obstavily účet? Je to neschopnost nahrazovaná zupáctvím nebo dokonce zlá vůle prosazovaná tupou a neosobní rutinou? Přitom pořád kolem sebe slyšíme akční vyhlášení jsme ve válce, je mimořádná situace, přistupujte k práci tak, abyste jiným nepřidávali problémy! Možná by měl stát opravdu dát do karantény sám sebe, jak zní nedávný titulek příspěvku Petra Honzejka v HN. Aby ochránil občany před ním samým!

Proč se tak státní úředníci chovají? Jednak plní vůli svých nadřízených, potažmo "velících" politiků a jednak zneužívají situace, která jim v případě COVID-19 nahrála. Vlastní chyby - například populistické PR rozdávání z cizího - může skrýt do nákladů "války" s koronavirem. To motto "jsme ve válce" nabylo vymyšleno srdcem, ale chladným a cynickým kalkulem PRistů. Teď je potřeba sbírat "válečné" zásluhy.

Jenže každou válku musí vždycky někdo zaplatit. Meze investorů půjčovat za přijatelných podmínek jsou i za mimořádných okolností omezené. Stát má jen ty peníze, o které na daních a často účelových poplatcích obere obyvatelstvo a firmy. Pokud nebudou stačit začnou důchodci a studenti místo slev na veřejnou dopravu chodit pěšky.  Jak se říká, sliby se slibují, blázni se radují.

ČNB nyní nově může díky koronaviru nově a  v podstatě bez omezení nakupovat  jakékoliv cenné papíry, akcie, dluhopisy. Hlavním argumentem posílení pravomocí je stabilita finančních institucí. Může v případě paniky cenné papíry odkoupit a nepřipustit tak velké propady. Takové kvantitativní uvolňování počesku. A jsme zase u hotovosti a likvidity.

Druhý den jak se banky o rozhodnutí dozvěděly skoupily rekordní emisi státních dluhopisů za více než 50 mld Kč. Cesta k půjčování je otevřená. Má to ale háček. Co se stane, když  se celý proces bude opakovat "do nekonečna"? Nezkolabují kapitálové a finanční trhy?
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Moneta dnes sice vydala nákupní signál, ale v pátek po dividendě padne!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 618 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz