logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Blog

SÍLA SLOVA

Ten si ho ale vychutnal, už je úplně out! To je darmožrout a zneužívač sociálních dávek! Poté co mluvčí vyřkne podobná "chlapácká" slova bývá skálopevně přesvědčený o své důležitosti. Je prostě chlapák. Omyl, není. To jen "PR atmosféra" ho, a spolu s ním někdy i nás, přesvědčila o jeho výjimečnosti. Všechno je ale úplně jinak.


DEMISE NEDEMISE VLÁDY


Ještě donedávna se hodně mluvilo o odvolání - neodvolání ministra, o demisi - nedemisi vlády a o novém odvolání ministra. Fascinovaly mne reakce lidí, kteří by měli věcem rozumět a mnohých z nich se i přímo týkaly.

Premiér byl naprosto srozumitelný, byť v davu převládající názor byl zcela opačný.  Když musel řešit vážné problémy svého vicepremiéra měl podle převažujícího mínění jen dvě možnosti. Odvolat ho a udělat z něj mučedníka, jak se ostatně sám a pravdivě vyjádřil nebo neodvolat a udělat hlupáka ze sebe. Všichni to věděli, jen premiér ne. Asi proto našel třetí řešení: podat demisi celé vlády.

Samozřejmě se na něj všichni rozzlobili. Ne za to jak se rozhodl, ale proto, že všem těm moudrým a vševědoucím vypálil rybník. To se ale neodpouští. Přitom bylo jeho řešení naprosto jasné a zřetelné: vicepremiére ublížil jste celé vládě, ale jsem za vás a celou vládu zodpovědný, tak odejdeme všichni, protože vy sám nechcete vážnost okamžiku akceptovat.

Zlost všech na premiéra - místo aby se potrefení zlobili sami na sebe, že je přehrál! - využil Hrad a udělal z premiéra hlupáčka. Ten se ovšem ovládl, nedal a kontroval. Opět důvod, aby všechny rozzlobil. Jednak málokdo z nás by se dokázal ovládnout tak jak premiér, ale hlavně proto, že se rozhodl podle své hlavy a ne podle mínění davu. Po svérázném hradním výkladu ústavy stáhl demisi vlády a odvolal vicepremiéra. Prý tím dokumentoval svou neschopnost rozhodovat. Kdepak! Právě naopak! A v tom tkví jádro pudla a chytrost premiérova chování.

Kdyby premiér odvolal vicepremiéra okamžitě, vložil by mu doopravdy do rukou trumf mučedníka. Kdo si myslí, že ne, nehrál nikdy karty. Miluji mariáš. "Druhým" odvoláním ministra premiér dokázal, že je mistrem hry. Už žádný vicepremiér-mučedník, ale poražený. A nejen vicepremiér. Proto ten hon na premiéra - dav věří, tedy má názor (protože premiérův tah včas neodhalil), že je to tak, jak si to myslí on, dav, tedy většina (pro neznalé: bolše, bolševik, z ruštiny). Ale to už tady přece bylo!



DARMOŽROUTI A OPTIMALIZÁTOŘI


O mnohých z dolních deseti miliónů našich spoluobčanů ti "lepší z nás" hovoří jako o darmožroutech a zneužívačích sociálních dávek. Na druhou stranu si ale nelámou hlavu, spíš je obdivují, s těmi, kteří optimalizují své daňové povinnosti. A síla slova jde dál: chudák "sprostě lže", zatímco optimalizátor se jen "nekonzistentně vyjadřuje". Drobný živnostník "krade", oligarcha, protože to hloupý živnostník neumí, jen "provádí složitou daňovou operaci".

Motiv obou skupin našich spoluobčanů k jejich praktickému, resp. pragmatickému chování je ale stejný: dostat se k penězům. Ve skupině chudáků platí: nikdo si přece nechce brát od státu méně než může. Mezi horními deseti tisíci platí něco podobného, ale "vznešenějšího": nikdo přece nechce platit státu víc než musí. Ale to je přece úplně to samé! Chudák "odere" stát o deset tisíc měsíčně, optimalizátor stát ošidí o milióny. A to nemluvíme o korupci, darovaných kabelkách a podobném všimném. Kdo zneužívá a vysává erár, tedy státní pokladnu, víc?


HLOUPÍ A ZLÍ


Kladu si otázky: jsou lidé tak hloupí nebo zlí? Nebo je to tak všechno správné, jen já jsem přihlouplý a nic nechápu? Možná je ale všechno úplně jinak a chování většiny z nás souvisí s naší výchovou a vzděláním. Možná i s onou tolik zatracovanou matematikou, která učí lidi logickému myšlení. Pokud jenom ctíme víru a názor a potlačujeme fakta, pak stačí jenom poslouchat svého guru. Přemýšlet, a to říkával už TGM, bolí. Nebo je lidstvo opravdu už jen zlé? Doufám, že ne.
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Erste Bank se ze siných titulů dařilo před Velikonocemi nejvíce!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

březen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 345 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz