logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Akcie: Jaro a podzim se pomalu vytrácejí...!

20.12.2018 05:34
Od nepaměti jsou lidé zvyklí na opakování ročních období. Teď si zvykáme, že jaro a podzim se z ročního cyklu pomalu vytrácejí. Něco podobného se týká i pradávné burzovní zkušenosti, která velela opustit v květnu akciový trh a vrátit se na něj až na podzim. Také ona se však pomalu vytrácí. Život je změna. Rádi o ní srdnatě mluvíme, hůř ji ale v reálném životě vstřebáváme. A o tom je současné globální akciové obchodování.
Stejně jako zákonitosti střídání dob ledových a změny globálního počasí opakují se i dlouhodobé akciové zákonitosti. Po bujarém veselí na horní palubě se trhy s dlouhodobější  pravidelností vrací ke kořenům. A to je dnešní situace.

K lepšímu pochopení situace se vraťme do Anglie na přelomu 18. a 19. století k tzv. Canal manii. Průmyslová revoluce volala po zásadních změnách v dopravě. Koňské už povozy nestačily a proto se začaly se stavět první vodní kanály. Výstavbu samozřejmě provázely všechny známé průvodní nemoci. Prodražování a zpožďování výstavby. To bylo/je normální. Nicméně první kanály, akciové společnosti, byly finančně po počátečních problémech úspěšné, protože byly potřebné. Když se z "kanálových" akcií stal akciový byznys šly "do kytiček".

Hlavní důvody konce kanálových akcií byly dva. (1) Budování "kanálů pro kanály", jenom aby byl akciový byznys a (2) nástup železnice. Ta výstavbu kanálů v podstatě zastavila, aby později velký počet železničních akciových společností dopadl stejně, jako ty kanálové. Zůstalo jich nakonec jen pár potřebných.
Pár potřebných. To je ta změna a důvod návratu ke kořenům. Trh se pročistil. Něco podobného jsme zažili už i my na přelomu tisíciletí s internetovými společnostmi. A také se trh pročistil. Zůstalo jen pár těch opravdu potřebných, které něco užitečného a konkrétního přinášely.

Na konci tohoto desetiletí se situace s návratem "ke kořenům" znovu opakuje. A ani nejde jinak. Bujaré veselí končí. Šanci mají jen opravdu potřebné společnosti a samozřejmě i jejich akcie. Ale pozor. Se změnami nastupují i predátoři. Investoři, kteří se změn nebojí. Naopak. Zatímco co "zavedení" analytici budou ještě dlouho opakovat zavedená moudra, predátoři už jdou po skutečných hodnotách. A ještě jednou pozor. Nechtějí se dělit! Proto ono rozvíjení nůžek mezi bohatými a "zbytkem světa". Proto ony rebelie a davový obdiv populistických predátorů. Snad se s nimi trochu přiživíme, myslí si mnozí. Nepřiživíme. Nedají nám nic!

V zemích střední Evropy, potažmo v celém tzv. postkomunistickém prostoru má však vývoj ještě jedno specifikum. "Dotační" byznys. Škoda, Baťa, Kolben, Gates, Jobs a řada dalších a dalších měli myšlenku, založili podnik a ten dál budovali. U nás to bylo po roce 1989 v mnoha případech jiné. Nejdříve s pomocí korupce privatizovat a pak čerpat, z různých důvodů, samozřejmě zase s pomocí korupce, dotace. Až vznikly mocné konglomeráty, které neumí žít jinak než z dotací. Často z EU, které jinak z populistických důvodů nasazují psí hlavu.

Do akciového vlaku však chtějí tito predátoři naskočit až v jeho závěrečné fázi. Ve fázi, kdy mají sílu ovládnout jako majoritní akcionáři celý byznys. Samozřejmě vybírají co je v jejich zemích to pravé ořechové. V Česku je to bezesporu energetika. Do ní potečou dotace pořád. Na silné finanční korporace však predátoři nemají. Mají na ně ale státy, viz hrozba selektivních daní, která ve středu srazila do kolen Erste Bank.

Co tedy ještě musí predátoři udělat? Ušetřit na korupci politikům a vzít si politiku sami do svých rukou. Ovládnout společnosti, které něco konkrétního produkují, například energie. Proto ten boj o ČEZ. Ve společnostech, které může "ohrožovat" stát, viz vzpomínané banky, se sami tím státem stát podle známéhofrancouzského Ludvka "stát jsem já". A bude vymalováno.

A co my? Známe-li záměry a rozumíme-li jim, můžeme se i účinně bránit. Pokud jsme ale jen členové fanklubu asi toho moc nevymyslíme. A dobře nám pak tak!
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Po čase jsme do Grafu dne zařadili Philip Morris. Probouzí se?

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 512 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz