logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Čas vůdců, slibů, marketingových gurů a malin nezralých!

02.09.2018 12:59
Svět je v posledních letech jiný. Racionalita je bita marketingem. "Tradiční" strany a politici jsou zesměšňováni stranami a politiky "pro všechny", starším ročníkům dobře známou "národní frontou", a investoři marně hledají "správný" recept na novou situaci. Zejména, když voliči, také zatím marně, hledají nové "vůdce" a hnutí a strany, které za ně "všechno zařídí". Je to samozřejmě nemožné, ale sliby jsou tak lákavé, že? Chytří investoři dobře vědí, že sliby "pro všechny" splnit nelze, nicméně proč se chvíli na vlně slibů nepovozit, že?

A to je oč tu nyní běží - o čas slibů a vůdců, kteří všechno zařídí. To v marketingové rovině. Bohužel zapomínáme na zkušenosti, které minulé století lidstvu s vůdci předvedlo. A v praktické rovině? Svézt se na vlně přání - a samozřejmě na ni vydělat. To byl a stále ještě je motiv aktuálního dlouhodobějšího růstu amerických akcií. Zvlášť když globální akciové trhy jsou úspěšně drceny silnými a svalnatými řečmi a prohlášeními.

Náš pravidelný čtenář na současnou situaci vtipně reagoval otázkami. Budou černými koni banky? Oklepou se v září Erste Bank a další z Trumpových tweetů, z turecké krize a začnou růst? Erste Bank by navíc měla na základě slov šéfa FED v Jackson Hole o zvyšování úrokových sazeb dokonce prudce růst! Nastoupí po prázdninách na tuzemský akciový trh opět naplno minoritní akcionáři ČEZ a začnou tlačit cenu vzhůru k 600 Kč/akcie, k oné ceně předpovídaného odkupu? Zatím banky i ČEZ přes prázdniny v podstatě jen "parkovaly".

A dodává: "Podle mne nebylo přes prázdniny, co se týče vývoje kurzu, zajímavějšího titulu na tuzemském trhu nad ČEZ. Žádná přehnaná reakce na Turecko, kde má firma své aktivity a zároveň prakticky žádná adekvátní reakce na prudký růst cen elektřiny, uhlí, povolenek - a také plynu". S tím plynem uhodil hřebík na hlavičku.

Německo přechází při výrobě elektřiny na plyn jako na hlavní směr vývoje. Je podle Němců levnějším a elegantnějším řešením. Určitě v porovnání s výstavbou nových jaderných bloků. Proč ale náš prezident a premiér tolik prosazují nové jádro? Prý bude rozhodnuto do konce roku. Probudí poslední silná slova minoritní akcionáře? Moc času nemají. V DOWER-D vnímáme výstavbu nových jaderných bloků a především jejich financování jako, no jak to napsat - účelovku. I proto se pod ni bojí zodpovědní pracovníci podepsat. Dobře vědí, že ve finále půjde především o jejich kůži.

A ještě z globálního soudku. Asie. Investoři vnímají posilování Asie velmi citlivě. Podpis dohody o obchodování v Asii je na spadnutí. Dobře si uvědomují, že i případné pozdější sjednocení "zbytku světa" právě proti Asii nebude snadné a už vůbec ne pod vedením USA. Evropa se bude cítit/cítí USA podvedená, Velká Británie po brexitu zrazená a samotné USA budou stát proti sílící Asii osamocené a navíc oslabené předcházejícím bojem se "zbytkem světa". Není/nebude proto nic přirozenějšího, než že se investoři upnou právě k Asii. A Donald Trump, aniž si to možná svým "americkým" bojem za America first uvědomuje, posiluje právě Asii! Co tě nezabije, to tě posílí.

V DOWER-D často zmiňujeme trendy. Uvědomujeme si však velmi dobře, a je na místě to znovu zdůraznit, že na základě minulých událostí nelze činit žádná skálopevná budoucí rozhodnutí, protože není zase až tak snadné zakomponovat do ní všechny neznámé faktory, o kterých dnes nic nevíme. Trend je něco jako koryto řeky. Pokud se v něm voda valí a odnáší po záplavách kameny a kusy dřeva chová se v něm jinak než proudí-li tiše a poklidně.

Podobné je to s trendy. Ovlivňují je neočekávané změny v měnové politice, politické události, nadhodnocení či podhodnocení akcií, selhávání bank, přírodní katastrofy, snižování zadlužení (dochází k prodejům aktiv, aby byly peníze na splacení dluhu) a další a další faktory. Žádné z těchto vlivů nelze jednoduše předvídat. A i kdyby to šlo, nevíme jak a jakou silou akciové trhy ovlivní. A v takové situaci se nacházíme na prahu letošního podzimu. Záleží jen na nás, našich zkušenostech, plánech a umu. Žádný investiční, ale ani marketingový guru nám nepomůže! Je to jen a jen na nás.
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Finanční tituly jedou v párech. Mezi Erste a VIG jsme dnes vybrali VIG!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 513 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz