logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Banky jsou indikátorem toho jak bude!

02.07.2020 05:58
ČEZ se ve čtvrtek už obchoduje bez práva na dividendu. S přihlédnutím na včerejší problémy s Xetrou bylo jeho loučení s dividendou trochu zvláštní. Přesto ukončilo etapu, které se v minulosti říkalo "dividendová". Letos je to jiné. ČNB už dříve "doporučila" tuzemským bankám dividendy nevyplácet. Před pár dny se něco podobného přihodilo i americkým bankám. FED na ně uvalil restrikce poté, co u nich byly provedeny zátěžové testy. Restrikcím podlehly i dividendy. Už před tím, v březnu, se zastavily odkupy, ale čekalo se, že dividendy zůstanou. Nestalo se. David Ellison z Hennessy Funds k tomu uvedl, že banky byly v podstatě znárodněny, Žádné odkupy, žádné dividendy. Razantním tlakem na banky, potažmo dividendy ale ztrácí investování de facto svůj smysl.  Ale...

V Česku se ke komplikacím s investováním připojuje navíc ještě i ČEZ. Přesněji jeho v tuto chvíli nejasný podividendový vývoj, viz naše včerejší glosa.

Jak investoři bankám aktuálně věří či nevěří naznačilo na tuzemském akciovém trhu úterní obchodování. Propadly ceny všech tří na pražské burze listovaných bank. A jak věří ČEZ ukáže vývoj jeho ceny po dividendě. Ne ten dnešní propad "o dividendu", ale později "ten další" vývoj.

Teď  jsou nejdůležitější i pro nás americké banky. Jak je vidí FED naznačila jeho guvernérka Lael Brainard. Plošné ukončení výplaty dividend prý vytvoří jednotné prostředí a umožní bankám udržet si potřebnou výši kapitálu bez toho, aby ztratily konkurenční výhodu vůči dalším bankám. Proto dělá FED zátěžové testy, aby podle nich nastavil regulaci. Výplata dividend, popřípadě odkupy by neměly být založeny na tom, jaká byla ziskovost bank v minulosti, ale jak budou kapitálově silné v budoucnosti.

Při prudkém růstu nejistoty, která teď ve světě financí panuje je celkem přirozené, když jakékoli firmy, i banky, začnou posilovat své rozvahy – tedy hlavně držet a navyšovat hotovost - než aby peníze rozdávaly akcionářům. Ekonomiky se přece vyvíjejí v cyklech a tudíž mají i svá slabší období.

Každá mince má dvě strany. Nezvyšuje omezení výplaty dividend šanci na přežití a budoucí prosperitu? Pokud ano, pak  zásah FED nebyl nutný. Banky samy mohly výplaty dividend zastavit. Ukazuje se, že ještě důležitější než potřeba regulovat je důležitější firmám důvěřovat. FED zatím postupuje jakousi střední cestou. Posílají světové centrální banky tlakem na banky a spolu s nimi i na ekonomiky svět správným směrem?

Vracíme se tak po letech opět k hlavní otázce poslední finanční krize z konce minulé dekády: jsou banky/firmy "příliš velké na to, aby padly"? A tak se po peripetiích minulého století vracíme ve 21. století znovu na počátek. Znárodnit vše, neznárodňovat nic nebo nastavit (a přísně kontrolovat dodržování) jasná pravidla?

Znárodňování máme vyzkoušené. Nefunguje. Neznárodňovat nic? O tom se uvažuje vždy, když začne kolabovat finanční systém. A nikdy to nikam nevedlo. Nejspíš nakonec opravdu nezbývá nic jiného než nastavit jasná pravidla (i když to není nic snadného) a ta striktně dodržovat. V tomto světle pak dnes zakazované dividendy nemusí být až tak špatným řešením. A protože finanční svět spěje nejspíš právě k onomu třetímu řešení směřují akciové trhy ve zbytku roku, včetně tuzemského akciového trhu ke "kvalitním" spekulacím. K dalšímu kolu (nikdy nekončícímu procesu) oddělování zrna od plev.

Takže jak se zachovat, dnes, zítra, pozítří? Určitě nepospíchat. Jednak jsou prázdniny, jednak není jasný příští vývoj okolo bank. A banky jsou v tuto chvíli klíčem jak a kudy dál.
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Erste Bank se ze siných titulů dařilo před Velikonocemi nejvíce!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

březen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 347 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz