logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Investování v době postfaktické a postpravdivé!

01.12.2019 12:29
Pokud bychom se dnes drželi pravidel PR a marketingu neměla by být naše víkendová glosa vůbec napsána. Nelze pořád dokola vyvracet lži fakty. Fakta nikdo nečte. V době postfaktické a postpravdivé je nutné, jsme-li dobrými marketéry myslet jen na výsledek marketingu. Investování, akcie, technická analýza, makrodata, firemní výsledky? Nebuďte bláhový, pane! Jen strach a sex mají šanci na úspěch. Více strachu a více sexu přináší více moci a více peněz. Připustíme-li ale aspoň kapku faktů rychle zjistíme, a marketéři to dobře vědí, že právě bez investování, cenných papírů a analýz a ruku v ruce se lží, korupcí a dotacemi se k penězům nedostaneme. Co s tím?

Pokusíme se dnes podívat se na investování a současnou situaci na tuzemském akciovém trhu očima marketérů. První pravidlo zní: jen žádná fakta, nikdo je nečte, nikoho nezajímají. Nebraňte se fakty! A když, tak jen "alternativními fakty". Rádoby moudrou a učenou náhražkou za slovo lži.

Možná by bylo lepší používat místo slova marketér slovo propagandista. Ale k věci. Cílem úspěšných marketérů (čehokoli) je odpovídat na něco úplně jiného než se jich ptáte, rozzuřit diskutující a znechutit slušné lidi. Zvlášť důležité to je v případě investování, protože v něm jde, samozřejmě až v poslední řadě, o peníze.

Aktuálně jsou v objektivu investorů Komerční banka a, jak jinak, ČEZ. Z pohledu technické analýzy jsou na tom oba tituly plus mínus stejně. Před třemi burzovními seancemi prošly boomem likvidity - jsou pro investory hodně zajímavé! - aby zaujaly vyčkávací pozice v zúženém Bollingerově pásmu (BB). Především Komerční banka. BB ČEZ na další nové zúžení čeká.

Investiční marketéři usilující o odvedení pozornosti od těchto titulů musí do investičního prostředí pustit spoustu, to záleží především na finanční podpoře oněch marketérů, odrazujících zpráv a "zaručených" informací. V případě Komerční banky jde především o posílení nedůvěry k bankovnímu sektoru. Zprávy o vývoji jednání mezi USA a Čínou jsou polem věčně zeleným. Stačí racionální dávkování zpráv o jednáních. Ty upravují, časově i cenově, "spekulační období". Finanční síla finančně silných investorů už finanční úspěch zařídí.

Složitější to je v případě ČEZ. Už jsme toho o něm napsali spoustu, pořád to ale nestačí, protože ve hře je víra (v alfasamce, vůdce, řízení státu jako firmy a hlavně v sílu Göblsovy opakované lži) versus fakta. Nezbývá než je v duchu Göblsovy doktríny neustále a pořád dokola opakovat. Nelíbí se nám to, "já tomu nerozumím", řekl by klasik českého politického marketingu, ale je to tak. Stokrát opakovaná lež se stává pravdou.

Hezky o problematice energetické situace v Česku nedávno pojednal v HN Martin Madej v článku "Vláda není v energetické politice upřímná". Důležitou roli v energetickém kusu hrají obnovitelné zdroje energie (OZE) a čertovy "detaily". Začněme jimi. Už teď se OZE podílí na energetických zdrojích 14,5%. EK po Česku chce do roku 2030 23%. Sami jsme už dříve navrhli 20,8% Nyní jako "projev dobré vůle" navrhujeme 22%, ale hlavně mlčíme, že část peněz na oněch 23% bude hrazeno z evropských prostředků! A když už jsme u těch OZE. Provozní náklady na OZE činí 47 miliard. Dobře. Proč ale tajíme, že jde především o důsledek solárního tunelu. Špatně (záměrně?) nastavených dotačních (zase ty dotace!) podmínek.

Kardinálním poznatkem ale je, že jádro energetický problém nevyřeší. Proč udržovat odběratele elektřiny v pozici odběratele "z jádra"? Mohou si přece s trochou pomoci pomoci sami. Proč neodlehčit přenosové soustavě decentralizací zdrojů? Proč miliardy zabetonovat do jádra, když by mohly pomoci rozvoji baterií, nových materiálů, umělé inteligence a vytvářet tisíce nových pracovních míst? Možná to jsou všechno chiméry. Dobře, ale proč o nich nepřipustit diskuzi? Bojíme se, pravdy? Jistě, v době postpravdivé není podobná diskuze žádoucí. Ale nechávat si jen tlouci hřebíky do hlavy? Mně to uráží.

A co když, až se jádro podaří postavit a ono, nedej bože, bouchne? Obrátíme se o pomoc k EU? Co kdyby nám místo pomoci připomněla slova "postavíme, i kdybychom měli porušit evropské právo". Nebo jsme vyzbrojeni českou "vyčůraností", ono jim stejně nezbude nic jiného než nám pomoci. Jistě, těch co dnes rozhodují se to už týkat nebude. Možná ale jejich dětí nebo spíš vnuků. Ti je pak nejspíš proklejí epitafem: "Tady leží muž, který nás poslal do pekla!".

Všechno je ale daleko prostší než se zdá. Jde o moc a peníze. Tady a teď. Ovládneme zdroje energií v Česku a pak si s ním budeme dělat co chceme. A ano, měli jste pravdu. Jádro omezíme nebo přímo odpískáme. Energickou moc už máme, strašáka jménem jádro už nepotřebujeme!

No nic, kupujme akcie Komerční banky, ČEZ a podobných hodnotných titulů. Vyplatí se to, ať už dříve nebo později!
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Finanční tituly jedou v párech. Mezi Erste a VIG jsme dnes vybrali VIG!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 513 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz