logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Poučení z krizového balamucení lidí!

16.02.2020 11:54
Akciový trh je náročné "bojiště". Střetávají se na něm emoce a racionalita a ústí v intuici. "Křišťálovou kouli". A každá má svou vlastní míru věrohodnosti. V arzenálu "emočních" zbraní převládá politický marketing a PR. Jsou to zákeřné zbraně. Stačí obalamutit potenciální investory a může být vyhráno. V racionálních arzenálech kraluje technická analýza. Vyčítá se jí, že staví na minulosti. Ale co je lepší, minulá fakta nebo budoucí sliby? Lákavější jsou sliby. Jde však o naše peníze a naše možné ztráty?!

Na tuzemském akciovém trhu nyní vítězí emoce a sliby. Politický marketing nebo PR. Slibem, jak víme neurazíš a až bude nejhůř já už budu za horama. Technická analýza naopak reprezentuje první praktické zárodky umělé inteligence. To je důvod, proč jí věnovat více pozornosti.

S počítači a s výkonnou elektronickou komunikací se bouřlivě jako ony rozvíjela i technická analýza. Od sedmdesátých let minulého století pracovala, ruku v ruce s fyzikou, v jakési "matematické" fázi. Vzoreček, výpočet a je to tak. Klasickým příkladem může být indikátor RSI. Počátek 21. století a zejména pak jeho druhá dekáda přinesly změnu. Technická analýza přešla podobně jako fyzika do fáze "statistické a pravděpodobnostní". Už ne radikální dvě a dvě jsou čtyři. Začínala reflektovat, spolu s fyzikou a třeba astronomií, nejistotu v nejistém světě. Dvě a dvě jsou s vysokou pravděpodobností čtyři.

Rok 1990 vnesl do každodenního života každého z nás "profesorský" přístup minulých staletí. Dvě a dvě jsou čtyři. Mnohým lidem se líbil. Jednoduchý "jak facka". Pan profesor je chytrý, všechno zná a všemu rozumí. Je to machr. A tak ho většina volila a všeho schopní jedinci využili jeho štít k vlastnímu prospěchu. Jenže poučka technické analýzy o tom, že žádný strom neroste do nebe platí i v reálném životě.

Pak však ve druhé dekádě našeho století ovládly ratio v plné síle emoce. Bude líp! Komu by se to nelíbilo? Slibem neurazíš, zvlášť když sliby platí formou DOTACÍ někdo jiný. Ale i v tomto případě funguje zkušenost o stromech rostoucích do nebe.

Nahradí roboti a umělá inteligence člověka? Bojujeme marný a předem prohraný boj? Ldé mají v "boji" s roboty a umělou inteligencí šanci jen v tom případě, že se právě toho boje zřeknou a budou spolupracovat pozitivně. Jde o kohezi. Jinak šanci nemají.

A právě v onom našem věčném "boji" je zakopaný pes. Od února 1948 pořád bojujeme. Nejdříve za mír a proti kapitalismu, teď zase za kapitalismus a proti EU, migrantům a kdoví čemu ještě. A historie opakuje, zase se našli všeho schopní jedinci a využívají současný štít ve svůj prospěch. Koheze. Soudružnost. Po nedávném návratu premiéra z Portugalska jsme se dozvěděli, že jsme pro kohezi, tedy pokud se týká DOTACÍ. Jak to ale bylo se soudržností, když šlo a jde o imigranty? Jsme pro kohezi nebo ne?

Umělá intelignce. Moderní technická analýza, konkrétně například prostřednictvím nástroje MetaStock 17, Forecast Cloud (FC), naznačila jak na investiční rozhodování. Komerční banka v posledních seancích razantně padá, ale indikátor z "matematické fáze" Three Line Break ještě signál k prodejům nevydal a pravděpodobnostní mrak signalizuje, že Komerční banka je pořád ve hře.
Nebojujme s umělou inteligencí. Spolupracujme. Naslouchejme jejím signálům. Nebuďme netrpěliví. Trpělivost nám FC v závěru dnes končícího týdne připomněl i ČEZ. Navzdory tlaku jestřábů.

Tuzemský trh jako celek v těchto dnech stagnuje. Opakuje se situace z loňska. Stagnace oživovaná "náhodnými" spekulacemi. A vše se odvíjí od přístupu investorů. Hlavně k ČEZ. Jedni věří ujišťováním vlády, že smlouva "ČEZ - stát" minoritní akcionáře neohrozí, druzí vládě nevěří. Ti první akcie ČEZ "drží a drží" a sázejí jako dosud na dividendy, ti druzí "utíkají a utíkají". Nevěří už nikomu a ničemu. Umělá inteligence prostřednictvím technické analýzy povzbuzuje: nebuďte malověrní, nedejte se obalamutit!
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Moneta ve čtvrtek naposledy s nárokem na dividendu. Čekejme pád!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 618 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz