logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Blog

LOAJALITA VERSUS ODBORNOST

Přecházel jsem po revoluci do "zlatých devadesátých" s pevnou vírou, že dvě a dvě jsou čtyři. Mýlil jsem se. Ale o tom později. Koncem roku 1989 jsem pracoval v chemičce. Vzpomínám jak jeden místní aktivista výrazně zabodoval, především u středoškolské mládeže, bonmotem chemie, z tebe blbě mi je. A většina účastníků manifestace pak odjela domů kouřícími auty. Od té doby nemám rád bonmoty.


Rovnováha


Nyní, o mnoho let později, sleduji diskuzi o matematice, potažmo o sváru humanitních a přírodovědných oborů. Otloukán životem jsem dospěl k poznání, že naše bytí není ani tak o hledání tzv. správných odpovědí (na často velmi špatně pokládané otázky), ale o rovnováze. Pokud něco (nejen na trhu) chybí nebo naopak přebývá, je to špatně.
V devadesátých letech politici a vůbec lidé tenkrát se angažující učili národ odpovídat jen černobíle a tento názor přežívá dodnes.Toto je správná odpověď, toto je špatná odpověď. Takhle ale život nefunguje. Nic není ani zcela černé ani úplně bílé. Proto například nechodím k volbám. Prý můj hlas propadne, resp. podělí se o něj vítězové. A co? Právě to chci. Každá vláda je koaliční (nebo podpořena koaliční smlouvou) a každá strana v ní si prosadí jen část svého programu. Ale na každém šprochu je pravdy trochu, tedy i na každém stranickém programu je pravdy trochu. Takže zvolím-li si tu "svou stranu" nebo nevolím-li vůbec je/bude výsledek de facto stejný. Ale to přece není nic špatného.


Náznak problémů


Z tisku a médií vím, že mezi českými studenty převládá zájem o humanitní obory. Nic proti nim, ale... Nevyvážený přístup ke vzdělání nabourává i onu tolik žádoucí rovnováhu. Ta se v konečném důsledku přenese, vlastně se už přenáší na pracovní trh. Poradců a gurů na všechno máme spoustu, ale kdo umí a opraví nám vodovodní baterii v koupelně?
To je ovšem jen ten jednodušší pohled na věc. Druhý je daleko závažnější. Je jím pohled na deformaci myšlení a chování lidí.


Názory jsou jako "díra v zadu"


Pan Miloš Čermák napsal v HN 4. - 6. listopadu 2016 velmi zajímavý a myšlenkově velmi bohatý článek - Názory jsou jako "díra v zadku". Píše v něm, že  dnes jako jediná kvalifikace často úplně stačí "mít názor". Nic víc. Žádné znalosti, žádné vědomosti, žádná fakta, jen mít názor.  A pomocí sociálních sítí ho hodně hlasitě vykřičet do světa. Často k tomu postačí šikovná a schopná, resp. všeho schopná PR agentura.
A dostávám se k pochybnostem o onom tvrzení, že dvě a dvě jsou čtyři. Někdo si myslí, má názor (každý má právo mít svůj názor), že dvě a čtyři je pět. A postupme dál. Odsoudí nás pravomocně soud? Nic se neděje, já s rozsudkem nesouhlasím, protože můj názor je jiný a zachovám se podle něj. Politik včera něco slíbil a dnes udělal pravý opak? Nic se neděje. Změnil názor, má na to právo a je to jeho (nový) názor.
Výše popsanou logikou se dá  zdůvodnit všechno. Díky prosazování rádoby humanitních myšlenek na úkor "přírodovědného chápání světa" okolo nás, lze dokázat a obejít "mým názorem" všechno. A skutečně se tak i děje.


Rovnováha v opačním gardu


Pro výše popsané schéma myšlení se vžil  termín "post-truth society". Je to argumentace, ve které nejsou fakta, znalosti a vědění důležité. Nebo přesněji k dispozici jsou taková fakta, která argumentující subjekt potřebuje. Ono střílení od boku, které tolik imponuje davům.
A pan Čermák ve svém příspěvku upozorňuje na ještě jeden zákeřný moment post-truth society. Každý máme jistě spoustu dobrých, ale i špatných, dokonce zlých názorů. Jsme například pro rovnoprávnost - žen, menšin, jiných ras, odsuzujeme diskriminaci a určitě máme ještě i celou řadu dalších "hezkých" názorů. Ovšem máme i názory špatné, zlé. Podléháme však falešnému dojmu, že díky svým hezkým názorům máme i právo vyrovnávat své dobré názory těmi špatnými, zlými.
A tady se rovnováha obrací proti mně. Přijmeme-li totiž za svůj loajální názor, že nejsme národem úplatkářů, pak nám už nic nebrání "vyvážit" tento hezký loajální názor příjmem úplatku.


Loajalita versus odbornost


Možná to chce méně loajality a více odbornosti, ať je zachována rovnováha obojího. Nevím.




 
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Erste Bank se ze siných titulů dařilo před Velikonocemi nejvíce!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

březen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 347 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz