logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Antievropeismus a jeho dopad na akciové trhy!

01.06.2017 06:45
 Ve Spojených státech udává tón antievropeismus a jeho vlajkonošem se stal Donald Trump. Je to vcelku přirozená reakce na desítky let trvající bipolární svět USA - Rusko. Evropa, zejména Francie a s nově zvoleným prezidentem o to víc, už od pádu železné opony spřádá sny o multipolárním světě. Tedy ne jen o USA a Rusku. Pochopitelně to v USA a hlavně  v Rusku naráží na nevoli, Bipolární svět se kočíruje snáze. Zřetelně vznik nového "multipolárního světa" nedávno vzpomněla německá kancléřka. Možná nešťastně v pivním stanu, který mnohým Evropanům evokuje vzpomínky na Mnichov. Ať ale tak či tak, bude mít "nový svět" dopad i na akciové trhy.

"Nový svět" zvýrazněný v Evropě brexitem ovlivní, resp. už ovlivňuje kapitálové, potažmo akciové trhy. Evropské i globální. Česko nevyjímaje. Německá kancléřka Angela Merkelová nedávno prohlásila: "My Evropané musíme svůj osud vzít skutečně do svých rukou." Měla pravdu, i když se to spoustě Čechů nejspíš nelíbí. Je to ale stejné jako s vrtochy počasí. Časté a rychlé střídání teplot nebo záplav a sucha se nám také líbit nemusí, ale je to prostě fakt a musíme se s ním smířit nebo, přesněji, naučit žít.

Dojde-li k "odtržení Evropy od Západu", resp. k budování  evropského geopolitického centra, tedy k budování onoho multipolárního světa, a nemá smysl před fakty zavírat oči, protože asijské geopolitické centrum už je realitou, musí se mu přizpůsobit i evropské kapitálové, potažmo akciové trhy. Je to přirozené a nic překvapivého. Leč jedna věc je vzít fakta na vědomí a druhá umět s nimi žít. Zvlášť, když opírat se o americkou berličku bylo a ještě i je tak snadné.

Dojde-li k budování evropského geopolitického centra, a to nejspíš dojde, bude úplně jinak vypadat i evropské kapitálové, resp. akciové prostředí. Ať se nám to bude líbit nebo ne finanční centrum se přesune do Německa, případně do Francie a nahradí stávající americkou berličku. Samozřejmě se změní i struktura evropských akciových trhů. Zvlášť vznikne-li něco, čemu budeme moci říkat "Spojené státy evropské". Ano, je to ještě nejspíš hudba delší budoucnosti a nemusí se nám líbit, nezapomínejme však, že akciové trhy byly historicky vždy hybateli nových myšlenek a místem, na kterém docházelo k přesměrovávání peněz z míst, kde jich už nebylo potřeba do míst, ve kterých vznikala jejich nová potřeba. A pro Čechy bude dobré "být u toho".

Má asi pravdu vedení pražské burzy, když o významu a důležitosti tuzemského akciového trhu pochybuje. Ve světle výše uvedených úvah nabývají jeho pochybnosti na síle. To ovšem není signál o nějakém zmaru. Naopak. Je to apel k akci jak Čechům a především české střední třídě pomoci k úspěšnému investování a zvyšování její finanční síly. Pokud ovšem budeme stát bokem připraveni všechno kritizovat a trumfovat se navzájem silnějšími bonmoty k ničemu se nedostaneme.

A na závěr ještě pár slov k aktuální situaci na tuzemském akciovém trhu. Česká "dividendová pozice" tuzemský trh stále řadí do skupiny spekulativně zajímavých trhů. Do prázdnin je situace jasná, zbývají Kofola ČS a ČEZ. Ale co po prázdninách? Se samotným Pegas Nonwovens na podzim už nevystačíme. Ale o tom později.
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Moneta v pátek po dividendě padá. Žádné překvapení se však nekoná!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 618 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz