logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Zlatá horečka nebo věřit moderní monetární ekonomii?

06.10.2020 08:05
Tuzemský akciový index PX přešlapuje na místě. A protože nedávno korigovalo z "nebeských" výšin zlato řada investorů se ptá: Bude pokračovat zlatá horečka? Mám se přidat? Jak se k investování do zlata postavit? Pomineme-li základní skutečnost, že zlato investicí v pravém slova smyslu není, protože negeneruje pravidelný zisk (úroky, dividendu, nájem, pacht), ale jen spekulační zisk musíme se ptát: co od zlata vlastně očekáváme?

Reálná cena zlata bývá dlouhodobě více či méně stabilní. "Jen" uchovává hodnotu. Pokud se "trefíme" do desetiletého okna poklesu reálné ceny zlata máme smůlu. Jak se tedy k problematice ukládání peněz do zlata postavit? Není vhodnější investovat do produktivnějších aktiv, které výnosy "pravidelně" generují. Do (státních) dluhopisů, do akcií, do pronajímání nemovitostí nebo půdy?

Zůstaňme na chvíli u dluhopisů. Jediné co věřitelům opravdu vážně hrozí je nesplácení dluhu. Kde nic není ani čert nebere. Něco, čemu se v případě státních dluhů (státních dluhopisů) říká státní bankrot. Je to o něm ale jako o yettim? Všichni o něm rádi hovoří, ale nikdo ho vlastně neviděl. Státní bankroty sice teorie a ekonomiky znají, ale je to o něčem jiném než jako když nám exekutor sebere dům. Jak můžeme zabavit zemi a jejím obyvatelům jejich stát? Válečnou operací? Spíš je reálnější, že přijdeme o peníze, které jsme státu investováním do jeho dluhu půjčili. V praxi to tedy nakonec dopadne "jen" tak, že stát přestane platit dluhy (stání dluhopisy) a věřitel, tedy investor, ostrouhá.

Pak je ovšem lepší, když držíme akcie. Jsme-li pozorní lze většinou ohlídat jak se ta či ona akcie bude do budoucna vyvíjet. I o odchodu emise z trhu se obvykle ví dost dlouho dopředu. Nicméně letos jsme se přesvědčili, že i zdánlivě jisté slepice, například banky, mohou přestat snášet vajíčka, dividendy. Ostatně proto ten zájem o zlato.

Jistější se proto mohou jevit investiční příjmy z nájmu. Ale ani ony nejsou bez nebezpečí. O aktivum, například nájemní dům nebo byt se musíme starat. A to nemluvíme o možných problémech s nájemníky. Pacht. Co když nám zase někdy nějaký Gottwald sebere půdu (a nedej bože nás ještě i zavře)?

Posuzováno s nadhledem kolem a kolem - nic není jistě "na věčné časy" - jeví se nakonec přes veškerá nebezpečenství a úskalí akcie tím nejvhodnějším produktivním aktivem. To že jim u nás není přáno je jiná věc. I o tomto problému jsme už mnohokrát informovali.

A ještě věnujme trochu pozornosti dnes tolik moderní monetární ekonomii. V podstatě jde o zavedení přímého financování vládních útrat místní centrální bankou. Vládám se proces kooperace měnové a fiskální politiky líbí. Mohou voličům slíbit a ze státních peněz zaplatit všechno. Tato cesta se líbí a intenzivně ji prosazuje také česká vláda. Všechno všem a hned. Hezké, pro voliče přitažlivé - ale nemožné! Růst státního dluhu a hrozba státního bankrotu při této "filozofii" financování státu roste enormně rychle a v podstatě vyústí, dříve či později, v krizi a nedostatek všeho. Poprvé s konkrétními čísly se o této problematice hovořilo v neděli v Otázkách VM v ČT.

Pražská burza je v tuto chvíli nejslabší od dubna a tuzemský akciový trh stagnuje. Neohlížejme se však na to, jak se ceny akcií vyvíjejí právě teď. Dívejme se ve světle předcházejících odstavců do budoucnosti. Ta je důležitá. O ni rozhodnou prezidentské volby v USA a brexit v Evropě. Obě události brzy napoví co máme očekávat, čeho se musíme vyvarovat a na co se rychle připravovat.
 
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Moneta ve čtvrtek naposledy s nárokem na dividendu. Čekejme pád!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 618 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz