logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Akcie v kleštích pandemie a bankovního skandálu!

23.09.2020 05:44
Pondělí přineslo šokový propad globálních akciových trhů. Svět děsí druhá vlna pandemie. A my jsme opět premianty. V tom špatném slova smyslu. Už několik dní se ve světových médiích skloňuje Česko jako země, která mnohonásobně překonává jarní maxima denního počtu nakažených. I když u nás hlásáme, že je vše pod kontrolou, strohá fakta ukazují něco jiného. Situace se však prudce zhoršuje všude.

Druhou čelistí akciových kleští je obrovský globální bankovní skandál. Kauza FinCen Files. Podrobnosti oznámil server Investigace.cz, který se účastní globálního projektu Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ). Ponechme zatím stranou největší světové banky, které jsou do skandálů namočeny. I v Česku se ale legalizují peníze z trestné činnosti.

Pandemie covid-19. Máme tu podzimní druhou vlnu. Situace v Evropě, ale i celém světě se prudce zhoršuje a panika se v pondělí v plné síle přelila i na akciové trhy. Několik evropských zemí již zavedlo nové uzávěry ekonomiky a další je zvažují. Investoři se znovu vyděsili.
Co s portfolii, když se akciové trhy po jarních propadech opět nacházejí v klesajícím trendu? Jak velký vliv na trendy mají počítačové algoritmické obchodní systémy? Pokud vyhodnotí trend jako sestupný spustí další vlnu výprodejů a není pochyb, že pandemie rizika zvyšuje.

A dál. Už tak hodně komplikovanou situaci komplikuje i nedávný růst, který ceny akcií vyhnal na hodně přemrštěné hodnoty a poměr ceny k zisku akcií Applu, Googlu či Facebooku se nachází vysoko nad historickým průměrem.Ale hlavně. Cena akcií rostla především v USA zatímco svět v růstu za Amerikou zaostával. Ale pokud se nynějšího propadu ceny akcií týká přidal se svět k Americe. Jinými slovy. Dopad současného propadu akcií má v Evropě a ve zbytku světa daleko děsivější rozměry než v samotných USA.

A to ještě nehovoříme o faktu, že nás už brzy čekají americké prezidentské volby a zřejmě i tvrdý brexit, O obchodní válce USA s Čínou nemluvě. Podpůrná jarní vládní opatření pro firmy a obyvatele se v mnoha zemích chýlí ke konci. Pokud přední světové centrální banky a vlády urychleně nesáhnou k dalším stimulačním opatřením je rozumné mít se na pozoru a být ve střehu.

A aby rozhodování bylo ještě obtížnější rozhořívá se další obrovský problém. Kauza FinCen Files. Podezřelé globální finanční transakce v celkové výši dvou bilionů dolarů (zhruba 45 bilionů Kč). Odhalil je únik více než 2500 tajných dokumentů amerického úřadu na potírání finanční kriminality. Dokumenty z let 1999 až 2017 se mezi 170 jinými zeměmi dotýkají i Česka. Spisy podle serveru Investigace.cz upozorňují na 144 společností a jednotlivců, kteří měli v Česku bankovní účty, na kterých se uskutečnily podezřelé převody peněz.

Jako podezřelé vyhodnotili američtí úředníci zejména platby, u kterých se nepodařilo dohledat téměř žádné informace k firmám, které si peníze přeposílaly. Ve většině případů šlo o schránkové firmy z offshorových destinací. Přestože tyto firmy neměly ani vlastní kancelář, zaměstnance nebo webovou stránku, protékaly přes jejich účty miliony dolarů. Z tuzemských bank se podle serveru na transakcích nejvíce podílela Raiffeisenbank a následovaly PPF Banka, ČSOB a Česká spořitelna. Banky se ke kauze zatím nevyjádřily.

Není divu, že jsou investoři k smrti vyděšení. Jenomže uzavřít pozice a přesunout se do "nakonec také předraženého zlata" nic neřeší. Moudří investoři to vědí. Nezbývá jim než opět vsadit na vnitřní hodnotu firem. I my proto dál rozlišujme firmy, které přináší hodnotu a které nepřináší nic. Přežijí jen ty s vysokou vnitřní hodnotou. Tradiční, nakonec i ty dnes proklínané banky nebo ČEZ i ty progresivní, například Avast. Sledujme objemy!
A propo banky. Nejspíš asi jsou hodnotnými firmami, když si mohly dovolit riskovat v nedovolených finančních transakcích. Jen je musí příslušné autority přitlačit, aby peníze směrovaly tam kam patří a ne k podvodníkům.
 
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Erste Bank, ostatně i jako další finanční tituly už zase jede!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 581 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz