logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Nenechávejme se od politiků obalamutit.

01.12.2020 05:44
Ke dvěma momentům z nedávné historie se dnes musím vrátit. Byť s investováním na první pohled nesouvisí. (1) K dopisu čtenáře Práva, který vládě děkoval za "helfec" důchodcům v podobě mimořádné výplaty 5000 Kč k vánocům a (2) výroku Andrease Treichla, bývalého šéfa Erste o finanční gramotnosti, viz záhlaví našeho webu. Nejsem nikomu za nic vděčný. Naopak. Vadí mi, že všechny vlády po listopadu 1989 kráčely/kráčí stejnou cestou jako ty předlistopadové. My, císař pán (papaláš), jsme vám dovolili, otevřeli, zajistili, vyšli vstříc...

Celý život jsem pracoval a solidárně přispíval na důchody mých předchůdců. Nechci nic víc ani nic méně od svých nástupců! Kdyby polistopadoví politici vytvořili řádné podmínky pro investování, starání se sama o sebe místo rozkrádání v minulosti společně vytvořeného majetku nebyla by dnešní pětitisícovka potřebná. Ano, úvod dnešní glosa je trochu osobní, ale musí být. Příliš jsme "zestádovatěli"! Opět! Fuj, to je hrozné slovo.

Každá katastrofa je pro každou vládu požehnáním. Zakryje všechny chyby, které vlády nadělaly a všechno se svede na ni. Tedy na katastrofu. Navíc když zbývá necelý rok do voleb. Záplavy "vymyly" neřádstvo, které se desítky let neřešilo. Dnes tolik diskutovaná Bečva už dvakrát v posledních desetiletích vymyla hned dvě chemičky, které měla "při cestě" plus nějaký ten průmyslový areál a pandemie zase vládě dovoluje bezstarostně utrácet, aby se jeho veličenstvo císař pán ukázal svým poddaným v tom nejlepším světle. Navíc, jeho peníze to nejsou. Po císařích pánech vždy zůstávala nejen ona pověstná potopa, ale především dluhy. Ostatně právě ony vedly k pádu komunismu či v čem jsme to vlastně žili.

Andreas Treichel říká: "Finanční gramotnost je jedna z nejdůležitějších věcí, aby se lidé nenechali od politiků obalamutit." A to se teď děje. Politici se svými PR týmy dělají ze svých spoluobčanů poslušné stádo, které je vděčné, za každý ten "helfec" a uctivě v hlubokém předklonu a s čepicí v ruce děkuje. Já a mí vrstevníci pamatujeme, jak se uzavřely hranice, aby na nás nemohli imperialisté. Vláda nás přece chránila. Teď nás ohrožuje koronavir. A vláda nás zase chrání.

Vystrčit nos za hranice republiky znamenalo pro plebs v době nedávno minulé spoustu papírování a hlavně "výjezdní doložku". Tedy pro většinu prostých lidí. Privilegovaní ji neznali. Například pan premiér se přiznal, že neví co to vlastně byla ta "výjezdní doložka". Mimochodem její vyřízení trvalo nejméně jeden měsíc. "Strana a vláda" nám většinou, tedy těm "rovnějším mezi rovnými", dovolila vyjet do Jugošky. Teď "jsem vás vyslyšel a proto jsem vám v létě dovolil vyjet do Chorvatska". Nenechávejme se od politiků obalamutit.

Ano, po určitou dobu mohou mít některá omezení smysl a nikdo rozumný se jim nebrání. Ale před těmi imperialisty nás chránili celých 40 let! Teď to bude kolik? Jak dlouho budeme žít v "nouzovém stavu"? Už si na něj zase zvykáme. A co to vlastně je ten "nouzový stav"? Důvod proč živnostníkům nevyplácet náhrady za zákaz, aby mohli pracovat? Či dokonce jim v samostatné práci bránit a nahnat je zpátky do všech těch "komunálů", ve kterých museli pracovat 40 let?

Akciové trhy rostou. Navzdory nouzovému stavu. To je dobrá zpráva. Víme také proč. Příliv tištěných peněz neustává. Kam až to ale povede neví nikdo. Je sice pravda, že nikdy nevstoupíme do stejné řeky, do stejného řečiště ale ano. A břehy onoho řečiště tvaruje historie vývoje té které řeky. A ta napovídá, že šoky, které mají vnější příčiny, například pandemie, netrvají dlouho. Platilo/platí to i o covidu.

Dlouhodobá "ochranná" opatření však život a lidi zastavují a devastují . Tak si pohlídejme aby nouzový stav zase netrval 40 let. Místo nesmyslných balíčků a hrám odborníků na "tomu dáme, tomu ne" raději otevírejme brány investování a podnikání,  aby se lidé opět mohli svobodně starat sami o sebe a své rodiny. Pokud budou zase závislí jen na mzdách a platech, které jim milostivě nabídne "strana/hnutí a vláda" bude zase zle a z marastu se nikdy nevybabráme. Opět hrozné slovo. Abychom pochopili vážnost situace.

Investičním komentářům se dnes věnujeme na dalších místech našeho webu Dower.cz.
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Erste Bank se ze siných titulů dařilo před Velikonocemi nejvíce!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

březen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 348 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz