logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Sázka na nekonečný růst. Ano nebo ne?!

02.09.2020 06:58
Ptali jsme se v březnu, dubnu co udělá koronoavirus s akciovými trhy? Prázdniny, především srpen, odpověď naznačily. Pandemie coviod-19 vymazala klasické dělení akcií na cyklické, sektorové, regionální a další a nahradila ho jednodušším a přehlednějším dělením na akcie (i) "klasické" hodnotové a (ii) "dočasně" rostoucí. První aktuálně výrazně ztrácejí na druhé. Na tuzemském trhu určitě. Technologické rostoucí tituly, vyjma Avastu, doma nenajdeme. Nahrazují je spíš "ošklivá káčátka". Například CETV. Zato stagnujících hodnotových emisí máme dost. V dobrých časech byla hodnota dobrá zpráva, ale dnes?

Ovládnutí trhů, především amerických, technologickými, případně ekologickými tituly má své ratio. Dividendy byly mnoha hodnotovým titulům "dobrovolně" upřeny. Slepice přestaly snášet zlatá vejce. Co investorům zůstalo? Vsadit na "nekonečný" růst růstových titulů.

Ještě než se pustíme do posuzování evropských, potažmo tuzemských akciových vyhlídek ve světle amerických trhů dovolme si malý výlet na českou politickou scénu. A propo politika. Musíme ji jako drobní investoři vnímat, nesmíme se jí však nechat emočně ovlivnit. Vláda před volbami slibuje kde komu kde co. Všiml si ale někdo, že slibuje i drobným investorům, na které jinak dost tvrdě "zaklekla"? ČNB dost jasně bankám naznačila, aby nevyplácely dividendy. Poslechly. V případě ČEZ ale vláda postupovala naprosto opačně než "její" ČNB. ČEZ dividendy vyplatil. Není to zcela jasná úlitba investorům a finanční výpomoc státu sobě samému?

Jak už bylo řečeno. Dividendy byly "skrouhnuté". Investorům nezbylo než nasměrovat peníze někam, kde se jakás takás šance na výdělek rýsovala. Tou šancí stále jsou, a možná i zůstanou, emise z prudce se rozvíjejícího technologického sektoru a když trochu zezelenají, tím lépe. Jinými slovy. Od hodnoty se načas přešlo ke spekulacím. Nic víc jiného totiž technologické tituly nenabízejí. Většina z nich si zatím může o ziscích, potažmo dividendách jen nechat zdát. A protože takových titulů se nejvíc nachází v USA, není divu, že právě americké akciové trhy lámou jeden růstový rekord za druhým. Nic jiného, natož kouzelného, v tom není! Jen chladný kalkul. Emoce stranou.

Zbývá poslední otázka. Vrátí se na scénu hodnotové akcie? Vrátí. Dříve či později zcela určitě. Ale na jiné bázi než než jsme byli zvyklí. Vzpomeňme na "dotcom" bublinu. Většina tehdejších "hvězdiček" zmizela, ale nejsilnější hvězdy přežily a ovládly akciový svět. Dokonce i politický. Daly jim nový směr. Stejné to bude i poté, až bude vyřešen problém pandemie covid-19. Opět vstanou noví bojovníci. I oni se však budou muset řídit hodnotou. Kdy to bude? To dnes s jistotou neví nikdo. Ale ten čas přijde.

Už dnes se hovoří, například Savita Subramanian z Bank of America Merrill Lynch, že pokračující oživení americké ekonomiky oživí i cyklické a hodnotové tituly. Vychází při svých úvahách z historie. Z průběhu předchozích 14 cyklů a chování akcií během nich. Podle ní by investoři měli už dnes, „během první fáze cyklického oživení kupovat ty nejtrestanější tituly citlivé na vývoj HDP“. Kouzlo výběru tkví "jenom v detailu". Vybírat ty správné. Vidíme vývoj podobně a opět přidáváme/opakujeme naše varování. Evropa není Amerika!

Protože čeští investoři jsou hodně konzervativní nelze očekávat, že tuzemský akciový trh poroste brzy. Možná ale přijde impulz z míst, odkud bychom ho vůbec nečekali. Například z dnes z tolik diskutovaného Tchaj-wanu. Co když odváženější tchajwanští investoři pochopí český akciový trh lépe než my sami? Možná senátorská cesta na Tchaj-wan pomůže i českému akciovému trhu. Možná. Ale přesto. Lépe možná než nikdy! Především ale věřme i něčemu jinému než jen "chození do práce, chlebu a hrám". Věřme sami sobě!
 
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Moneta v pátek po dividendě padá. Žádné překvapení se však nekoná!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 619 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz