logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Blog

PŘEŽIJE EU A MY V NÍ?

Evropská unie dospěla. Rozkošatila se a neví co si má sama se sebou počít. Hlavním problémem je budoucnost Evropy. Ji a EU čeká velmi vážné rozhodnutí. Buď přiznat neúspěch a EU "rozpustit" nebo přistoupit k ještě větší integraci. Jinak bude vliv Evropy a EU ve světě upadat. Jiná možnost neexistuje.
Ve světle velké americké a neustále rostoucích asijských ekonomik a sílícího světového Jihu nebudou mít zejména malé evropské ekonomiky v globální konkurenci žádnou velkou šanci.


EVROPSKÁ UNIE SE PROBOUZÍ

To si konečně uvědomila i samotná EU. Co ji pálí nejvíc? Stala se těžkopádným a obtížně ovladatelným kolosem, který nemá šanci rychle reagovat na změny, které současný život na planetě přináší. Analýzu si objednali ministři EU zodpovědní za fungování EU u skupiny dvanácti předních akademiků. Ti ji se skupinou expertů vypracovali a v úterý 19.9.2023 předali oněm sedmadvaceti ministrům zodpovědným za unijní záležitosti. Lídři unie mají ještě do konce navrhnout, jak s návrhem naložit.

CO AKADEMICI NAVRHUJÍ?

Řadu vážných opatření. Snížením počtu komisařů Evropské komise počínaje a tím nejdůležitějším, zavedením většinového hlasování konče. V dnešním "systému veta" je EU často de facto nefunkční. Většinové hlasování má zabránit situacím, aby jeden stát nemohl zabránit vůli všech zbývajících států EU. Momentálně například EU čelí častému používání práva veta vládou Viktora Orbána ve vztahu k Ukrajině. Několikrát už blokovala unijní pomoc právě Ukrajině.

Další klíčovou tezí navrhovaného dokumentu je, že pokud se státy neshodnou na změně stávající smlouvy, vznikne, nyní už zcela oficiálně DVOURYCHLOSTNÍ EVROPA. V tom případě bude EU tvořena několika různě spolupracujícími okruhy zemí podle jejich vlastní ochoty. Nejužším "vnitřním kruhem", poté novou samotnou EU, další skupinou budou "přidružené státy" a nakonec "Evropské politické společenství". Systém ještě komplikovanější než ten stávající Něco podobného vzniklo, ale mělo jen krátké trvání po rozpadu bývalého SSSR. Ministři jednotlivých členů EU už v úterý absolvovali úvodní debatu k dokumentu.

Ještě k možné ne-dohodě na zrušení stávající smlouvy. Pokud nebude možná shoda na zrušení jednomyslného rozhodování navrhují akademici, aby se použila tzv. KONSTRUKTIVNÍ ABSTENCE. Co to je? Stát, člen EU, který bude při hlasování proti nezablokuje ostatní. Zase šalamounské a komplikované řešení. Povede, stejně jako "dvourychlostní Evropa" k další nefunkčnosti Evropy jako celku. To bude lepší EU raději "rozpustit"... a většina států si bude později trhat vlasy z hlavy, jako dnes Velká Británie. Přitom právě ona měla největší naději se sama v globálním světě uchytit.

JAKÉ STANOVISKO ZAUJME ČESKO?

Česko bude podle Martina Dvořáka (STAN) patřit ke "skeptičtějším zemím". Jak jinak, že? Strany dnešní vládní koalice se rozcházejí v tom kde a zda vůbec je nutné chod EU měnit. Samozřejmě. Silná vyjádření před každými domácími volbami by ztrácely smysl a údernost. ODS je například dlouhodobě proti změně jednomyslného hlasování v EU. Naopak Piráti, STAN a TOP 09 podporují zrušení veta v celé řadě oblastí. A o tom, jak se zachová současná opozice nemá smysl prorokovat. Nejspíš to Evropě zase osladíme.
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Komerční bance zbývá už jen jeden den do dividendového cíle!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.5.2024 do 30.6.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Moneta
3 Erste Bank
4 VIG
5 Kofola
6 ČEZ
Celkem se hlasovalo: 4x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

červen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Bude letošní dividendová sezóna úspěšná a přinese investorům zajímavé dividendové zisky?


Hlasovalo : 71 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz