logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Kořeny podividendové ČEZ rally aneb vo co gou?

10.07.2018 07:00
Predikce globálního akciového trhu hýří nespočetným počtem variant. Stačí prolistovat zahraniční odborné weby. Dělat z nich hlubší závěry nemá smysl. Doma jsme zmítáni bojem o moc. Samozřejmě s dopadem na tuzemský akciový trh. Diskuze patří především ČEZ. Otázka už nestojí tak, že se "něco" stane, ale kdy se to "něco" stane? Obchodní války mezi USA a světem jsou realitou, geopolitická napětí narůstají, v Británii odstupují ministři a Británie sama se s EU nejspíš rozejde bez dohody. Co víc? Jak se zachovat?

Drobní investoři musí především zachovat klid a neplašit se. Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří - lidová moudrost a zkušenosti generací jsou nevyčerpatelné. Domácí diskuze patří především ČEZ. Nevýrazný růst a často spíš pokles před dividendou a naopak razantní "ČEZ rally" po dividendě stojí za zaznamenání. A za zaznamenání stojí také poklesy před dividendami. Zdaleka se netýkaly jen ČEZ. Tomuto novému fenoménu musíme věnovat v blízké budoucnosti velkou pozornost.

Zatím však postačí připomenout jiný fenomén, který se na jedné straně nebývale přeceňuje a na druhé trestuhodně podceňuje. Produktivita práce. Renomovaní ekonomové často bědují nad pomalým růstem produktivity práce. Nikdo si však zatím nedal pořádnou práci s tím, aby posoudil skutečnost, že lidé nejsou připraveni vyrovnat se s důsledky vyšší produktivity práce. Víme například jak správně naložit s volným časem? Budeme rozbíjet stroje, konkrétně roboty a sabotovat automatizované systémy, které zvyšují produktivitu práce?

A to není jediný důsledek fenoménu produktivita práce. Mnohem nebezpečnější a zrádnější je odvedení pozornosti lidí od investování k "zaměstnaneckému pojetí života". Co to znamená? Chodit do práce, spoléhat se na mzdu, plat, odměny a výhody a "eliminovat" zájem o tvořivou, přesněji "investiční", aktivitu. Místo toho jsou lidé utvrzování v přesvědčení, že není nutná a potřebná, protože (zase!) máme stranu/hnutí, která je pro všechny a o všechny se postará. Jako by nám nestačilo nedávných 40 let zkušeností s tímto modelem řízení společnosti!

Teď se drobný investor asi zeptá: A jak to souvisí s tuzemským akciovým trhem? Zásadně! Jsme nadšeni montovnami a automobilovým průmyslem. Dávají přece všem práci. Jiní jsou nadšeni Donaldem Trumpem a jeho obchodními válkami. Je to přece jen "chlapák". Vůbec však nechápeme, stanou-li se z Čechů jen "nemyslící" zaměstnanci, že budeme strašně zranitelní. Jeden kolaps vyplývající z obchodních válek a můžeme být na lopatkách. Závislost "jen na mzdách, platech a odměnách" může být smrtící.

V ekonomikách a hospodářstvích to funguje stejně jako v životě. Některým zemím se daří, jiným v danou chvíli ne. Jednou jsi nahoře, jednou jsi dole. Akciové trhy slouží k přesouvání peněz z míst, kde je jich přebytek do míst, kde je jich naopak nedostatek a investování není nic jiného než příležitost umožnit i drobným investorům, tedy i "zaměstnancům společnosti Česko a.s.", aby se onoho přesouvání peněz mohli zúčastnit a bohatnout na něm. Spolu s bohatými. Bohatí mají ovšem jinou strategii: probudit v zaměstnancích pocit "jistoty desetinásobku" a bohatství si rozdělit sami.

Proto klademe v DOWER-D takový důraz na ČEZ. Je typickým představitelem "příležitosti pro všechny" a ne jen příležitosti pro vyvolené. V ČEZ mají nyní i drobní akcionáři jedinečnou a nejspíš i poslední šanci pochopit o co při investování doopravdy jde. Populisté a rádoby odborníci, aby se předvedli a zavděčili voličům (dříve "našemu pracujícímu lidu") by se asi vyjádřili jinak - vo co gou?

Takže o co jde? Tlačit na zvyšování ceny ČEZ a ukázat mocným, že ani drobní investoři nejsou bezmocní. Proč se mají o zisky z výroby energií, na které jsou tolik vázáni všichni "zaměstnanci" podělit jen bohatí a ztráty realizované formou zdražení energií se mají zase znárodnit jako labská flotila či OKD? To je to "vo co (doopravdy) gou"!
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Moneta dnes sice vydala nákupní signál, ale v pátek po dividendě padne!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 618 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz