logo
Kdyby mohly volby něco změnit, tak už by je dávno zrušili.
Kurt Tucholski, německý novinář
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Blog

MNĚ JE TO JEDNO!

Často v poslední době slýchávám MNĚ JE TO JEDNO!. A to mně vůbec není jedno, protože nezájem je živnou půdou pro mnohá šibalstva. A to mně opravdu vůbec jedno není. Jsou to slova odevzdanosti a strachu.

My Češi máme od nepaměti stále z něčeho strach a pořád nám někdo ubližuje. Za první republiky svitla naděje, netrvala však dlouho a od německé okupace se bojíme tak nějak permanentně a k někomu se pořád, protože si nevěříme, přimykáme. Tu k SSSR, tu k USA a znovu k Rusku. Nemáme štěstí ani na schopné politiky. Spíš nás vedou ti všeho schopní. Cíl a smysl strašení byl a je po celá staletí stejný. Vystrašený člověk je povolnější a snáz ovladatelný!

KOMU JE VŠECHNO JEDNO?


Častěji a silněji se ke strategii "mně je to jedno" přimykají lidé starší, kteří svůj "pracovní aktivní" život prožili v ovzduší technokratického vládnutí soudruha podnikového ředitele, familiérně "podnikového". Byl hodně populární v normalizační době po srpnu 1968. Andrej Babiš je těmito našimi spoluobčany vnímán jako "náš podnikový".

Jejich důvody příklonu k našemu podnikovému jsou existenční. Seniorů se finanční důsledky vládnutí hnutí ANO už přímo nedotýkají, protože již většinou nejsou ekonomicky aktivní a dopady pandemické krize se jich tolik, až na přímé ohrožení zdraví, netýkají. S vděkem přijímají "helfec" 5000 Kč, jak napsal před časem jeden senior v deníku Právo, který jim vláda před vánocemi nabídla. Jsou to lidé, kteří již dnešní době nerozumí , zoufalí a vzteklí, a zájem vlády hnutí ANO, ČSSD jako by v ní vůbec nebyla, o ně, ztracence v čase, je těší.

Zajímavější je druhá skupina. Podivný mix  lidí méně vzdělaných na straně jedné a státních zaměstnanců na straně. Ani jedna z obou podskupin nerozumí světu byznysu. Je jim cizí a proto neumí  dohlédnout fatálních chyb, které vyplývají z obrovské míry diletantismu, které vzchází z vládnutí jejich idolů.

A konečně je tu třetí skupina vzešlá z prastaré lidské vlastnosti, že člověk nerad přiznává, že se mýlil. Setrvačnost je mocná. Chvíli trvá, než se lidé dopracují k něčemu novému a najdou k tomu cestu. Všem třem skupinám nejenže je blízké a sjednocuje je ono  "mně je to jedno", ale, a to je nebezpečnější, vůbec si nedochází zhoubnost takové strategie. Normalizace je stále v nás a komunistické sémě vydává své plody i teď. Za komunismu a nyní za Babiše prostě bylo a i dnes je dobře. Podhoubí, ve kterém jsme žili před rokem 1989 se uchytilo a daří se mu. Při životě ho udržuje STRACH. Byť na jiné úrovni než tomu bylo do Listopadu 1989.

V OPAČNÉM GARDU

Ono "mně je to jedno" funguje, a to je snad ještě horší i u mocných. Hradních a vládních poradců, bossů, vysokých státních úředníků, policejních pohlavárů a všemožných šibalů. Oni ale své "mně je to jedno" neberou jako smíření se s realitou, ale dávají ho naopak okatě najevo. Mně je to jedno, protože mně nějaká pravidla, příkazy či nařízení nezajímají. Já jsem PAN NEDOTKNUTELNÝ.

STRACH A SVOBODA

Mým tématem je investování a investování je o svobodě beze strachu. O skutečné svobodě, ne o té "profláknuté" a "okecávané" svobodě, ale o finanční svobodě a svobodě ducha. K té má nejblíž střední třída - povšimněte si, prosím, v předcházející části jsme o ní nemluvili. Jí není všechno jedno, nemá strach starat se sama o sebe. A už vůbec ne jen slovy, ale i fakticky, činy. Proto se jí diktátoři a vládci, později "soudruzi podnikoví ředitelé", po celá staletí báli a snažili/snaží se ji umlčet. Po roce 1948 slovy o státu jako jedné společné dílně, jejíž výsledky se budou spravedlivě rozdělovat. Teď oslavujeme stát jako firmu. Ale není to nic jiného než inovovaná mantra "jeden stát - jedna dílna", potažmo jeden pan DOKONALÝ.

Jak to dopadlo a dopadá víme. Přesto vůdce takového státu zbožňujeme. Ať už to byli pánové Gustav Husák, Miloš Zeman či Andrej Babiš. Příčin zbožňování a potřeby být pořád někým chráněni je spousta. Jednou z nejdůležitějších jsou - a nebojme se to přiznat! - pokřivené mezilidské vztahy. Strach nás vede k nerozhodnosti a neustálému váhání. Slovníkem exprezidenta Klause k neakci.

Střední třída si to dobře uvědomuje. Uvědomuje si to ale i vládnoucí moc! Rozpomíná se a do života opět vnáší myšlenky a slova J. V. STALINA. Žádný člověk, žádný problém. ŽÁDNÁ STŘEDNÍ TŘÍDA, ŽÁDNÝ PROBLÉM. A také slova jiného podobného Rusa V. I . LENINA. Všechnu moc sovětům. V inovovaném pojetí VŠECHNU MOC OLIGARCHŮM. Jak přišli právě oligarchové k počátečnímu kapitálu? To se raději ani neptejme.

V záhlaví našeho webu máme slova Andrease Treichla: "Finanční gramotnost je jedna z nejdůležitějších věcí, aby se lidé nenechali od politiků obalamutit." Držme se jich a nemusíme se bát ani života, ani lidí okolo nás, ani investování, ani tuzemského akciového trhu. Naopak. Můžeme na něm vydělávat a rozšířit počet našich finančních zdrojů. Pro případ, že se budou po pandemii splácet státní dluhy, zvyšovat daně, poroste inflace a budou stagnovat mzdy a důchody.

NEBOJME SE VLKA NIC

Vyzněla úvaha příliš pesimisticky? Ne. Pouze realisticky. Světýlko v tunelu už svítí a možná nám právě pandemie - protože všechno zlé bývá také k něčemu dobré - otevře oči.

 
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Závěr července zaznamenal na pražské burze útlum. Kromě Erste Bank!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.7.2024 do 30.9.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 ČEZ
5 VIG
6 Philip Morris
Celkem se hlasovalo: 12x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

červenec 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
4
7
8
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

srpen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
 
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Byla vaše letošní dividendová sezóna úspěšná a přinesla vám zajímavé dividendové zisky?


Hlasovalo : 252 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz