logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Chtějme víc než jen práci, chléb a hry!

01.09.2020 08:06
 Stagnace a mírný pokles. Tak vypadá současný tuzemský akciový trh. Jako celek, měřený indexem PX, tak i jednotlivé akciové tituly. Dokonce do tohoto módu přechází už i Avast. K takovému vývoji obecně dochází při postupné ztrátě důvěry. A o důvěře je i současná cesta předsedy Senátu ČR a jeho delegace na Tchaj-wan. Výstižně ji popsal šéf Česko-tchajwanské obchodní komory Pavel Diviš: Tady jde o něco víc než jen o možný obchod. Cesta může obchodníkům otevírat dveře i za deset let.

Cesta je hodně kontroverzní i pro samotné Tchajwance. Podívejme se tedy na její negativa. Na samotném Tchaj-wanu cestu moc nepodporuje opozice. Často sympatizuje víc s Čínou. Čechům se může vymstít jakákoli drobná chyba. Například spojená s koronavirem a super přísnými pravidly, která jsou v boji s ním na Tchaj-wanu uplatňována.

Důvěra. Už při příletu české delegace ji projevili jako první tchajwnaští hostitelé. V podstatě české delegaci odpustili karanténu, kterou musí každý cizinec po příletu do země absolvovat. Už s tím může mít vládnoucí koalice problémy. Musí absenci karantény vysvětlit a obhájit nejen před opozicí, ale především před svými spoluobčany, kteří jsou velmi opatrní a disciplinovaní. Nemluvě o chybách členů delegace samotných. Opozice by české chyby vládnoucí koalici určitě "omlátila o hlavu".

Pandemie covid-19 je zároveň prvním příkladem čemu se na Tchaj-wanu přiučit. Disciplíně. V Česku máme spoustu "skvělých" a nejlepších zákonů na světě, ale kdo je dodržuje? Hradní poradce, který si z nějaké karantény nikdy moc těžkou hlavu nedělal? "Stačilo by, aby někdo šel po hotelové chodbě bez roušky, třeba si jen během večeře odskočil dvacet metrů na toaletu, hned ho natočili a využili toho (opozice) ..." řekl jeden ze členů delegace senátor Pavel Štohl. Proto šéf komory Diviš neustále členy delegace varuje: "...opozice vládu sežere, když uděláme jedinou chybu! ... Opozice a část novinářů čeká na jakékoli zaváhání!".

Proč situaci tolik a dopodrobna popisovat a rozvádět? Právě kvůli oné důvěře. Není snadné být důvěryhodným. Viz naše domácí zkušenost, kdy se pravidla týkající se koronaviru mění ze dne na den a nikdo pořádně neví co, kdy a kde doopravdy platí. Dnes je 1. září a ode dneška platí přísnější pravidla. Jak budeme na konci týdne hodnotit jejich plnění? Všichni víme, že se situace zhoršila v Praze. Především díky barům a nočním podnikům. Proč je neomezíme a šikanujeme lidi, kteří se ohniskům nákazy zdaleka vyhýbají? Důchodce si kupujeme "rouškovným" a mladé "volnými mravy"? Určitě se máme na Tchaj-wanu čemu přiučit. Byť jsme tak skvělí a nejskvělejší na celém světě.

Souvisí vůbec výše uvedené úvahy s akciovými trhy? Souvisí. Pokud si tu souvislost neuvědomujeme, pak kapitálovým trhům moc nerozumíme. Méně se vychloubejme, méně kritizujme. Více naslouchejme a více se učme I zdánlivé "banality" tuzemskému akciovému trhu pomohou.
Chceme ale vůbec kvalitní akciový trh mít? I o tom je senátorská cesta do Asie. Je dobře, že čeští senátoři připomněli světu svou cestou na Tchaj-wan, že ctíme demokratická pravidla a důvěru.

Jako první na nové impulzy vždy reagují kapitálové a akciové trhy. Možná bude vliv senátorské cesty na Tchaj-wan na tuzemský akciový trh větší, než i samotní její účastníci dnes sami tuší. Co když tchajwanští investoři pochopí náš tuzemský akciový trh lépe než my sami? Co když lépe než my sami pochopí oč běží například v boji o ČEZ? To všechno teprve ukáže čas, ale usilovat o důvěru je nutné pořád. Peníze opravdu nejsou všechno. Možná cesta na Tchaj-wan pomůže i českému akciovému trhu. Možná montovny nahradí kvalitní know-how. Možná ještě razantněji než donedávna poroste i dnes stagnující Avast. Možná. Ale lépe možná než nikdy!

Věřme i něčemu jinému než jen "chození do práce, chlebu a hrám". Věřme sami sobě!
 
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Moneta v pátek po dividendě padá. Žádné překvapení se však nekoná!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 619 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz