logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

S jádrem na věčné časy a nikdy jinak?

10.07.2019 07:05
Od pondělního rozhodnutí vlády je mediální prostor plný analýz, komentářů a diskuzí o stavbě nových jaderných reaktorů v Česku. Kolik to bude stát, kdy a která fáze přípravy a realizace stavby se uskuteční? Svatým grálem energetické budoucnosti Česka je teze "s jádrem na věčné časy a nikdy jinak". Vyzněla tak i pondělní Devadesátka ČT 24 věnovaný výstavbě nových jaderných bloků.

K "jiným energetickým řešením" sice dostal v pořadu čas i energetický poradce ve společnosti Calla pan Edvard Sequens, ale nebyl to čas dostatečný. "No, musí zaznít i jiný hlas než jen jádro" řekl si asi dramaturg pořadu. Odpověďmi pana Sequense se nicméně neslo zásadní poselství. Má se za to, že jedině jádro nás zachrání před energetickou nouzí a před celým světem, ale je tomu doopravdy tak?

Vedle všech řečí o "shodě" názorů na energetickou budoucnost země - byť nevíme vůbec nic ani o ceně, ani o době přípravy natož výstavby! - se celým pořadem a později i mediálním prostorem nesla a nese docela vážná pochybnost. "Za určitých podmínek by mohl stát stavbu převzít, pokud se nebude ČEZ vyplácet. O detailech se ještě jedná". ... "Pokud dojde ke změně podmínek (nikdo neví jakých a kdy!), které by znamenaly, že investice nebude ekonomicky efektivní, stát by firmě tuto ztrátu kompenzoval," potvrdil nejasný stav věcí vládní zmocněnec pro energetiku. To je přece dost hrozné, byť to zní pěkně pro voliče! Co podnikatelé, kterým nekompenzuje nikdo nic? Nebo je to jinak?

Jak pro koho. Pro ČEZ to znamená, že v okamžiku, kdy se stavba přestane firmě ekonomicky vyplácet může ji kdykoli přenechat státu. A v tu chvíli bude jen krůček k původní myšlence: rozdělit ČEZ na dvě části. Tu "starou" fungující a vydělávající a tu novou, resp. v tuto chvíli už dvě nové, ztrátové. Výrazně ztrátové. Bez světýlka na konci tunelu! Ideální výchozí pozice pro českou "kapitalistickou" cestu: privatizovat zisky, znárodnit ztráty! To je dokonce ještě lepší typ podnikání, než dosavadní "dotační podnikání". Chce to jenom být u toho, až se začne dělit "tomu dám, tomu ne, tomu dám, tomu ne..." Ve vší úctě, pánové, kdo má víc?

Pryč od jiných energetických doktrín, které například ve vzpomínané Devadesátce ČT24 naznačil energetický zástupce Cally pan Sequens. Aktuální situace okolo jádra hodně připomíná chování vlády okolo sucha. Prý už má vláda řešení. Vytvoří komisi! Pak další a další a subkomise a komisi pro komise...

Řešením pro energetiku, ale i sucho je zdravý selský rozum. Pouštíme se do finančně náročných projektů, aniž bychom znali termíny jejich dokončení a hlavně jejich smysl. Energetiku ani sucho nelze řešit socialistickými megalomanskými metodami zaštítěnými praporem soběstačnosti. To jsou oblasti přesahující možnosti státu naší velikosti a našich možností. Proč jsme součástí EU? Abychom se hádali o to, kdo bude předsedou EK nebo abychom společně řešili společné úkoly? A energetika určitě je společným úkolem celé Evropy!

Jednotlivcům nikdy nejde o blaho všech, jak rádi říkají. Na prvním místě jsou vždy jen oni, , , jenom já. Privatizují zisky, znárodňují ztráty a pobírají dotace - a v Česku usilovně diskreditují opravdové investování, tedy co, kdy a za kolik - a hlavně, kdy se vynaložené náklady vrátí?

Teď jde opravdu o to ochránit ČEZ před domácími vetřelci. Neznehodnotit kvalitní společnost dramatickým snížením ceny jejich akcií (aby se snadněji dostala do rukou vetřelců) a tak zabránit krádeži ČEZ. Už toho bylo v Česku ukradeno dost! Společnost s vysokou vnitřní hodnotou, a takovou ČEZ má, je dost silná se vetřelcům ubránit. Dříve či později se ubrání i ČEZ - a pak budeme mít v držení hodnotné akcie silné společnosti!
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Moneta dnes sice vydala nákupní signál, ale v pátek po dividendě padne!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 614 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz