logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Blog

PŘEJI NÁM VŠEM ZDRAVÉ A KVALITNÍ KONKURENČNÍ PROSTŘEDÍ

PROLOG

Naše civilizace se doopravdy cíleně a ekonomicky vyvíjí teprve nějakých tisíc let. Co to je ve světle trvání vesmíru a existence naší Země a života na ní? Jako první se před oněmi tisíci lety "chytila" a bohatla Čína. Po ní území dnešní Itálie a kolem roku 1600 Itálii předběhl kraj dnešního Holandska/Nizozemí. Okolo roku 1830 převzala starost a zodpovědnost o světové bohatství s nástupem první vlny průmyslové revoluce Británie. Od dvacátého století už roste bohatství naši civilizace - především díky Západu - "nekontrolovatelně". Samozřejmě i s důsledky, především ekologickými a geopolitickými, které se nám mnohdy hrubě nelíbí.

SEDM KRAV TUČNÝCH A SEDM KRAV HUBENÝCH

Ať si to uvědomujme nebo ne, všechno ve vesmíru nás táhne - Bůh? Fyzikální zákony? Nevíme! - ke stále většímu a většímu bohatství. Duševnímu i hmatatelnému. Teď láteříme a stěžujeme si na drahotu. Zcela pomíjíme, takoví my lidé jsme, historický vývoj. Někdo přece tu drahotu svým dřívějším chováním musel způsobit. A nejen to. Platí přece i ono biblické sedm let bohatých a sedm let chudých vměstnané do legendy o sedmi kravách tučných a sedmi kravách hubených. Je rozumné dívat se na svět těmito očima i dnes na počátku určitě těžkého, ale přesto ne katastrofálního roku 2023, až budeme zase lát na vládu a stěžovat si na drahotu. A to dokonce i pod tlakem Ruska a jeho atomových zbraní. Těch konvenčních, to už díky Ukrajině víme, se bát určitě nemusíme a těm atomovým jsme schopni se účinně bránit a ubránit se.

KONKURENČNÍ PROSTŘEDÍ

A když jsem na počátku zmínil "sílu negace a nekritické kritiky" zmíním ještě jeden příklad síly nebo i slabosti obecně každé informace. Tou je záplava informací. Tou chytří marketéři záměrně zaplavují a přehlcují informační prostor. Aby se v něm příjemci informací ztratili. Proto jsem vybral jen jednu z mnoha tisíců zpráv. Konkurenční prostředí. Při jeho správném fungování se inflace a zvyšování nákladů v ekonomikách a hospodaření států nemusí s trochou nadsázky vůbec projevit.

Firmy, které by celou inflaci a zvýšené náklady okamžitě promítaly do cen, jak často tvrdí politici, by už tady dávno nebyly. Ale jsou. Jak je to možné? Prozíravější firmy s výhledem a vizemi by je již dávno převálcovaly. Ale nepřeválcovaly.
Ano, máme dotační programy, zastropované ceny, daně z nepřiměřených zisků a podobné umělé nástroje. Ty se však dříve či později vyčerpají. Ani státní kasa však není bezedná i když si to politici voleni většinou na čtyři či pět let myslí. A v jejich časovém prostoru mohou mít dokonce i pravdu.

V tu chvíli nastupuje konkurenční prostředí. To jediné má sílu a ambici silné posílit a neschopných se zbavit. Ale chceme jít tak daleko? Když poslouchám některé prezidentské kandidáty ne. Dál spoléhají na dotace, stropy a "nepřiměřené" zisky aniž by mysleli, co bude "den poté". Až se státní kasa vyprázdní. To je špatně.

Proto věřím v konkurenční prostředí. Není sice vždy ideální, viz dotace na různá ta Čapí hnízda, toustové linky a podobné "inovace", ale dlouhodobě to je jediný účinný nástroj, který proti drahotě máme. Proto nám všem jednotlivě a Česku jako celku přeji do Nového roku zdravé a kvalitní KONKURENČNÍ PROSTŘEDÍ!
 
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Finanční tituly jedou v párech. Mezi Erste a VIG jsme dnes vybrali VIG!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 515 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz