logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Blog

2017

Pan Jan Kozlík, mluvčí charty 77 v roce 1983, v rozhovoru z počátku ledna (Deník, 6.1.2017) vyslovil zajímavou myšlenku: "Ostatní - teď myslím ty, kteří si večer naladili Hlas Ameriky - se na Chartu 77 dívali, jako kdyby se zájmem sledovali zápas Sparta - Slavia. Vnímali to tak, že oni hrát nemusejí. Jenom fandí klubu." Myslím, že se toto naše chování táhne celými českými dějinami.


Diferenciace


Od 70.let minulého století dochází v celém světě ke zrychlení procesu příjmové a majetkové diferenciace (Thomas Piketty). Střední a chudší vrstvy příjmově a majetkově ztrácejí stále víc a víc a jsou na tom v podstatě stejně jako jejich předchůdci před 1. světovou válkou. 62 nejbohatších lidí světa má víc majetku než 3,5 miliardy těch nejchudších a podíl jejich práce na společném koláči si přisvojují bohatí (zpráva OXFAM). Jediné procento nejbohatších lidí světa vlastní víc majetku než zbylých 99% obyvatel planety. Nejbohatší lidé planety už všechno mají. Nezbývá jim nic jiného než investovat do politiky. (1) To ovlivní rok 2017.


Sparta versus Slavia


Vnímání světa jako zápasu Sparta versus Slavia, Praha versus Brusel, oni versus my vede k situaci, kdy lidi už nezajímá, jestli poslouchají pravdu nebo lež, protože se chtějí jen bavit. Každý si žijeme ve své vlastní bublině utkané v sociální síti na internetu a mluvíme jen s těmi, kteří bezvýhradně sdílejí naše stanoviska a názory. S nikým jiným nejenže se nebavíme, ale už to ani neumíme. Žijeme v ghettech. (2) Další moment, který ovlivní společnost v roce 2017.


Politici


Ve své vlastní bublině žijí samozřejmě i politici. Jedním z poznávacích znaků té jejich bubliny je řeč. Už nemá s běžným jazykem nic společného. Je to podivná a nesrozumitelná řeč. Rozumím proč latina spojuje lékaře. Chápu, že vědecký jazyk, například jaderného fyzika, musí být, aby byl efektivní jiný než hovorový jazyk. Nechápu ovšem, proč by měl být jiný jazyk politiků. Právě naopak! Mají-li voliči svým politikům rozumět musí politici mluvit stejným jazykem jako jejich voliči. Pokud mluví každý jinak, nejenže si vzájemně nerozumí, ale, a to je horší, politici svou mluvou zakrývají faktickou prázdnotu svých slov. Nesrozumitelnost politického jazyka pak lidé vnímají jako přehlížení a aroganci. Přitom stačí tak málo. Povídat si s lidmi jejich jazykem. To umí Trump, Le Penová, Zeman i Babiš. (3) Komunikace politiků s voliči také ovlivní rok 2017.


Uvědomování


Neuralgickým bodem světa, byť zároveň i jeho nejpevnější částí  jsou střední a chudší vrstvy. Ony tvoří podstatnou část světového bohatství. Přesto jsou mocnými svčta opomíjeny a přehlíženy. Začínají mít všeho dost. Proto se bouří, proto mají odpor k migraci, proto bují terorismus. Spousta lidí z opomíjených a podceňovaných tříd si v průběhu posledních dvou či tří let uvědomuje, že nejde vpřed, ale stojí. Ovoce ekonomického růstu pořád častěji nesklízí tvůrci bohatství, ale jen bohatí. Střední a chudší vrstvy dlouhodobě stagnují. To je klíč k pochopení hlavních fenoménů naší doby. Žádné "sociálno" a podpory. Obojí dávno propadlo. Než volit alibistické a smysluplnou prací nepoznamenané politiky a byrokraty je lepší volit raději ty, kteří něco dovedou a už dokázali, že se umí sami o sebe postarat. Možná kousek jejich umu a bohatství ulpí i na nás. To je filozofie současnosti. Žádná levicová či pravicová politika. (4) To je další signál vyslaný většinovou společností do roku 2017.


Investování


Řešení současných problémů lidské pospolitosti vidím ve smysluplném investování. V něm se může na sdílení společného bohatství podílet většina světové populace. Investování není nic jiného než ochota bohatých podělit se o bohatství s těmi, kteří ho svou prací spoluvytvářejí a vede i k růstu bohatství středních vrstev. Tedy těch nejpracovitějších a státní aparát nejméně zatěžujících lidí. Úspěšní politici už nebudou nabízet lidem úplatky v podobě levicových "příspěvků a pomocí slabším", ani nekontrolované korupční prostředí, jak ho nabízí nepravicová pravice. Politici, kteří pochopí podstatu problému a budou umět se svými voliči i hovořit budou přijati s otevřenou náručí. Zdaňování zdaněných dividend nikoho k bohatství a k investování nepřivede. (5) A to není už jen signál, to je apel roku 2017.


Apel


Rok 2017 a další léta budou roky kultivování investičního prostředí. Po celém světě. Počítejme s tím, jakož i se všemi výstupy s onou kultivací směrem k akciovým trhům souvisejícími. (6) Ty investory - strůjce vlastního bahtství - v návaznosti na investiční očekávání zajímají v roce 2017 nejvíc.


Cesty a úskalí


Proces vnímání investování jako cesty k bohatství projde dvěma fázemi. V první fázi, kratší, maximálně do jednoho roku, budou investoři věnovat pozornost Trumpovým "zájmům", které nový americký prezident určitě předřadí "vnitřním hodnotám". Viz například dnes tolik frekventované otázky vztahu Trump a Putin, potažmo Rusko. První fázi posílí evropský chaos okolo brexitu. A protože zájem má vždy blíž ke spekulacím než k hodnotám, budou mít v první fázi na trzích velký vliv a sílu spekulace a spekulativní akcie. Velmi brzy, asi tak po roce, přijde na řadu druhá fáze kultivace investičního prostředí. Tu podpoří především  Buffettova teorie o síle a vnitřní hodnotě titulů obchodovaných na akciových trzích
V první fázi zvelebování investičního prostředí (bude se krýt s počátkem Trumpova vládnutí) převládnou všelijaké roztodivné spekulace a předpovědi. Nepodlehněme jejich vlivu. Ve druhé fázi, protože i spekulace milují pořádek a jistotu se posílí zaměření investorů na hodnotná aktiva, tedy i na hodnotné akcie. Nepřijdou však samy, budeme je muset hledat.
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Erste Bank se ze siných titulů dařilo před Velikonocemi nejvíce!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

březen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 347 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz