logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

COVID-19 First, hurá všichni za balónem!

03.05.2020 11:15
Na počátku byly hrátky s balónem. Skutečný a profesionální fotbal se z nich stal až potom, kdy se někdo rozhodl pro roli trenéra a vysvětlil hráčům, že nemá smysl, aby se všichni najednou honili za balónem a uložil jim ve hře konkrétní individuální úkoly. Stal se z něho manager. Politici úrovně fotbalu ještě nedosáhli. Řadí se na letišti, zdraví a mávají na čínská letadla a počítají roušky a respirátory. Řeší COVID-19 a nepřemýšlí o vzdáleném. Například o spoluobčanech, kterým se odkládají náročné operace a neodkladná zdravotní péče, o problémech se suchem, do léta je ještě daleko, o ekonomických dopadech, atd., atd. "COVID-19 First!".

S krizemi je to jako s počasím. Horší než samotná krize jsou její následky. Především psychické. Podobné to je dnes i na kapitálových a akciových trzích.

Chvíli jsme se báli o život .Strach je silný kurzotvorný faktor. Jenže z každého šoku se člověk dříve či později probere. Musí, nic jiného mu nezbývá. Protahování období strachu ale často bývá kontraproduktivní. Pro strach i trvání opatření proti krizím platí "čeho je moc, toho je příliš"! Premiér si to už uvědomuje. Ti co do strašidelného vlaku COVID-19 naskočili později ne. Dohánějí "ztracenou prvotní "válečnou" iniciativu a popularitu, která jim na začátku ujela. Lidé se už nebojí o život, ale o ekonomické přežití. Ono je dnes na pořadu dne!

Spíš než v ohrožení života virem se teď nacházíme v první fázi plíživé psychonomické krize. Půjdeme životem dál a budeme bojovat nebo to psychicky neuneseme a budeme rezignovat? Budeme žít nebo přežívat? To je správná otázka! Zvlášť důležitá pro investory a jejich další přístup k investování, potažmo jejich "starání se sami o sebe".

Nespoléhejme se na pomoc vlády a vlád obecně. Spoléhejme se sami na sebe. Co to znamená? Přizpůsobit se nečekaným změnám! Přijdou/přicházejí bez pozvání. A jako první se s nimi na kapitálových a akciových trzích potkávají investoři.
Psychonomická krize je pro nás všechny něčím úplně novým. Její psychické dopady jsou a budou daleko větší než zdravotní dopady COVID-19. Vyděšení investoři a akcionáři už vědí o čem mluvíme!

Už dnes jsou lidé, nejen investoři, rozděleni do dvou skupin. První rychle a ochotně poslouchají vlády a jejich příkazy a nařízení s vírou, že když budou poslouchat "ONI" se o ně postarají. Druhá už chápe, abychom ekonomicky i lidsky přežili, že se musí něco změnit. Její členové začínají u sebe. Spoléhají na sebe, ne na vnějším zdroje.
Rozštěpíme se - a píšeme o tom v poslední době poměrně dost často - na "ovčany" a "vlky" a právě v nich, ve vlcích mnozí vidí moudré vůdce a své guru. Omyl. Velký omyl. Viz meziválečné Německo a jeho tak milovaný vůdce Adolf Hitler.

Ze současné situace, a mluvme teď především o akciových trzích, vytěží odhodlaní a nezávislí  investoři. Osobnosti, kteří budou hledat své vlastní cesty a nebudou se bát rizika. Ovce budou paralyzovány strachem z rizika svého vlastního rozhodování. Stanou se tak nástrojem lidí aktuálně u moci.

Na tuzemském akciovém trhu nyní, poté co ČNB, ale ne jen ona, hodila vidle do dividend bank - a dočkala se odezvy! - moc dividendových příležitostí není. Tedy ne tolik jako ještě nedávno tuzemský akciový trh nabízel. Farmaceutické tituly, kterým se daří poté, co se z trhu stáhla Zentiva, na trhu nejsou. ČEZ šanci sice má, ale je ve vleku lidí, kteří mají aktuálně moc. Nezbývá, a moc nás to v DOWER-D netěší, protože jsme dlouho věřili/doufali v racionální chování českých politiků, než se postupně od tuzemského akciového trhu odpoutat. Trhu ani zemi to neprospěje, ale nejsme mučedníci pravdy. Jsme investoři. I pro nás platí "košile je bližší kabátu". Musíme se změnit a sledovat jiné kvalitní trhy a emise na nich obchodované.

Do té doby než změníme trhy ještě sehraje na tuzemském trhu důležitou roli druhé zkrácené obchodování v nastávajícím týdnu. Znovu se potkají dvě protichůdné tendence. Výprodej a "remdesivirový" optimismus. Sílí a budou ještě sílit krátkodobé spekulace. Investoři, kterým se rýsuje zajímavý krátkodobý výdělek budou s vysokou pravděpodobností prodávat a realizovat v krátkodobých intervalech zisk. Druzí budou na nové krátkodobé spekulace sázet. Dlouhodobější spekulace jsou pořád hodně nebezpečné.

Krátkodobých spekulací se na tuzemském trhu držme i my. Takový postup pořád doporučují i technické indikátory včetně pravděpodobnostních mraků Forecast Cloud. Už dlouho nevydaly žádné jiné než "stagnující" signály. Ty jsou pro krátkodobé spekulace charakteristické. Vývoj cen akcií bude nadále pokračovat v módu "korekce, růst, korekce, růst".
 
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

VIG, titul, který pohledem intradenního obchodování stojí za pozornost!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 545 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz