logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Hra o důvěru a o budoucnost!

14.05.2020 06:49
Tuzemský akciový trh po dramatických koronavirových propadech pomalu a trpělivě roste. To je dobrá zpráva. Ale ne dost, protože v zásadě pořád jen drží spekulační mód "růst, korekce, růst". Stačí se podívat na graf candlesticks indexu PX. Nejedná se ale zatím o nic jiného než o silnější korekci nedávného ještě silnějšího pádu. Důležitou, byť negativní roli v tomto procesu sehrávají banky. O jejich obavách z tlaku autorit jsme už psali. Stejně jako o obavách z reakcí akcionářů a potenciálních investorů.

Jeden příklad za všechny. Banky se obávají porušování bankovního tajemství. Jednoho z pilířů jejich síly. Důvěry. Naplno se to projevuje u projektu Covid III. Pokud dodavatel zjistí, že jeho odběratel žádal o úvěr a nedostal ho bude se zdráhat mu další zboží kvůli obavám, že mu ho nezaplatí dodat.

To je jeden příklad za všechny. Jak vidět nejde už jen o chování centrálních bank a jejich "manipulace" s úrokovými sazbami. I ty však dál zůstávají hře. Špatné hře. Viz středeční obchodování v USA. Tam akcie výrazně zlevnily po varování guvernéra FED Jerome Powella, že by USA mohly v důsledku koronavirové krize bojovat s dlouhodobějším útlumem hospodářství. Index Dow ztratil přes 2% a padal i index technologického trhu NASDAQ. Nejasno ve vzduchu zůstalo viset i po jeho slovech, když řekl, že FED bude s dopady pandemie Covidu-19 bojovat naplno, ale nezmínil žádná konkrétní opatření. Odmítl však, že by FED zvažoval snížení úrokových sazeb do záporu k čemuž ji v úterý vyzval na twitteru Donald Trump.

A existují další pádné důvody proč se banky začínají ošívat. V Česku to začalo "doporučením" ČNB, aby nevyplácely, tedy (zatím) "pozdržely" výplaty dividend. Akcionáři jim začínají klást nepříjemné otázky.  Proč mají "naše" banky platit vládní rozhazování a sliby ptají se akcionáři a potenciální investoři? Takové otázky nemohou managementy brát na lehkou váhu tak, jak si to může dovolit vláda. Vedení bank má osobní zodpovědnost. Na rozdíl od vlády, která rozhoduje ve sboru, tedy vlastně bez osobní zodpovědnosti.
A propo podobné dilema řeší i vedení ČEZ. Proto jeho poslední ujištění o tom, že dividendová politika ČEZ se v souvislosti se stavbou nových atomových reaktorů (zatím) nemění.

V tomto kontextu už také investoři začínají pochybovat o smyslu ekonomických ukazatelů. Za jediný měsíc přišla americká ekonomika o pozice, které si vybudovala za celou minulou "pokrizovou" dekádu! Za jediný měsíc! Celá řada ukazatelů v posledních týdnech padá na dřív nemyslitelné úrovně - a nic! Tedy něco přece. Vyjevují se nové souvislosti. Například se ukazuje, že cena komodit není určována jen nabídkou a poptávkou, ale také možnostmi skladovacích kapacit.

Ze hry se také úplně vytratily širší politické aspekty. Například brexit. Co se o něm nyní vlastně ví? Dohodnou se EU a Velká Británie? A kdy? A co bude když se nedohodnou?

Není divu, že se v takovém prostředí firmy zamýšlejí zda vyplatit či nevyplatit dividendy. A vůbec, jak se teď akciové trhy zachovají a jak se budou dál vyvíjet? Zdá se, že letošní rok kvůli jeho špatné čitelnosti odepsaly. Dívají se už dál dopředu.

Důvěřují lidskému umu a šikovnosti a nezdolnému duchu lidského pokolení. Věří v přizpůsobení se novému prostředí. A také tak trochu na všeléky centrálních bank v podobě neomezené nalévání peněz do globální ekonomiky a udržování "neomezené" likvidity. To je také hlavní důvod proč zejména americké akcie tak silně a výrazně odskočily od svých březnových, přesněji pozdně březnových, minim. Technologický NASDAQ je dokonce v plusu.

Obchodní mód "růst, korekce, růst" bude pokračovat. Japonské svíce a jasnější a stále četnější vyjádření firemních managementů k budoucnosti svých firem, viz například poslední vyjádření managementu ČEZ k dividendové politice, napoví jak se spekulačně rozhodovat. Dnešek také napoví, díky zítřejšímu ex-date Philip Morris, jak se máme stavět k dividendám.
 
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Po čase jsme do Grafu dne zařadili Philip Morris. Probouzí se?

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 513 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz