logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Co po tvořivé destrukci?

19.03.2020 05:23
 Ve včerejší glose jsme psali o tvořivé destrukci. Dobrým signálem hospodářské destrukce jsou kapitálové, potažmo akciové trhy. Kdyby Gottwald nezrušil burzu viděl by minulý režim velmi brzy, že je něco špatně. Ale nechtěl to vidět. Uvidíme, jak se zachová stávající režim. Hluboký pád akciových trhů signalizuje jediné. Nevrátíme se do stejné řeky. Její koryto sice zůstane podobné tomu dnešnímu, ale voda v něm tekoucí bude jiná. Jaká?

(1) Globalizace se týká každého a je tady od doby, kdy vznikaly první říše. A bude. Ať se nám to líbí nebo ne. (2) Stát jako regulátor, přesněji jako tvůrce pravidel, je nezastupitelný. Problémem Evropy je, že neví jestli se pravidla mají týkat "státní" nebo vyšší úrovně (eurozóny). Oba faktory budou základními složkami vody, která v příštích letech poteče "starým korytem nové řeky".

Problémem akciových trhů, zvláště trhů zemí z bývalého východního bloku je pochopení kombinace toho, jak stát umí, má a je schopen fungovat dovnitř vůči občanům a jak navenek vůči partnerům. Česko to neumí. A co hůř provokuje a "machruje". My jsme nejlepší, všichni okolo jsou hlupáci a problémy s koronavirem zavinila Itálie a Španělsko (v minulosti jsme hanili Řecko a Portugalsko, protože tam neuměli nic jiného než sedět pod cypřiši a popíjet ouzo). To je nafoukanost a diletantství. Žádné "Silné Česko". Možná Agrofert žijící na steroidech dotací.

A propo Agrofert. Cíle státu a firmy jsou jiné. Firma maximalizuje zisk. Aktuálně například dotacemi. Proto nás ve vztahu k EU zajímají jen dotace. Nic nenabízíme, jen pořád bereme a kritizujeme. Stát ale zisk nemaximalizuje. Jeho zájmem by měl být občan, fungující služby, školy a bezpečí občanů. Teď je v centru pozornosti především zdravotnictví. Lidé nejsou hloupí a dají si ve své většině, s výjimkou poradců prezidenta a jim podobným, říct. Proto vláda s dobře cíleným politickým marketingem zatím vystačí. Ale jen dokud nebudou mrtví. A dej Bože, aby nebyli. Pokud by byli, tak musí z hrušky dolů. Košile zdraví nebo smrti je bližší než kabát politického marketingu "maso bude", "zdroje jsou" a "roušky budou".

EU prý nic nedělá. Jak může něco dělat, když platí právo veta a marketingoví rebelové vetují všechno, jen aby byli za hrdiny. Ještě jednou mně napadá Gottwald. Čím bude hůř, tím lépe! Svádět všechno na EU je zbabělé. Smysl má přispět do diskuze jak mají fungovat unijní mechanismy a ne všechno jen pořád dokola vetovat, aby se o nás/mně vědělo. EU má jen ty pravomoci, které jim daly členské státy. Proč na ni svádět potíže s rouškami nebo respirátory, když na ně nemají žádné páky? To je pokrytecké.
Pravda je jiná. Česko je výrobou a vývozem aut a celou tou svou ekonomickou diplomacií křehké a velmi zranitelné. Ne EU, ale my. Kapitálové trhy pravdu potvrzují a nepletou se. Teď asi budu za vlastizrádce.

Premiér a ministři v roli letových dispečerů organizují lety do Číny pro roušky a respirátory. Mimochodem té Číny, které jsme když krize vypukla odmítli jakoukoliv pomoc. Práci "dispečerů" by ale měli nechat na starost povolanějším a kvalifikovanějším. Sami by měli řešili otázku proč se z roušek a respirátorů stal strategický výrobek čínské vlády a jak hrozbě čelit? To má dělat premiér a vláda a ne se každý den předvádět v rouškách a nařizovat je těm, kteří je nemají kde sehnat. I v tomto případě nakonec platí pomůžeš si sám a pán Bůh ti pomůže. A lidé to každý den dokazují.

Finanční krize v letech 2008 a 2009 byla o chamtivosti bankéřů a populisté se chtěli  k hospodářským úspěchům "prošetřit a proškrtat". Současná koronavirová krize je o něčem úplně jiném. O odvaze a schopnostech zdravotníků, lékařů, sester, lékárníků, záchranářů, hygieniků, žen a mužů za pultem a podobných profesích. Určitě ne o politicích a jejich egu!

Co dělá koalice? Podbízí se. Letní prázdniny se krátit nebudou, slibuje ministr školství. Proč? Zapomněl na naši národní hrdost a učitele národů Jana Ámose Komenského: veďme příkladem! Koronavirus, když už to tak dopadlo, nabízí ideální příležitost ukázat dětem a mladistvým, že život nemusí jen být procházka růžovým sadem pohodlí a blahobytu.
No, snad aspoň zavření škol prospěje digitalizaci... Cítíte ty nové složky v "živé vodě" tekoucí v korytě "staré" akciové řeky po tvořivé destrukci?

Co dělá opozice? Zbláznila se. Řeší jednotný volební blok proti Babišovi. Vůbec nechápe "vo co gou"? Když je zle má stát obecně tendenci zvyšovat kontrolu nad občany. Příkazy, zákazy, nařízení, tresty. Opozice by měla dbát na to, aby to vládní koalice nepřehnala s "klidem na práci". Aby si stát nechtěl větší kontrolu nad lidmi ponechat. Kádry k tomu má.

Ze všech těchto poznámek je patrné jaké složení bude voda tekoucí v korytu akciových trhů bude po tvořivé destrukci mít. Zdá se vám tato glosa blábolením? Pak se podívejme na CETV. Reaguje na "den poté", kdy na zábavu moc času nebude. Nebo z druhé strany na ČEZ. Svítit se bude muset vždycky. Proto asi naše zlaté vejce jestřábům tak snadno k sežrání  nedáme.
 
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Moneta dnes sice vydala nákupní signál, ale v pátek po dividendě padne!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 611 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz