logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Nestrašte lidi straší politici!

22.03.2020 11:11
Jsme ve válce, straší lidi premiér! Současně však vyzývá: Nestrašte lidi! Jiná slova volí vicepremiér. Je to největší výzva od druhé světové války. Nejdříve vystrašit a pak se nabídnout jako záchrance. Obojí je PR a politický marketing. Proti nim stojí opravdová statečnost lidí v první linii. Nezapomínejme však ani na racionalitu. Soustřeďujeme se výlučně na zdravotní a voličsky zajímavou stránku věci, ale nebereme dostatečně v potaz společensko-ekonomické důsledky drakonických opatření. Situaci "den poté".

Uvědomujeme si, že drakonická opatření budou mít drakonické následky? Finanční krizí v letech 2008 a 2009 jsme se "proškrtali" k nedůvěře vůči novému řádu. Po migrační krizi jsme dospěli k rozhádané EU a nacionalismu a teď po koronavirové krizi k planetárnímu sobectví. Greta Thunbergová, vraťme se k nedávné glose, má pravdu. Svět už funguje docela jinak, než jak jsme ho znali.

Ještě nedávno jsme se upínali k "novému normálu". Ale i s ním je teď konec. Stačilo pár týdnů "vlády koronaviru" a vzduch a vody se vyčistily. Greta má pravdu. Ale ani ona ne tak úplně. Nejde jen o ekologii. Už jde o víc. O společensko-ekonomické důsledky drakonických opatření "den poté". Drakonická opatření přinesou drakonické důsledky! Změní nejen akciové trhy, ale především mentální, spotřebitelské a hodnotové chování a nastavení společnosti.

Učitelé a uklízečky nebo ženy a muži u pultu, táry nebo přepážky už nebudou outsidery, protože neumí vydělat, nekradou a tím škodí rodině. Mnohé zbohatlíky, kteří jezdí lyžovat do Itálie koronavir nekoronavir jen proto, že to je právě IN, poradce vracející se z Číny a vysmívající se karanténě už nebudeme považovat za kingy, ale za sobecké gaunery. Lidé živící se bonmoty, protože nic pořádného neumí už nebudeme obdivovat, ale budeme jimi opovrhovat. Svět se mění a změní.

Čeká nás jakési celoplanetární stop stávajícímu stavu. Jsme už totiž naprosto v rozporu s realitou. Vyzýváme k boji proti globalizaci a EU, ale vůbec si neuvědomujeme, že vyhánět čerta ďáblem je hloupost. Epidemie si nevybírá a nezná hranice. S ní musíme bojovat stejnými prostředky. Globálně a bez hranic. Greta to ví, my ne. My se izolujeme, stavíme ploty a vůbec netušíme, že se pod praporem antiglobalizace chováme kontraproduktivně a hloupě.

Většinově jsme cyklisté. Nahoru se hrbíme, dolů šlapeme. Klaníme se a děkujeme velmoci a zapomínáme poděkovat spoluobčanům v první řadě. Vlastní nedostatky svádíme na kde koho, lžeme a chyby napravujeme chybami. Viz návštěvní doba důchodců v obchodech. Nejenže rozděluje společnost, ale, a to je horší, vnáší do společnosti chaos a zmatek. Bezmocná koalice/opozice navrhuje odvolání toho, kdo dělá v chaosu co může. I za opozici, protože když ona byla vládnoucí koalicí "nemyslela na vzdálené a teď je vyděšena blízkým".

Vysocí státní úředníci a úřednice si hrají na rizikové manažery a své chlapáctví nahrazují vousem nebo odvážným oufitem, protože sami nic bez razítka a alibistického posvěcení "tím nahoře" neudělají, neřku-li nerozhodnou nic. Umí si jen dupnout na živnostníky a drobné podnikatele a ztěžovat jim život nesmyslnými zákony a opatřeními.
Všichni tu kradou. Ne, nekradou. A je v tom ještě rozdíl. Krást a dotovat se musí ve velkém. Na drobný lid musí být přísnost. To všechno jsou oblasti, ve kterých se svět a my v něm v příštích letech změní. Včetně akciových portfolií.

Zatím ještě nechápeme, že rouška, která stála pět korun bude stát padesát a voda bude nad zlato. To jsou ony praménky nových vnitřních hodnot. V padesátých letech za vše mohla mandelinka bramborová. Dnes COVID - 19. A přitom jsme ani v jednom případě a o sedmdesát let později nerozpoznali, že jde o víc. Stejně jako ve středověku po morech a černé smrti. Svět se zásadně změní. První se vzpamatují akciové trhy. Mnohé emise a bývalí kingové z burzovních parketů úplně zmizí a objeví se nové emise. Jim bude patřit budoucnost. Rozmach a použití 3D tiskáren leccos naznačuje už nyní.

Teď se nacházíme v přechodné fázi. Postupně si uvědomujeme nebezpečí plynoucí z jednoho všemocného akcionáře ČEZ. Elektřinou/plynem ovládne všechno a všechny. Stane se bohem. Posledním výkřikem guvernéra ČNB směrem k dividendám bank si zase ti moudřejší začínají uvědomovat co je to "socialistický kapitalismus" řízený krizovými manažery, mehly, vyzbrojenými studiem VUMLu a VŠ života. Nebo jinak. Za pár let akciová portfolia ani doma ani ve světě nepoznáme.

A na závěr poznámka k nadpisu dnešní glosy. Svět je ve válce! Nestrašte lidi! To není protimluv, ale potvrzení toho, jak strašně jsme zmatení. Chceme kapitalistický socialismus nebo socialistický kapitalismus? Obojí je nesmysl, jenom to ještě nevíme!
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Moneta v pátek po dividendě padá. Žádné překvapení se však nekoná!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 619 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz