logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Prázdninový nadhled!

30.07.2020 07:23
Bankám se v Evropě nedaří a připravují se na zlé časy. Vyplývá to z vyjádření vedoucích pracovníků tří největších evropských bank. Banco Santander se poprvé za 163letou historii dostala do ztráty. Trochu lépe je na tom Deutsche Bank (DB). Ale i tak správa jejich aktiv a retailové bankovnictví vykázaly nižší výnosy. Obchodníci v Barclays si sice užívali vydařeného čtvrtletí, ale ředitel banky varoval, podobně jako ředitel DB, že zisky ve druhé polovině roku nejspíš klesnou. V Česku se ke klesajícím tuzemským bankám přidal ČEZ. Kterým emisím máme věřit? Avast sám všechno nevytrhne!

Je čas sledovat ekonomicko-politické trendy. Ty, bohužel, nejsou pro Evropu, potažmo tedy ani pro Česko zrovna moc příznivé. V technologické válce USA s Čínou Evropa prohrává. Nemá čím konkurovat. Všechno zlé však bývá k něčemu dobré. Ovšem jen tehdy, dokáže-li Evropa včas zareagovat!

Pokud Evropané včas nezareagují bude zle. Budou brzy vystaveni vydírání, protože kdo ovládne nové technologie bude mít moc a ovládne jiné. Přiznejme si, že Evropa, potažmo EU za technologickými giganty USA a Čínou hodně pokulhává. Pokud například EU omezí Huaweii přístup na svůj trh s mobilními technologiemi sítí 5G, tak Čína omezí přístup na svůj trh Nokii a Ericssonu. Jedinými (a menšími) evropskými firmami mezi pěticí předních velkých světových lídrů ve vývoji a výrobě sítí 5G. Čína se změnila z odběratele na vývozce moderních technologií. Evropa si toho zatím ani moc nevšimla a není proto ani schopna adekvátně reagovat. Končí doba, která byla dobou evropských vynálezů jako byly parní stroj nebo spalovací motor. Dobou Evropy.

Evropa výrazně zaostává ve výrobě polovodičů. Ty jsou ale klíčovými součástmi čipů, na kterých zase staví elektronika a umělá inteligence. Za Evropu v této oblasti "kope" jen holandská firma ASMI. Čipy, kvantové počítače nebo umělá inteligence jsou přitom obory, ve kterých hraje klíčovou roli velikost trhu. Žádné malé Česko, ale silné Česko v silné a integrované Evropě. A i tak bude EU ve světě ještě malá.

Žádný členský stát unie není schopen zvládnout některou z nových technologií sám. I ekonomicky sjednocená Evropa bude ve světě pořád jen tou nejmenší smysluplnou ekonomickou jednotkou. Místo vážného zamyšlení se Česko pořád chlubí výstavbou technologií minulého století a používá argumenty 20tého a v některých případech dokonce i 19tého století, viz například "investice" do jádra v ČEZ, automobilek, atp.

Český problém, ať se posuneme z Evropy domů, tkví navíc i v tom, že patříme mezi země s největším podílem čínských výrobků v zatím nejmodernější mobilní síti 4G. Dávno už nejde jen o hračky a "drobné" spotřební zboží dovezené z Číny! Jen pro zajímavost, nejméně čínských prvků ve svých mobilních sítích má Slovensko. Pořád hovoříme o "V čtyřce", ale brzy můžeme být v ekonomické závislosti někde úplně jinde.

Pořád si také stěžujeme na Německo. Prý "četníka a kazatele pořádku" v Evropě. Jak nám historicky vždycky ubližovalo. A co jsme mezitím co si pořád stěžujeme udělali?
Německo společně s Francií zahájilo v červnu německo-francouzský projekt Gaia-X, který vytvoří evropskou, tedy nikoli jen německou nebo francouzskou, ale evropskou(!) cloudovou službu. Ta se časem stane alternativou k americkému Amazonu a k čínské Alibabě. Data firem budou skladována v Evropě a budou se řídit evropskými pravidly na ochranu dat. Ta jsou přísnější než než ve zbytku světa! Navíc nejde o firmu s vlastní cloudovou službou, ale o neziskové sdružení, do kterého se mohou přihlásit jednotlivé konkrétní firmy poskytující cloudové služby. To zas bude kritiky "neziskovky"!

Co s tím vším má společného tuzemský akciový trh?

Pokud si položíme otázku takto nemá smysl, abychom se akciovým trhům vůbec věnovali, protože nechápeme o co jde. Ale nebojme se, nejsme tak hloupí. Neví to zatím ani vláda a prezidentovi "ekonomičtí diplomaté". Ujíždí nám prostě vlak. Investice vnímáme jako seznam zbožných přání, jako předvánoční dopis Ježíškovi. "Sociální" ekonomická opatření směřujeme k zachování "zaměstnanosti" v činnostech 19. a 20. století. O směřování do 21. století nevíme zhola nic. Pokud bychom to věděli, bylo by třeba peněz, vydělávaly by banky a rostla by cena jejich akcií. Neztráceli bychom čas v plánování jaderných chimér a rostla by cena akcií ČEZ. Nedrželi bychom se "zuby nehty" jen Avastu.

Prázdniny jsou ideálním časem pozvednout u vody pohled vzhůru do budoucnosti a trochu se zasnít. Snadněji se nám pak bude chodit zase zpátky po zemi!
 
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Moneta ve čtvrtek naposledy s nárokem na dividendu. Čekejme pád!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 618 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz