logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

ČEZ - šance odsouzená k nezdaru? Z komisí pršet nebude!

14.07.2019 13:15
Víc a víc investorů se s námi dělí o pocity z investování do akcií ČEZ. Často je charakterizují slovy ŠANCE ODSOUZENÁ K NEZDARU a odvolávají se na marný boj minoritních akcionářů. Na sundávání kalhot před brodem je však ještě dost času. Síla peněz a kvalitní marketing nejsou všechno. Možná se ještě i my budeme muset zamyslet nejen v čem budou žít naše děti - pokrytecký to slogan politiků, ale v čem můžeme žít už i my. Sucho všechny netrápí, přesto trápí víc a víc lidí. Z vládních komisí pršet nebude!

S energiemi to je stejné. Z budoucích znárodněných ztrát a rozkradených dotací dlouho nevyžijeme. Rychlý zisk je sice bližší kabátu, ale Katriny, Barry či blackouty, v noci na Manhattanu, klepou na dveře stále častěji. Přitom ČEZ nabízí místo blackoutu například řešení důchodového systému!

V nedávné glose jsme napsali, že spekulačním propadákem se aktuálně stal ČEZ. Nebyla to prognóza, ale popis skutečnosti. Potvrdila ho i čtvrteční a páteční intradenní obchodování. Celý den růst, ale před ukončením obchodování znovu "návrat na zem". Žádný optimismus. Spíš argument pro vzpomínané stahování kalhot před brodem. Jenže všechno může být také jinak. Viz slova z týden starého vládního rozhodnutí. "Za určitých podmínek by stát mohl od ČEZ výstavbu jádra převzít..." Přeloženo do lidštiny "znárodnění ztrát". Pak už rozdělení ČEZ na část "znárodněnou" a "zprivatizovanou" nikoho nepřekvapí. Naopak. Mnozí ho budou dokonce považovat za moudré rozhodnutí "vlády odborníků. Všeho schopných odborníků.

Proto nám v nedávné Devadesátce ČT 24 chyběl větší časový prostor pro jiný názor. Diskuze o obnovitelných zdrojích. Plusy a mínusy v porovnání s jádrem. A proto jsme se také obrátili na zástupce této "menšiny" ve výše uvedeném pořadu ČT, pana Edvarda Sequense, který hovořil jménem Sdružení pro záchranu životního prostředí z Českých Budějovic - Calla. S potěšením jsme zjistili, jak spolupráce, zatím vyjádřená především sdílením materiálů "zajímajících obě strany" návštěvníky našich webů zaujala. Investory i "ostatní" spoluobčany.

Na tuzemském akciovém trhu stále platí (1) sledujme objemy. S odvoláním na aktivity sdružení Calla jsme se pokusili na konkrétním příkladu ukázat jak lze (2) spojovat investování s aktuálními a akutními potřebami společnosti. Zatím je svět investorů, především minoritních, a ekologů oddělený. V souvislosti s problémy okolo výstavby silnic a dálnic (v Přerově víme, o čem je řeč) mlčící většina spíš mlčí v neprospěch ekologů. Navíc je podporována siláckými řečmi o ekoteroristech.

Problém ale tkví v něčem úplně jiném. V pasivitě Čechů. Nedávná demonstrace na Letné byla jen obrovskou demonstrací izolované menšiny. Svět žasl, ale většina Čechů odjížděla, opět jako za socialismu, na chaty. K pasivitě jsme byli a jsme dlouhodobě vedeni. Nakonec se stala naší, ryze českou, národní "hodnotou", za kterou bojujeme. Pasivní mlčící většinu k aktivitě nic nerozhoupe. Snad jen jeden jediný důvod - zvelebování privátního prostoru v podobě chat a chalup. Nic jiného nemá podle Čechů ani cenu, ani smysl.

Ve hmotném prospěchu každého jednoho z nás leží i další vývoj ceny akcií ČEZ. Žádná makra, žádné fundamenty, žádná makrodata, žádná technická analýza, žádná geopolitická ani vnitropolitická situace. Nic takového. Jen privátní hmotný prospěch. Až pochopíme, že ČEZ má ambici výrazným způsobem rozšířit náš privátní hmotný prospěch - a to má! - bude Letná znovu plná a ztráty se znárodňovat nebudou! Češi začnou sami a o vlastní vůli aktivně investovat v energetickém prostoru. Pasivně, nákupem akcií ČEZ, ale i aktivně, budováním firem, které se budou věnovat obnovitelným zdrojům. Pak budou privatizovat všichni, i bez dotací, nejen velkopodnikatelé s dotacemi!

Je ČEZ odsouzený k nezdaru? Nevíme, ale víme, že to záleží jen a jen na nás. Mlčící většině. Na ni musí investoři vsadit! Vsadíme sami na sebe, věříme si, nebo za nás a v náš prospěch všechno udělají ONI?
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Moneta dnes sice vydala nákupní signál, ale v pátek po dividendě padne!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 614 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz