logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Příští půlrok bude patřit spekulacím, připravujme se!

14.06.2020 13:03
Máme za sebou dramatický týden - s dobrým začátkem i dobrým koncem! To je v tuto chvíli dobrá zpráva. Možná má kořeny tam, kde bychom je vůbec nehledali. V minulosti a dlouhodobosti. Naše (ne)schopnost připravovat dlouhodobé projekty podle některých autorů souvisí s tím, že na našem území dlouhodobě nemáme žádné opravdu nebezpečné faktory. Žádné nebezpečné hory, žádná nebezpečná zvířata. Klídek, tabáček. Ani ten covid-19 není/nebyla až taková hrůza. K čemu nějaké dlouhodobé projekty nebo dokonce reformy, když nám nic nehrozí?

Před už více než půl rokem, dávno před koronavirem, jsme psali o nástupu nového "normálu", o digitalizaci, úloze centrálních bank a ... že to půjde ztěžka. A ejhle! Stačil koronavir a věci se daly do takového pohybu, že je jen velmi těžko a obtížně sledujeme. Viz uplynulý týden na akciových trzích!

Dnes hýříme slovy jako státní garance, dotace, podpora, pomoc, jsme v tom spolu, atd., atd.  Slova, slova, slova. Chybějí však hodnoty. Samotná sebekrásnější slova a vládní transfery peněz žádné hodnoty negenerují. Většina dosavdních opatření byla/jsou jen časovými přerozděleními. Vláda si dnes finanční prostředky vypůjčila, aby je někdy v budoucnu vrátila. Možná.

Teď vstupujeme do obtížnější fáze než jakou byla/je pandemie covid-19. Uplynulý týden ji odstartoval Začíná přerozdělování zdrojů. Bude nutné ve stejné míře i ve stejné časové perspektivě někomu přidávat a někomu ubírat. Začíná boj zájmových skupin a lobbystických uskupení. Rozhoduje se nejen o ekonomickém růstu, ale i o podobě a fungování tuzemského akciového trhu.

Nejdříve se zamysleme jak se střílí s čísly. Napřed 300 miliard, pak 400 a počátkem června se už otevřeně mluví o 500 miliardách korun za pandemii. a prezident uklidňuje, že to národní hospodářství nezruinuje. Klídek, tabáček. Jenže ať ta částka bude nakonec taková nebo maková, budeme ji my - ne ti co oni rozhodovali! - celá léta splácet. K absenci výše vzpomenutým nebezpečných faktorů na našem území se přidává další. Zákeřnější. Bezbřehé rovnostářství.

Na vlně falešné spravedlnosti se desítky a desítky miliard vyhazují oknem a nikoho to netrápí. Nerozlišovat kdo pomocnou ruku státu skutečně potřebuje a kdo ne, viz všechna ta Čapí hnízda okolo nás, a kdo ne je nejspíš jednou z těch našich národních hodnot. A poučení? Opusťme iluzi jistoty moderního světa/bytí "na věčné časy". Snad platí pro nejmladší generace, my dospělejší si ale připusťme, že svět umí být hodně rozkolísaný a je nepředvídatelné místo, viz celé minulé století. A právě o tom bude, resp. už je "nové obchodování" na akciových trzích. Jakýsi "nový akciový normál".

Ale dost teorie a úvah. Druhá polovina roku bude patřit spekulacím. Témat je spousta. Živáých i téměř zamenutých, Například brexit. Výraznou roli sehrají americké prezidentské volby v USA. Pokud hodnotíme současnou situaci střízlivě musíme si přiznat, že důvody k poslední korekci byly hodně silné a incident s americkými daty o nezaměstnanosti byl jen drobnou epizodkou "ze života". Pátek ostatně jasně naznačil, že obchodování ve zmateném "kotrmelcovém" módu může/bude pokračovat. Bude také pokračovat vymaňování se světových ekonomik a finančních trhů z příliš silného vlivu centrálních bank. Bude docházet k dalšímu oddělování zrna od plev.

V Česku budeme vystaveni i některým specifickým lákadlům, viz dividenda a rychle se blížící ex-date ČEZ. Zvláštní postavení zaujme Avast. Po poklesu se rýsuje nová šanci na na novou zajímavou spekulaci. A banky? Jsou ideálními tituly pro trpělivé spekulace.

Čeká nás půlrok spekulací! Můžeme v nich být úspěšní, a dost. Jen nesmíme zapomínat, že výhry platí poražení! Nástroje vedoucí ke správným rozhodnutím zůstávají stejné. Indikátory technické analýzy. Fundamentální analýza hraje podpůrnou roli, ale ze hry není. Bude nabízet aktuální rozbušky v konkrétních aktuálních spekulacích.
 
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Moneta dnes sice vydala nákupní signál, ale v pátek po dividendě padne!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 618 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz