logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Učme se investičně myslet!

05.11.2019 04:59
Dnes naši glosu začneme z úplně jiného soudku. Influenceři jsou lidé, kteří prodávají emoce. A emoce nemají rády fakta. Vyžadují zcela jiné dovednosti. Především "ukecat". Proto ten frontální "davový" útok na maturitu z matematiky. Kdo myslí je hůř ovladatelný. S "ovčany" se manipuluje snadněji. Silný lídr nemusí být žádný velký myslitel. Často bývá pravý opak myslitele. Je mazaný, umí dobře rozpoznat co je v lidech a umí s nimi manipulovat jak potřebuje.

A po tomto nezbytném úvodu přejděme k podstatě naší dnešní glosy a konkrétnímu příkladu. Končící uhelné elektrárny chceme přednostně nahradit dlouhou, drahou a nevyzpytatelnou výstavbou nových jaderných bloků. Existují ale nejméně tři důvody, proč o výstavbě jaderných bloků pochybovat. Rozeberme si je. K tomu však potřebujeme racio a ne emoce a influencery.

Česko reprezentované premiérem a šesti ministry vystoupilo v říjnu na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně s novou značkou "Česká republika: Země pro budoucnost". Podívejme se na tu značku Země pro budoucnost racionálním pohledem. Je navržená "cesta jaderných bloků" správná a jedinou cestou pro budoucnost?

(1) Zcela zavádějící je pokládat rovnítko mezi vypínáním uhelných elektráren a výstavbou jaderných bloků. Obě události nemají spolu vůbec žádnou souvislost. Nový jaderný blok se podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost spustí nejdříve mezi roky 2038 až 2040. To už ale mají být uhelné elektrárny dávno vypnuty! Vládní zmocněnec pro jadernou energetiku, snad právě proto, navrhuje jít "cestou menších jaderných reaktorů". Ty ale na trhu nejsou a kdoví zda za dvacet či třicet let budou.

(2) Rozumnou cestou se zdá být elektřina z obnovitelných zdrojů. Je už dnes nejméně dvakrát levnější než z nových jaderných bloků. Ceny solárních elektráren klesly za poslední dekádu podle Komory obnovitelných zdrojů energie o 88% (!) a větrných o 69%, zatímco jaderné technologie naopak stouply o 23%. Ach ta nešťastná matematika. Emoce si s čísly umí poradit daleko lépe.

(3) Celoplanetární expanzi obnovitelných zdrojů, stačí si vyjet za hranice, nelze zastavit. Už dnes jsou globálně druhým největším zdrojem elektřiny. Navíc výstavba jaderných zdrojů je příliš drahá a trvá až moc dlouho na to, aby dokázala vyřešit otázky okolo změn klimatu. Snazší je samozřejmě tvrdit, že žádné problémy s klimatem neexistují.

Má-li být Česko "zemí pro budoucnost" mělo by myslet a plánovat jinak než se jen upírat k minulosti a době páry. Bez moderních přístupů to v zemi pro budoucnost půjde jen hodně těžko. Emoce a influenceři se budou muset dohodnout s raciem. Jinak to nepůjde.

A co my s tím, napadne nejednoho drobného investora a akcionáře ČEZ? Noty jsou přece rozdány, cena akcií ČEZ stagnuje. Co je nám do rozvoje chytrého řízení poptávky po elektřině a její sezonní akumulaci? Nás zajímá cena akcií ČEZ, stagnuje a nic nenabízí, a dividendy. Ty nejspíš nebudou, protože se peníze utratí v jaderné fantasii.

Už ve výše popsaném uvažování drobných akcionářů ČEZ tkví odpověď. Místo toho, aby se ČEZ stal dividendově důchodovým základem řešení důchodové politiky Česka potřebují ho jestřábi co nejrychleji dostat pod svou úplnou kontrolu. Pak samozřejmě výše uvedené tři argumenty rychle uznají, přijmou je za své a privátní ČEZ bude dál snášet zlatá vejce. Bohužel ale ne pro všechny, jak by takový energetický kolos vybudovaný z práce předcházejících generací měl.

Bez vhodného politického marketingu a emočních stimulů, zapojíme influencery, a bez zmanipulovaných "ovčanů" to nepůjde. Rozhodujícím kurzotvorným faktorem nebude marketingová značka "Česká republika: Země pro budoucnost", ale rychlé přivyknutí NOVÉMU NORMÁLU jak jsme o něm psali již dříve kdy do investování vstoupí poctivé a "nedotované" analýzy. Nebo jinak: Analyzovat a myslet ano, ale jiným směrem, než kterým se ubírá tuzemský mainstreamový proud.
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Finanční tituly jedou v párech. Mezi Erste a VIG jsme dnes vybrali VIG!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 513 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz