logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Blog

NÁVRATY KE KOŘENŮM!

Akcie a dluhopisy jsou, pokud pomineme peníze vložené do podnikání a vlastní individuální podnikání, nejvhodnější aktiva ke správnému pochopení a porozumění toho co znamená, když se řekne INVESTOVAT. Často k investicím chybně řadíme zlato, cenné kovy, komodity, forex, nemovitosti, krypto, atd., atd. Jen nás tyto pojmy od skutečného investování - generování peněz penězi a pravidelných příjmů - odvádí. Akcie generují dividendy, dluhopisy úroky a peníze vložené do podnikání zisky/příjmy z našeho umu, zručnosti, pracovitosti a schopnosti postarat se sami o sebe.

INVESTOVÁNÍ. GENEROVÁNÍ PENĚZ PENĚZI

Zlato a jemu podobné "investice", drahými kovy počínaje a například nemovitostmi konče jsou většinou "pouhými" uchovateli hodnoty než skutečnými investicemi. Ano, můžeme s nimi spekulovat - levně nakoupit, dráž prodat, ale spekulace investicemi nejsou. Později si povíme také něco o v perexu vzpomínaných opcích, kterým jsme se začali společně věnovat se společností UP forum. Také mohou, pokud s nimi umíme pracovat, generovat "pravidelné" příjmy, ale musíme jim dobře rozumět. Velmi dobře rozumět!

AKCIE

Často zatracujeme pražskou akciovou burzu. Málokdo však ví, natož aby si uvědomoval, že pražská burza je Mekkou zahraničních investorů z důvodů dividend. Podle mnohých je dokonce světovou jedničkou dividendových příležitostí. To všechno proto, že zahraniční investoři vědí daleko lépe než tuzemští, že akcie mají především generovat pravidelné příjmy. Dividendy. Teprve až po nich můžeme zvažovat jako "třešničky na dortu" spekulace s akciemi. Mnohým investorům však docela stačí postupně navyšovat kapitál v tuzemských titulech a pak akcie "jen držet". Tak jak uvažuje Warren Buffet a mnozí jiní.

Řada drobných investorů se teď trápí. Nedávno špatně investovala a přišla (doopravdy?) o spoustu peněz. Trápí se zbytečně. Akcie jsou aktivem, které generuje peníze a jednou za rok, někdy i několikrát za rok, generují investorům/akcionářům peníze v podobě dividend. Plakat můžeme jenom v tom případě, že jsme vsadili na opravdu hodně špatného koně. Obvykle tenkrát, když naletíme někomu kdo nabízí akcie Karlštejna. Pokud se však držíme "zavedených titulů" a nepodrazí nás náš vlastní stát - to pořád hrozí akciím ČEZ - nemůžeme v podstatě udělat chybu

Cyklický pohyb cen akcií - akumulace, růst, distribuce, pokles - není nic jiného než pravidelný investiční cyklus. Ten bývá čas od času posilován nebo oslabován aktuálními globálními nebo lokálními situacemi. Inflací, energetickou krizí, válkou jakou je nyní válka na Ukrajině nebo dnes v Česku prezidentskými volbami. Ať tak či tak investiční cyklus jako takový funguje.

DLUHOPISY

Většinou dáváme akciím přednost před dluhopisy. Ne náhodou. Akciové dividendy souvisí s hospodařením a ziskovostí firem. Vše se točí kolem výsledovek a rozvah. V případě dluhopisů je situace komplikovanější. Pokud je lokální, případně globální ekonomika stabilizovaná úroky investorům sice vydělávají, ale většinou méně než dividendy. Mluvíme o státních dluhopisech. U firemních dluhopisů mohou úroky vynášet víc, ale investice do nich  je daleko, daleko rizikovější.

Pokud jsou úroky velmi nízké, či dokonce nulové a záporné nevynáší dluhopisy samozřejmě vůbec nic. Spíš se na ně pak můžeme dívat jako v případě zlata.jako na uchovatele hodnoty. Pak je ale zlato daleko vhodnějším instrumentem pro uchování hodnoty našeho bohatství než dluhopis.

Úrokové sazby vyhlašované centrálními bankami jsou těsně navázány na úroky komerčních bank a proto mohou být za určitých podmínek dluhopisy výnosnější než akcie. Ale také komplikovanější, protože bezprostředně souvisí s inflací. Jejich nákup má smysl, když inflační očekávání, často o nich mluvíme, rostou. S inflačními očekáváními rostou i úroky. Nebo spíš naopak úroky rostou/klesají s inflačními očekáváními. Pokud "trefíme" ten správný okamžik a pořídíme si dluhopis za nejvyšší úroky staneme se králi. Ponesou zajímavý výnos i tenkrát, vlastně teprve tenkrát, až inflace výrazně poklesne nebo pokud se bude dlouho držet vysoko.

INFLACE, ÚROKOVÉ SAZBY, ČNB A PREZIDENTSKÉ VOLBY V ČESKÉ REPUBLICE

Držet inflaci vysoko se v podstatě nikomu "nehodí do krámu", ale... Nezvyšovat úrokové sazby je často důvodem pro zdůvodňování boje s inflací. Této cesty se drží současná bankovní rada ČNB Jiná cesta ke krocení inflace, drží se jí především silné západní centrální banky včele s americkým FED, vede krátkou a rychlou katarzí a recesí po nichž následují rychlý obnovený růst ekonomiky a razantní pokles inflace.

ZÁVĚR

Ekonomické cesty ke zvládnutí inflace mají v rukou především centrální banky a složení jejich bankovních rad a ve hře jsou otevírání nebo naopak uzavírání nůžek mezi bohatými a chudými. V České republice jmenuje bankovní radu včetně guvernéra ČNB prezident. Ten pak tedy také nepřímý vliv na ekonomiku země. I o tomto vlivu se v současných českých prezidentských volbách rozhoduje.
 
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Erste Bank se ze siných titulů dařilo před Velikonocemi nejvíce!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

březen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 347 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz