logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Philip Morris, Tesla a další souvislosti!

09.09.2020 06:03
Akciové trhy aktuálně nabízejí řadu překvapení, ale i návratů ke zdravému rozumu. Na domácí scéně jde především o návrat k tradicím. Vždycky když bylo doma ouvej obrátil se trh k akciím Philip Morris. Tak tomu je i v těchto dnech. Ze zoufalství se investoři obracejí k "jistotám". A takovou Philip Morris zatím je.

Zajímavější je, ale i předvídatelný příběh, který v úterý psaly americké akciové trhy. Konkrétně akcie Tesly. Už dlouho o ní analytici pochybovali. Někteří dokonce psali, že je nejnebezpečnějším titulem Wall Streetu a její nedávné ocenění na téměř 160násobek očekávaných zisků je nesmyslné. A je to tu. Akcie automobilky Tesla se v úterý propadly o více jak jednu pětinu! Investoři reagovali hned na několik faktorů najednou. Tím nejsilnějším bylo oznámení z konce minulého týdne, že její akcie nebudou zařazeny do báze indexu S&P 500.

Špatnou zprávou pro Teslu jsou především stále častější a častější varování o přehnaném ocenění firmy. Kouzlo nechtěného v srpnu přineslo i štěpení akcií a souběžné oznámení vedení firmy, že trhu nabídne akcie za cca 5 mld dolarů. Nabídka začala převyšovat poptávku. To může být a ukázalo se, že také je velmi nebezpečné. Vše se totiž událo a děje v období zjevného odklonu od přepálených technologií, které už mnozí investoři považují po silných růstech za nadhodnocené.

Negativně zapůsobilo také oznámení GM o kapitálovém vstupu do elektroautomobilky Nikola s cílem vyrábět její elektrický lehký užitkový model Badger. Negativní roli včera sehrála i skutečnost, že americké trhy byly v pondělí kvůli svátku Labor Day zavřeny a v úterý "doháněly" pondělní zmeškané obchodování. Došlo tak k nepříjemnému souběhu několika negativních událostí.

Propadákem dne ale nebyla včera jen Tesla s oslabením přes 20%. Přidaly se také akcie Facebooku, Amazonu, Microsoftu, Applu nebo Alphabetu. Sodoma Gomora? Ne. Jen korekce chamtivosti a nástup zdravého rozumu!

Olej do ohně přilévá i rostoucí napětí mezi USA a Čínou v technologickém sektoru. Sumasumárum. Část trhu považuje ocenění mnoha technologických firem za přehnané a dlouhodobě neudržitelné.

Korekce byla/je v tomto okamžiku rozhodně racionální řešení. Přesto však ale podle mínění mnohých analytiků ne až tak zásadní a nebezpečná, protože faktory, které způsobily extrémní růst zájmu o technologie budou působit i nadále. Nicméně. Vedle rostoucího napětí ve vztazích mezi USA a Čínou budou v příštích týdnech na akciové trhy hodně působit i blížící se prezidentské volby v USA. Zbývá do nich už jen několik týdnů. To všechno je hodně třaskavý mix.

Pro globální akciové trhy nyní bude důležitým momentem reakce Evropy a zbytku světa na dění v USA. A propo Evropa. Všímáme si jak upadá do zapomnění brexit? Ovlivní ještě vůbec evropské natož globální akciové trhy?

Pokud se týká tuzemského akciového trhu jako celku, lze na něm sice ještě očekávat dozvuky cesty předsedy Senátu ČR Miloše Vystrčila na Tchaj-wan a domácí reakce na ni. Jejich vliv však už bude minimální. Českým investorům navíc dlouho trvá než se k něčemu vlastnímu vůbec rozhoupají. Spíš kopírují dění ve světě, byť domácí situace často bývá a odpovídá/svědčí něčemu úplně jinému než co se odehrává na trzích v USA. Velkou negativní roli doma hraje i neznalost. Neočekáváme, že tuzemský akciový trh brzy poroste. Naopak. Spíš bude stagnovat jako dosud a upírat oči k "jistotám", jakou je například vzpomínaný Philip Morris.
 
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Erste Bank, ostatně i jako další finanční tituly už zase jede!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 564 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz