logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Akcie: Volání po zdravém selském rozumu!

17.03.2019 12:02
Akciím se v posledních burzovních seancích uplynulého týdne dařilo. Doma i venku. Zkoumáme-li ale konkrétní akcie, Tesla, Boeing, ČEZ, můžeme být zklamáni. Zbytečně. To co se stalo Boeingu se stává. Pokud situaci s nápravou software u Maxů zvládne znovu poroste. Tesla se musí víc snažit, ale ani ona není bez šance. Úplně jiný případ je však ČEZ. Především k němu se vztahuje náš dnešní titulek o zdravém selském rozumu.

Opravdu zle bývá, když chceme prodávat a nikdo nemá zájem. Jiné to však je, i při klesající ceně, když jsou na trhu prodávající i kupci. To je případ ČEZ. Pak je důležitá jiná otázka. V jakém módu probíhají obchodní transakce a proč? Z tohoto úhlu pohledu na obchodování se nacházíme v úplně jiném světě. Podívejme se na něj, vyzbrojeni technickou analýzou (TA), podrobněji.

V pátek jsme psali, že se cena akcií ČEZ nachází pod 200DMA a ze signálů TA z ní čiší "příprava na něco". Vysvětlili jsme proč očekáváme růst. Vyjádřili jsme víru, že se tak stane ještě v pátek a dlouho to tak i vypadalo. Pak však přišel tradiční "zvrat na poslední chvíli" a z růstu byl nakonec zase mírný pokles. Tedy nic nového. Až na jeden zásadní "detail". Obrovský nárůst zobchodovaných objemů! V tomto světle tedy došlo i u ČEZ k onomu našemu očekávanému oživení. Jak ho ale máme číst?

Hodně napovídají trpělivě a po malých množstvích se kumulující objemy v předcházejících dnech a týdnech. Skupování. Malá zobchodovaná množství spojená v průběhu dne s opatrným nárůstem ceny (to jak silní a smart investoři ČEZ nakupovali, aby trh nevyplašili) potvrzuje skupování. Tradiční převis nabídky nad poptávkou v závěru obchodování zase potvrzoval přípravu na "skupovací" tendence příští den. V tomto módu probíhalo i páteční obchodování. Až na jednu jednu jedinou, ale o to významnější výjimku. Obrovský až desetinásobný zobchodovaný objem! Právě on, byť cena ještě ne, potvrzuje námi avizované oživení.

Nastupují finančně silní hráči a nervově silní smart investoři. Opakuje se tak trochu zkušenost z pražské burzy z dob výměny akcií České spořitelny za akcie Erste Bank. Technika podobná, ale cíle úplně, úplně jiné. Erste Bank, ale i západní akciové trhy jako celek velmi citlivě vnímají akciový trh jako nabídnutí investiční příležitosti ke zbohatnutí a přípravě na stáří. Všem. Viz naše poznámky k důchodové reformě. Erste neváhá rozdělit se o výnosy nabízené prostřednictvím dividend.

V případě ČEZ a vlastně celého Česka je to jiné. Znárodňujeme ztráty a privatizujeme a nedělíme se o zisky. Zisky z podnikání ČEZ nejsou pro všechny, jak by mohly a měly být. To jen hnutí a strany jsou pro všechny. Marketing je holt marketing a byznys je byznys! Dividendy a prapodivné dotace nejsou pro všechny.

Na trhu s akciemi ČEZ nyní zůstávají už jen finančně silní hráči a smart investoři. Kdyby se na něj chtěli vrátit "vycukaní a vystresovaní" drobní investoři, až pochopí o co se doopravdy hraje, nezbude jim nic jiného než nakupovat za výrazně vyšší ceny. Teprve až někde do/okolo ceny 620 Kč/akcie se silným hráčům vyplatí vrátit drobné hráče do hry a celý scénář obchodování s akciemi ČEZ zopakovat!

Pokud se týká dalšího obchodování na tuzemském akciovém trhu držme se dál jeho spekulačního charakteru. Investorům se pořád ještě líbí. Stále je reálné očekávat prodloužení spekulačního období, viz růst a signály TA k indexu PX. Aspoň do konce března. Náznaky nového růstu tady stále jsou.
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Moneta v pátek po dividendě padá. Žádné překvapení se však nekoná!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 618 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz