logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Důvěra, nejistota aneb nestrkejme hlavu do písku!

04.10.2020 12:46
Akciové trhy jsou o důvěře. A o důvěře jsou také volby. Nemoc významného státníka je ale o něčem jiném. O nejistotě. V USA jde o obojí. A obojího se globálnímu i tuzemskému trhu dostává měrou vrchovatou. Navzdory tomu jak jsme skvělí a spokojení s výsledkem prvního kola domácích voleb 2020 to doma moc dobře nevypadá. Česká opozice kuje pikle a americká veřejnost se potácí v nejistotě. Ani ne tak o zdraví prezidenta, jako spíš o osud demokracie.

Česko vnímalo volby do krajských zastupitelství jako referendum o vládě. Na první pohled může být hnutí ANO spokojeno. Alespoň se tak vyjadřuje. Ale... V USA je nálada po první prezidentské debatě zjitřenější. Zabere PR marketing a nebetyčná zahleděnost prezidenta sama do sebe nebo racionalita a pokora? Rozhodnutí amerických voličů nepochybně ovlivní i globální akciové trhy.
 
Otazníků je spousta. Trumfne spekulační trading hodnotové investování? Vrátí se cena zlata na růstovou trajektorii? Půjdou Čína a Rusko, ale i arabský svět svými vlastními cestami? Zvítězí ve světě "moderní" monetární ekonomie, tedy situace, kdy centrální banky nakupují dluhopisy svých vlastních vlád? Situace, ve které se vyžaduje užší kooperace mezi měnovou a fiskální politikou? Jinými slovy: zvítězí zavedení přímého financování vládních útrat vlastními centrálními bankami? Jakési ekonomické perpetuum mobile? Prosadí se důraz na deficitní rozpočty? Pak si česká vláda vede nadmíru dobře!

Ale zpět k důvěře. Především k důvěře nás samých v sebe sama. Dost nepříjemně autora glosy nedávno překvapil dopis čtenáře deníku Právo. Sám patří také mezi seniory, avšak vidí věci úplně jinak. "My důchodci jsme vděční za ten helfec od státu, byť v naturálním obalu, neb halíře dělají talíře." Nejsem nikomu za nic vděčný. Svůj důchod jsem si odpracoval. Naopak. Zlobím se na všechny vlády, komunistické i ty porevoluční, že nevytvořily široké vrstvě obyvatelstva podmínky, aby se mohla starat o sebe sama. Aby lidé mohli smysluplně investovat. Výsledkem této krátkozraké politiky se stali senioři na vládě závislí a jsou ji dnes vděční. Kdo není, nedostane nic.

Samozřejmě v rozjitřeném světě chápu, že vládnoucí moc chce rozhádat každého s každým, protože opozice tak oslabuje sama sebe a mocným se lépe vládne. Ale za "helfec" vděčný nejsem. Nechci se ale ani lacině podbízet nezkušeným mladým lidem. Pokud jim stát nedovolí, aby se starali sami o sebe a mladí vezmou tuto skutečnost jako "na vždy danou", budou se "jejich mladí" o ně starat ještě méně než oni se dnes starají o dnešní seniory. Vyplývá to ostatně i z červnového průzkumu mezi studenty posledních ročníků VŠ a čerstvých absolventů škol středních ve věku 18 až 27 let, který pořádala společnost myTimi. Mladí chtějí prací trávit méně času. Chtějí si svůj čas plánovat sami a mít prostor pro osobní život.

A ještě k dopisu z Práva. Vadí mi i jeho dikce. Říkám podobnému vyjadřování "staří mladí". Také jsem měl ve dvaceti hustou kštici a nemohl jsem nosit dlouhé vlasy. Měl jsem s tím i potíže. Nicméně dnes, když mi kštice věkem prořídla bych nenosil dlouhé vlasy jenom proto, abych si hojil bebíčko z mládí. Nechci vypadat směšně. Proto mi vadí i vyjadřování typu "helfec" či "talíře dělají halíře". To přísloví je vtipné a výstižné. Jinak ale zní jako motto konference MoneyExpo společnosti FPG, ve které jsem dříve působil jako její ředitel, a jinak v dopise staršího seniora, který chce demonstrovat své "mladistvé myšlení".

Často v našich glosách zdůrazňujeme rozdíl mezi tradingem a investicí. I ve vzpomínaném působení v organizaci FPG měl autor této glosy s vysvětlováním obou pojmů často problémy. Nicméně, přestože je zastáncem hodnotového investování uznává, že současná doba je nakloněna, především díky omezenému vyplácení dividend, tradingu. A že to nemusí být zrovna na forexu naznačuje například vývoj ceny akcií O2.

Pražská burza je nejslabší od dubna a index PX letos klesl o bezmála 23%. Neohlížejme se však na to, jak se ceny akcií vyvíjejí právě teď. Budoucnost je důležitá. A o ni, vedle pátečního uvedení CZG na tuzemský akciový trh, do jisté míry rozhodnou i prezidentské volby v USA a brexit v Evropě. A také páteční a sobotní výsledky českých voleb do krajských zastupitelstev. Vývoj tuzemského akciového trhu, potažmo indexu PX, ale i ceny nových akcií CZG nám napoví co máme očekávat, čeho se musíme vyvarovat a na co se připravit. Určitě ale nestrkejme hlavu do písku!
 
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Moneta ve čtvrtek naposledy s nárokem na dividendu. Čekejme pád!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 618 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz