logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

O čem vypovídá intradenní obchodování s akciemi ČEZ?

11.11.2018 11:46
Obchodování s ČEZ je už několik týdnů nejen zajímavé, ale především o mnohém vypovídá. Nebo spíš hodně napovídá. Jednoznačně spekulační intervence - tu ve prospěch prodejů, tu nákupů - potvrzují prostou pravdu: urvi z jedné z posledních příležitostí ke zbohatnutí co nejvíce. Samozřejmě zabalenou do vznešených ideálů a řečí o budoucnosti našich vnuků. Půjde ale jen o vyvolené vnuky a bude jich jen pár. Před ČEZ stojí jen dvě alternativy. (1) PREBENDY nebo přímo (2) OVLÁDNUTÍ ČEZ.

Ze startovní pistole vystřelil generální ředitel ČEZ, když v uplynulém týdnu oznámil, že "nejtěžší období máme za sebou. Od této chvíle čekám každý rok nárůst". Jinými slovy není na co čekat a je nejvyšší čas urvat z ČEZ co se urvat dá. Snazší alternativou bude alternativa PREBENDY. Náročnější bude OVLÁDNUTÍ ČEZ.

Obě alternativy samozřejmě jsou, musí být, propojeny, aby se lépe prodávaly, vznešenými myšlenkami. Budoucnost našich potomků, energetická koncepce Česka, energetická soběstačnost Česka a tak podobně a tak dál. Cesty ke svatému cíli budou ovšem diametrálně odlišné. Nicméně vycházejí ze stejného společného základu - postavit státní energetickou strategii na dostavbě jaderného/jaderných bloků. Pak, po dosažení této první, strategicky možná nejdůležitější kóty, se cesty rychle rozejdou.

Relativně snazší, díky aktuální mocenské síle, je alternativa PREBENDY. Stačí málo. Prosadit jedinou správnou, tedy "jadernou" variantu, ať to stojí co to stojí, a následně prosadit "vhodného" dodavatele této varianty. Ostatní už půjde samospádem. Těmto "investorům" stačí prebendy. Co je doma,to se počítá. O moc jim nejde. Jen o ty vnuky. Tedy o konkrétní vlastní vnuky a vnučky, aby bylo jasno.

Alternativa OVLÁDNUTÍ ČEZ bude náročnější. I při ní musí investoři prosadit jadernou variantu. Ovšem "den poté" se objeví první vážný, přímo etický problém. Přiznat, že původní návrh managementu ČEZ byl správný. Tedy, že ČEZ sám všechno finančně neutáhne a stát bude muset pomoci a že trochu mají pravdu i drobní investoři, kteří hrozí žalobami na stát, který nezabránil zmaření investice a proto se to kyselé jablko jménem ČEZ opravdu musí rozdělit na dvě části. S trochou PR, a to v Česku umíme, se to "suverénnímu" voliči "vysvětlí".
"Drobná" poznámka k ceně akcií ČEZ. Nepůjde o žádné moudré analýzy, semináře k tomtu tématu a podobné akce, ale o prostou "hokynářskou" úvahu. Kolik si může opravdu vážný zájemce o ČEZ dovolit utratit a kolik už ne? Trochu něco jako aukce obrazů. 620 Kč/akcie?

Ve finále pak už postačí jen zopakovat přes kopírák osvědčené české privatizační praktiky založené na privatizaci zisků a znárodnění ztrát. A bude vymalováno. A mimochodem, opět půjde "jen" o vnuky. Rodina nám je přece nade vše.
K prvnímu nalajnování bojiště a prvnímu se přiznání k uniformě, ve které kdo bude bojovat dojde už na konci listopadu na mimořádné valné hromadě ČEZ. Máme se na co těšit.

A ještě poznámka na závěr. Dnes v naší pravidelné glose vynecháváme tuzemský trh. Ale jen zdánlivě. Protože vše o čem jsme psali v předcházejícím textu nejenže tuzemský trh ovlivní, ale přímo vybuduje jeho rekonstruované základy. Pokud ČEZ z tuzemského trhu úplně zmizí, budou investoři hledat náhradu? Bude jí dividendově "jistý" Philip Morris? Pokud se řešení oddálí - odklad je nejvražednější forma negace - budou investoři hledat jiný pevný bod ve vesmíru, tedy i na jiných globálních trzích? Bude to úplný konec pražské brzy? Spekulace jedou naplno!
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Philip Morris po středečních výsledcích dál razantně posiluje!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

březen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 342 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz