logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Huawei, ČEZ aneb na nový rok z mosta do prosta!

01.01.2019 11:51
S novým rokem se obvykle pronášejí "moudré" a často zbytečně patetické projevy. Hovoří se o nadčasových výzvách a mluvit a poslouchat se chce kdekdo. Raději si však sundejme růžové brýle. Akciový závěr roku 2018 přinesl investorům hodně studenou sprchu a rok 2019 bude plný změn. Vynechejme oslavné řeči a vrhněme se přímo "z mosta do prosta"!
Prostě to zařídíme. Přitažlivý slogan, ale prázdná a laciná slova. Připravujeme se na minulé války, vychováváme děti pro práci v minulém a možná i předminulém století. Jediným, ovšem jen zdánlivým pojítkem s 21. stoletím je výstavba jaderných bloků. V době kdy neumíme ani opravit silnici nemají jaderné bloky s pokrokem nic společného. Jsou jen hrou na pokrok.

Naše životy ovládá víra a s ní spojení šamani. Žádné racio. Žijeme v minulosti. Považujeme se za průmyslovou zemi. ale ... Svět přechází od benzínu a nafty na elektromobily. Jejich výroba, provoz i servis jsou mnohem jednodušší. A ekologické. A co my? Voláme po návratu výchovy dětí pro práci v manufakturách. Více dětí do učňovského školství! Věříme, že se svět vrátí do 20. či dokonce 19. století. K páře, ke koňské síle... a k učňákům! 21. století ale potřebuje jiné lidi. Lidi s investorským chápáním.

Budoucnost. Nikoho nezajímá. Politici myslí, pokud vůbec myslí, jen ve čtyřletém volebním horizontu a národu stačí chléb a hry. Koho máme volit, nikdo rozumný tady není, stěžují si voliči. Není? Není!
Jenže porozhlédli jsme se pořádně po někom? Pořád jsou nám nabízeny stejné tváře a s nimi samozřejmě i pořád stejné myšlenky a argumenty. Zlaté české ručičky a Česko coby tvůrčí dílna Evropy? Kdepak, taková byla minulá století. Naše budoucnost je nyní, bohužel, postavena jen na víře, přáních, snech - a slovech. Bude líp! Fajn, ale kdo to ono "líp" vymyslí a jací lidé ho zrealizují?

Politici horují pro jadernou energetiku a hned se tak cítí hybateli pokroku. Proč ale nikomu nedochází, že se do grandiózního projektu má pustit stát, který nezvládne opravit jedinou klíčovou dálnici v zemi nebo postavit pár kvalitních kilometrů nové?
Dostavba jaderných bloků je pro naše politiky posledním mostem do budoucnosti, který jsou ještě sto, byť chybně, pochopit. Není to ale most do budoucnosti, je to jen sen daleko za rok 2030, který málokdo z dnes rozhodujících politiků aktivně dožije. Proč by tedy neslibovali zářné zítřky? Koneckonců mnozí z nich se u mistrů zářných zítřků učili.

Jaderné bloky nemají nic společného s reálnou energetikou. Jejich výstavba je jen dalším sloganem v řadě jiných, jehož jediným cílem je vzbudit v národu pocit dávné technické vzdělanosti a umu. Tvoří onen pověstný oslí můstek spojující současnost, kdy neumíme pořádně opravit ani mosty postavené v oné dávné a slavné minulosti, se zářivou budoucností.

A propo energetika, potažmo národní hodnoty a národní hrdost, potažmo technická vyspělost. Těsně před vánocemi varoval NÚKIB před "špionážními" technologiemi čínské společnosti Huawei. Ano, dotklo se to možná konkurenčního boje, ale...
Český premiér poklábosí u piva s čínským velvyslancem a mlčí, byť jindy živě komentuje výstavbu kdejaké psí boudy. Ozve se však čínský velvyslanec. "Čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí, a bude účinně chránit legitimní práva a zájmy čínských firem."
A co na to český premiér? "Čínský velvyslanec komentoval neobvykle a veřejně schůzku, o kterou urgentně žádal, a kde velice nestandardním způsobem vyjádřil stanovisko čínské strany". Možná stačilo prosté a jasné "Provedu, pane velvyslanče!"

Doufejme, že rozhovory o budoucnosti českých jaderných bloků, potažmo o české jaderné energetice a ČEZ probíhají aspoň formálně čistěji a hlavně méně naivně než hospodské tlachání o mobilech čínské společnosti Huawei.

Hlavní aktéři ve věci dalšího osudu ČEZ jsou dva. První skupině stačí najít v ČEZ slepici snášející jí a jejím nejbližším "dědičně" zlatá vejce. Co bude, bude, těrazky som majorom.
Druhá skupina je náročnější. Dobře ví, že ČEZ sám výstavbu nezvládne a že bez státu to nepůjde. Přesto nejdříve přesune výstavbu na ČEZ. Zabije dvě mouchy jednou ranou. Zbaví se otravných drobných investorů a získá si u voličů před eurovolbami potřebné body. Později udělá sebekritiku. Vlastně ne. Už nežijeme v socialismu. Stačí hodit všechno na neschopnou část koalice. Další scénář pak již bude kopírovat postup první skupiny. Jen touha po "dědičných" ziscích a moci bude intenzivnější. Kdo by se rád dělil, že?

Rok 2019 by měl být rokem oslav konce studené války. V době, kdy se nasazuje na začátek nové studené války? Bude? Bude rok 2019 rokem oslav studené války?

Británie se svírá v politických křečích kolem brexitu. EU si začíná, viz aktuální pochybnosti o předsednictví Rumunska od nového roku, uvědomovat, že její rozšíření bylo unáhlené a předčasné. Víra se minula s raciem. O dění za Atlantikem škoda psát. "Měl jsem co do činění s člověkem, který je nestálý, nerad čte - natož nějaké reporty - a často se rozhoduje pouze na základě úvahy typu já tomu prostě věřím". Tak o svém šéfovi shrnul své zkušenosti bývalý ministr zahraničí USA Rex Tillerson.

Teď je na čase, aby Evropa vzala svůj vlastní osud do svých vlastních rukou. Využije k tomu jarní volby do EP? A jaká Evropa? S námi? Bez nás? Odejdeme dobrovolně czexitem nebo budeme vyhozeni? Nebo zůstaneme? Rok 2019 nebude rokem oslav, ale spíš rokem obav. Co bude dál se Západem? Co bude s námi? Zamíříme znovu na Východ? Asie si už brousí zuby!

Zkrácený první akciový týden roku 2019 na ve vzduchu visící otázky ještě odpověď nemá. Ať už ale tak či tak, investoři si určitě poradí. A pokud jim česká vládnoucí garnitura nezavře burzovní bránu poradí si s novou situací i tuzemský akciový trh. Budeme však muset více přemýšlet. Jen se vézt stačit nebude. Tak hodně zdaru. Šťastný a úspěšný rok 2019!
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Finanční tituly jedou v párech. Mezi Erste a VIG jsme dnes vybrali VIG!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 514 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz