logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

O tom, co bude potom!

06.07.2020 12:02
Dnes se "odpíchneme" od naší páteční glosy Máme k tomu důvod a jeden hned vytkněme "před závorku". Nechvalme ani nehaňme den před večerem. Páteční start bank probíhal přesně opačně než jsme ráno napsali, aby nakonec potvrdil náš ranní názor "banky nejsou zatraceny, přichází jejich čas". Potvrdilo se i klasické páteční obchodování s tendencí k mírnému poklesu. Opravdu mírnému poklesu ve světle ranního zahájení. S naším očekáváním rezonoval i vývoj ceny akcií ČEZ a potvrzení přesvědčení, že banky nejsou zatraceny.

Zítra vstoupíme do zkráceného a prvního vskutku prázdninového týdne. Naše glosy v něm zaměříme na inflaci a vliv centrálních bank na ni, na ekonomický plán EK na příštích sedm let, včetně opatřením k pandemii a vrátíme se k ČEZ.

Postupujme od obecného ke konkrétnímu. Mezi politiky převládá marketingová taktika vybrat si komplikované téma (u vědomí toho, že se stejně nevyřeší), odstřelit ho hodně drsným přirovnáním - jsme ve válce (zatím naštěstí jen s pandemií) - a volební úspěch je zaručen. Proto například například někteří televizní radní ostřelovali nedávné jednání televizní rady a přirovnávali ČT k Titanicu na jehož palubě se ještě hrálo a tancovalo, ale do podpalubí se už valila voda a výroční zprávu ČT k rentgenovému snímku, který neprozradí nic o tom, zdali je pacientův nádor zhoubný nebo nezhoubný. Takový je politický marketing. Do konce roku si ho na kapitálových trzích užijeme ještě až až!

Do kategorie politického marketingu patří také vyjádření ministryně financí z podzimu roku 2018, kdy se pustila do svého předchůdce. "Doby, kdy tato země měla špatné rozpočty (schodek 150 miliard), pane předsedo Kalousku, jsou naštěstí pryč". Jak neodborná a účelová kritika to byla, si dnes už asi uvědomuje i paní ministryně, když Kalouskův rozpočet více než násobně trumfla. Sice v krizi, ale v té byl i její předchůdce.

Už jsme psali o tom, že hlavní roli v příštích měsících sehraje inflace, resp. zásahy centrálních bank a pumpování peněz do ekonomik. Nejčastěji přes státní dluhopisy. Ono slavné QE. Před více než deseti lety zabralo. Nikde však není psáno, že musí zabrat i při pandemii. Obavy z prudkého nárůstu inflace se nenaplnily. Peníze, které tenkrát zaplavily finanční systém totiž nakonec skončily v centrálních bankách.

Nyní je situace výrazně jiná. Do pomoci se zapojily i vlády. Jejich aktivita, především garance korporátních úvěrů, zvýšila motivaci bank půjčovat i rizikovějším subjektům. Do hry tak oproti minulé krizi vstoupily/vstupují pozitivní očekávání v podobě oživení spotřeby. A jsme u inflace. Bude preferovat akcie před dluhopisy. O tom proč, jsme psali v páteční glose. Budeme sice svědky občasných výkyvů, ale z dlouhodobějšího pohledu jsou nyní akcie nejlepší volbou. Ostatně proto jsou dlouhodobě ceny akcií vysoko, navzdory tomu, že ekonomiky padaly/padají.

Zbývá už jen poslední "oslí" můstek od inflace k akciím. K nákupům akcií, přesněji k nákupům akcií bank. Kde roste inflace, tam rostou peněžní transfery. Kde rostou finanční transfey sílí význam (a potřeba služeb, včetně poplatků za ně) bank a bankovních institucí. Proto jsou opět v centru všeho dění akcie bank a nezáleží na tom, že v pátek ráno neodstartovaly nejlépe.

Do "boje" o budoucnost se samozřejmě zapojí i další nadějné sektory. Digitalizace, v novém hávu letectví, turismus a další. Za vším ale budou stát, ať ve stávajícím či jiném postavení energetika a energetické zdroje. I jim budeme brzy věnovat naši pozornost. Především ČEZ. Zejména proto, že právě o něm nevíme prakticky nic podstatného. Superministr Havlíček sice překypuje aktivitou, ale jen proto, aby zastínil fakt, že vláda jenom mlží. Především tom, co nás bude jádro doopravdy stát a jaký má s ČEZ skutečný plán, resp. čí zájmy chce hájit.

V nejbližších dnech nás čeká poměrně klidné obchodování a přeskupování portfolií s cílem podržet a posílit silné emise, například Avast, a vybrat a posílit v portfoliích banky, případně další finanční emise, například VIG. Využijme proto prázdninový čas k rozvážnému a uvážlivému rozhodování " o tom, co bude potom" (po prázdninách).
 
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Erste Bank se ze siných titulů dařilo před Velikonocemi nejvíce!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

březen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 348 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz