logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

O finančně gramotné společnosti, střádalech a investorech!

22.11.2019 07:12
Tuzemští investoři jsou rozladěni. Podzimní růst se zadrhává. To střadatelé jsou na tom lépe. Sází na někým jiným spravované investiční produkty a doufají v "desetinásobek". Má to ale háček. Úrokové sazby zůstanou nejspíš ještě dlouho nízké a kdo bude chtít peníze efektivněji zhodnotit bude muset víc investovat a riskovat. Jsme na to ale připraveni? Nejsme.

Musíme se víc naučit rozumět financím a ekonomice. I když si myslíme, že jim rozumíme. Dejme slovo slovo Andreasi Treichlovi, šéfovi Erste Group Bank, který 31. prosince odchází po 22 letech z čela bankovní skupiny, kterou z lokálních podmínek vytáhl na výsluní. "Jedna z nejdůležitějších věcí v následujících dvaceti čtyřiceti letech ve všech našich zemích bude finanční vzdělávání". A my? Většina 85% Čechů (agentura ppm factum) spoléhá ve stáří, ať už plně nebo částečně, jen na důchod od státu. Žádné vlastní investice a úspory!

O finanční gramotnosti se sice pořád hodně mluví ("vzdělávací firmy" na ni dobře vydělávají), ale v podstatě se pro její rozvoj nedělá nic. Vypočítávat finanční produkty (jde jen o marketing) je něco úplně jiného než financím a ekonomice rozumět. Stejně jako učeně mudrovat o HDP nebo cenách benzínu či nafty. Ten benzín prosím, s jeho cenou se potýkáme u pump každý den, ale HDP?

Doba začíná být čím dál tím víc složitější a lidé vědí o financích, byť jsou přesvědčeni o opaku, čím dál méně. A přitom finanční gramotnost neovlivňuje jenom naše rozhodování ve věcech týkajících se rodinných rozpočtů, ale má dopad i na naše politická a podobná rozhodování.

Stát dbá stále víc a víc na to, aby se z občanů stali "ovčané". Odvrací pozornost od věcí podstatných k věcem nepodstatným. Záměrně zahlcuje lidi na první pohled moudrými řečmi a úvahami o ekonomice a financích nebo statistikou, jak jsme v tom či onom dobří, ale lidé, zejména z nižší střední třídy a nízkopříjmových skupin, pokrok ve svých životech moc nevidí. Spíš nekonečné zdražování. Stát záměrně mate obyvatelstvo výčtem investičních produktů než aby ho cíleně učil investovat.

Konkrétně. Mluví se pořád dokola o reformě důchodů. Těm skupinám přidáme, těm ne. Přitom se státu nabízí přímo ukázková příležitost zabít dvě mouchy jednou ranou. Zvyšovat důchody s minimálním dopadem do státního rozpočtu a přitom ještě navíc, tak říkajíc za pochodu, učit široké vrstvy obyvatelstva finanční gramotnosti.

V soukromé společnosti ČEZ drží většinu 70% akcií stát. Místo plácání o důchodové reformě stačí pohlídat pravidla a postarat se, aby oněch jeho 70% akcií pokrylo dividendami zvýšenou potřebu na důchody a zároveň naučilo lidi investovat. Místo toho dbá stát o to, aby zisky zprivatizoval spřáteleným jestřábům a finanční závazky spojené s výstavbou nových jaderných bloků "hodil" na občany. Nebo "ovčany"?
Až stát nahradí i ve finančních věcech velké digitální firmy jakými jsou Google, Amazon či Alibaba, bude se divit. Ale to už bude pozdě. Ať digitální daň zavede nebo nezavede!

Stát vůbec nepochopil význam investování ve 21. století! Ne stát na státu zvávislých ovčanů, ne hádky ve státním rozpočtu o výši důchodů s tendencí zvyšovat jakési minimální důchody, ale cílevědomé zvyšování finanční gramotnosti. To je všem pro stát, tedy spíš pro politiky nebezpečné. Proč se má bát vzdělaného obyvatelstva? Bude mu vidět pod prsty? Proč raději nabízet střádalům, nic proti střádání, hotové rádoby sofistikované investiční produkty místo aktivního investování? Odpověď je jasná. Pak by totiž ovčané "neskákali" na kdejaký populistický, s prominutím, žvást.

I to všechno jsou důvody, kromě jiných už dříve v našich glosách zmiňovaných, které nás aktuálně vedou k závěru, že tuzemský akciový trh nyní přeruší podzimní růst a bude nějakou chvíli stagnovat.
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Ani banky a finanční VIG již nejsou tituly, kterými donedávna bývaly!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 509 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz