logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Kántry for fjůčr!

21.06.2020 11:45
Ještě jsme to nepochopili, ale ekonomika nefunguje jen na základě hospodářské reality, ale stojí také na optimismu a důvěře v budoucnost. Strašení, covidem-19 počínaje a ztrátou "národních hodnot" (známe je nebo si vystačíme s tím, že kdo neskáče není Čech?) konče sice pomáhá politikům ve volbách, ale vede zcela nepozorovaně k degeneraci. To se právě děje. Světová, rozumějme anglická, marketingová motta nás ale do "kántry for fjůčr" nedovedou.
 
Jaký bude svět (nás zajímají především kapitálové, potažmo akciové trhy) po pandemii covid-19? Jaká bude Evropa? Jaké bude Česko? EU už svůj scénář má. Evropa bude, aby přežila, "digi" a zelená! Nikoli betonová. Shodli se na tom nedávno nezávisle na sobě i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a litevský prezident Gitanas Nauséda. Česko je jiné. Shlédlo se v betonové vizi.

S ohledem na soukromé zájmy současné politicko-oligarchické špičky, která Česku vládne se není čemu divit. Košile je bližší kabátu. To je fakt, se kterým se nedá aktuálně dělat nic jiného něž ho vzít na vědomí. Tendence "nenutit" studenty, budoucí voliče, do matematiky obavy o budoucnost jen a jen posilují. Bezzubá je se všemi svými orgány i Evropská unie.
Neřešme to. Mimochodem další populární a nenásilné vtíravé (nebo vlezlé?) marketingové motto. No jo, ale co s nechutí některých (cca 70%)  z nás stát se poslušným členem stáda, zbůhdarma vyhazovat peníze a nemoci smysluplně investovat? Sorry jako.

Před časem byl jeden z mladých českých politiků vyzván k hodnocení projevu jednoho z našich politiků. Odpověděl něco v tom smyslu, že to byl projev politika z minulého století pro voličskou základnu z minulého století. Měl pravdu. Brzy vstoupíme do třetí desítky 21. století. Není čas předat kormidlo?

K v úvodu vzpomenuté dvojici prezidentů se přidala i šéfka MMF Bulharka Kristalina Georgievová. Také ze země bývalého sovětského bloku. "Protože v digitální a zelené ekonomice je budoucnost...." I proto ve čtvrtek EP schvaloval vytvoření systému, podle kterého se budou investoři rozhodovat a určovat, co opravdu je a co není zelená investice. A už v březnu skupina najatá EK na posouzení této otázky došla k závěru. Jádro, uhlí nebo plyn nemohou být za zelené investice považovány.

Kritizujeme přípravu budoucího evropského rozpočtu a fondu na obnovu po pandemii. Ať se nám to ale líbí nebo ne, viz výše, rozhodující roli budou hrát investice do digitální a zelené ekonomiky. A právě v nich paní Čaputová a Georgieová a pan Neuséda vidí, na rozdíl od Česka, příležitost k zásadnímu vykročení vpřed. Především středoevropských států, které byly dosud založeny z velké míry na tradičním přístupu k energii, technologiím i výrobě. Kam se asi investoři obrátí? Do minulosti českých politiků z minulosti? Jakou šanci má ČEZ a jakou Avast?

Přes všechnu rétoriku "kántry for fjůčr" lze jen těžko uvěřit, že někdo myslí odpovědně na budoucnost, když hájí jen zájmy svého velkého zemědělského komplexu, a který nedělá nic jiného, než že se soustředí jen a jen na dotace, příspěvky a korupci. Nikdo, snad až na jednoho, z českých politiků nemyslí jako prezidenti Čaputová a Neuséda. České myšlení se s cestou do 21. století vytrvale míjí. Je to o to smutnější, viz naše páteční glosa o Avastu, že i přes četné úspěchy českých digi firem, žije většina tuzemských firem v módu minulého století. Beton, beton, beton. Propast mezi módem české ekonomiky a moderním trendy se dál prohlubuje. Fjůčr nefjůčr!

Doopravdy investovat bolí., Čale česká politická scéna zpohodlněla. Koalice i opozice.Podle potřeby si zvyšovat platy a zadarmo cestovat po světě je snazší. Sice smrádeček, ale teploučko.

Pandemie ukázala, že nedávné "výhody"(láce) na konkurenčním trhu se rychle vytrácí, pokud je firma odříznutá od svého výrobního závodu v zámoří. Firmy se budou po pandemii "vracet domů" a investoři se opět budou rozhodovat zdali přesunou své investice do Německa, Španělska, ... nebo Česka. Budou šéfové firem ještě považovat Česko za zemi zaslíbenou vhodnou k investování? Nebude je Česká republika, a.s. obírat omezováním dividend (ČNB) nebo upřednostňováním jedné "hnutífirmy"? Bude Česko dál jen lít beton do země a stavět hladové zdi nebo bude moderní zemí? Nebo jinak: Digitální Avast nebo betonový ČEZ? A propo, spočítal už někdo jak se potřeba vody na chlazení atomových reaktorů podepíše na suchu?

Samé otázníky. Tak přidejme jeden vykřičník. Tedy vlastně marketingový slogan. Zrovna procházíme jedním neslavným výročím jednoho neslavného sloganu jedné neslavně slavné banky. "IPB - lev ve světě financí!" Ve které ZOO  dnes lva ve světě financí najdeme? V kleci mezi slepicemi? O středoevropském tygru už raději nemluvme.

V páteční glose jsme napsali, že investování v Česku OUT není. Někteří investoři možná ano, ale geny jen tak neumírají. Pokud se ovšem budeme pořád jen opírat o nějaké berličky/dotace/korupci a nebudeme věřit sami sobě nikdy "silné Česko" nevybudujeme. Nikdy, nikdy, nikdy.
 
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Finanční tituly jedou v párech. Mezi Erste a VIG jsme dnes vybrali VIG!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 515 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz