logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

O akciích a širších souvislostech!

22.05.2020 07:15
Upoutalo nás několik informací o posledních investičních aktivitách Warrena Buffetta a tři články v Hospodářských novinách. Bizarnost financování českého zdravotnictví, Konce a začátky ve vládní politice a Závislost na jádru je nebezpečná, měli bychom decentralizovat. Zaujali nás především autoři. Lidé z praxe. Žádní vševědoucí politici, kteří všude byli a všemu rozumí. Zvlášť nás upoutal příspěvek o financování zdravotnictví od Josefa Veselky, přednosty kardiologické kliniky FN Motol a 2. LF UK a rozhovor HN s profesorem VŠB - Technické Univerzity Ostrava Stanislavem Mišákem o energetické soběstačnosti regionů.

Jejich společným jmenovatelem je transfer. Přesun produktů, komodit, věcí, myšlenek, idejí, vizí a samozřejmě peněz. A také nevyslovená otázka. Co je investice a investování vůbec?

Začněme ostrou kritikou profesora Veselky. "Z pohledu zdravotníků nabyla situace  skutečné bizarnosti, když nám národ děkoval, tleskal nebo posílal svačiny a my jsme zatím měli nejméně práce za poslední desítky let. Podíváte-li se na výkonnost nemocnic v době plně rozvinuté karantény, pak zjistíte, že pracovaly přibližně na polovinu svého standardního výkonu".

Bizarnost však nekončí. Za miliardy korun byly oddluženy některé státem řízené nemocnice. Dotčené nemocnice by se dlouhodobých dluhů zbavovaly obtížně. Stát ale, s odvoláním na koronavir, sanoval neschopné na úkor schopných, nemluvě o privátních nemocnicích, jejichž majitelé při takto nerovné soutěži museli skřípat zuby. Nemohu se zbavit dojmu, píše dále profesor Veselka, že většího ocenění se české zdravotnictví dočkalo jen díky náhodě, výskytu COVID-19, než promyšlenou cestou tvrdých reforem a modernizací.

Píše také o transferech, když konstatuje, že každý segment má jiné preference a každý si spotřebovávání peněz (investice?) může představovat úplně jinak. Navazujeme tak volně na slova odborníka z úplně jiné branže. Hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška. Vládní transfery samy osobě negenerují (nejsou tedy de facto investicemi!) hodnoty. Jsou pouze přerozdělovacím procesem. V souvislosti s pandemií zdůrazňuje Pavel Sobíšek především přerozdělování mezi časovými obdobími a zdůrazňuje, že všechna dosavadní opatření vlády byla/jsou časovými přerozděleními. Dnes si vláda půjčila, aby je někdy v budoucnu vrátila. Možná. Pokud ne pak se už zcela určitě nemůže jednat o investici, ale o utrácení!

A ještě pár slov o energetice, potažmo o ČEZ. Jsme svědky obrovského boomu rozšiřování informací. Díky internetu. V kontrastu s tím, jsme také svědky svědky centralizace zdrojů energie, viz další jádro. Profesor Mišák vidí věci jinak. "Je naopak možné směřovat k decentralizaci, kdy místo velkého bloku zásobujícího spotřebitele přes páteřní sítě máme řadu menších regionálních sítí". Jakýsi energetický internet. My jdeme bohužel opačnou cestou než Evropa, do které chceme patřit. Nebo už ne?

A na závěr se vraťme k akciovému trhu, potažmo Warrenu Buffettovi. Ostatně kdo akciovému trhu rozumí tak dobře jako on a kdo aplikuje své myšlenky do svého konání tak jako on? Aplikujme Buffettovy myšlenky do naši osobní investiční situace. Máme aktuálně dvě možnosti. (1) Kumulovat hotovost a počkat až se trhy zmátoží a porostou, určitě, dřív nebo později porostou, nebo (2) krátkodobě spekulovat. Se všemi riziky, se kterými jsou spekulace spojené. Rozhodnutí je jako vždy na nás!
 
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

VIG, titul, který pohledem intradenního obchodování stojí za pozornost!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 545 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz