logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Akcie: Co nakupovat?

09.07.2020 06:09
Často nyní investoři řeší otázku "co nakupovat"? Otázka jistě není od věci, ale ještě důležitější jsou širší, zdánlivě nesouvisející souvislosti. Například jak se budou živit úředníci, jejichž práci nikdo nepotřebuje? Pokud pro ně bude dál "pracovat" rostoucí produktivita práce moc se toho nezmění ani na akciových trzích. Tedy v těch zemích, ve kterých tomu tak bude. Komplikované? Po včerejším jednání parlamentu o nebývale rostoucím státním rozpočtovém schodku ani moc ne.

Není nic nového, že máme spoustu špatně fungujících úřadů. Jedny by sice užitečně pracovat mohly, ale úředníkům se prostě pracovat nechce. V druhých úředníci možná pracovat chtějí, ale létají jim, často od jejich vlastních šéfů, klacky pod nohy. Nedělat nic je racionálnější. A jak to souvisí s akciovými trhy?

JFK zpopularizoval slova, podle kterých je každá krize i novou příležitostí. Je to nejspíš pravda. Ale jak kde. V Česku, zemi, která je pořád postavena na průmyslu a manufakturách než na službách a umu platí klasická interpretace. Krize je pořádný problém. V Česku průmysl v dubnu meziročně poklesl o třetinu. Polovinou na tomto poklesu se podílí výsledek "ekonomické diplomacie" - automobilový průmysl. To je docela velký průšvih.

Teď mysleme chvilku jinak, pokud to vůbec dokážeme. Průměrný osobní automobil stráví podle statistik zhruba 95%(!) času nehybně zaparkovaný. A když už je v pohybu sedí v něm průměrně jeden a půl člověka. Nevyužitých tedy v průměru je tři a půl sedadel. To je ekonomika! Pro mnoho lidí se tak, dříve či později, stane ekonomicky rozumnější vlastní auto si ani nekupovat. Na pořad dne se tak dostávají sdílení, pronájmy, nehledě na samořiditelná auta. V Česku to samozřejmě odmítneme, protože... bla, bla, bla. Ale ať chceme nebo ne z vlajkové lodi se může rázem stát - ze dne na den - okrajový sektor a ke zbytečným a často líným úředníkům se přičtou spousty schopných a pracovitých, ale v nové době zbytečných zaměstnanců. To je průšvih.

Už se nám rýsují v úvodu vzpomenuté širší souvislosti?

Pokud se nám nepodaří posunout se z "výrobní ekonomiky" (tu plnohodnotně brzy nahradí roboti a umělá inteligence) do ekonomiky inovační, nezbude pro nás v globálním světě místo. A pokud nějaké zbude, to asi ano, bude se nám líbit? Jak si na něj zvyknou úředníci, kteří neznají nic jiného než "to nejde, brání tomu zákony, předpisy, EK, EU, čerti, ďáblové a kdoví kdo a co ještě"?

Proč to všechno vzpomínáme právě dnes? Minimálně ze dvou důvodů. (1) Zahajuje výsledková sezóna 2Q 2020. Potvrdí výsledky technologických firem, že si zaslouží přízeň investorů? Pokud ano, bude nástup globálních změn, naznačili jsme je výše, ještě rychlejší než čekáme. (2) "Stačil týden a Tesla je No. 1" hlásal včerejší titulek v HN. V článku byla skryta zásadní myšlenka dnešní doby. Investoři už napříště nebudou hodnotit jen zda jsou akcie drahé ze současného pohledu, ale musí se zaměřit na růst a postavení společností na trhu v nejbližších letech!

Nelze se pak divit poněkud extravagantnímu Elonu Muskovi, že si střílí z některých investorů. V neděli spustil na internetovém obchodu své automobilky prodej limitované edice šortek v narážce na spekulanty, šortaře, kteří sázejí na pokles akcií jeho Tesly. Možná se směje příliš brzy a naši vševědoucí loajální úředníci se zatím vyzbrojí svým "to nejde" zabaleným do přísloví, kdo se směje poslední... Jenže ty nové časy přijdou. Brzy. V nich hledejme odpověď na otázku, které akcie koupit - už teď. Pár jich máme i na tuzemském akciovém trhu. To že to my nevíme není chyba trhu, ale naše.

Investoři začínají k tradičním hodnotám přiřazovat stále víc a víc "futuristické" výhledy.  Akciové trhy jsou sice ještě aktuálně plné paradoxů a zvratů, ale smysl proč kdysi dávno vznikly se nemění. Známe to z minulosti. Parní stroje už také lidi neživí a přesto patřily ve své době k hlavním příjmovým zdrojům řady lidí. Čím se budou živit nepotřební - ale ne hloupí! - úředníci? Pokud najdeme odpověď budeme vědět kam a do čeho investovat.

Prázdniny budou jako celek dál o přeskupování portfolií s cílem podržet a posílit silné emise (Avast) a vybrat a posílit v portfoliích banky, případně další finanční emise (VIG). Stačí investorům futuristická prezentace prošpikovaná slovy o vodíkovém a elektrickém pohonu? Zatím možná ještě úplně ne, ale směr už naznačen je! Držme se ho.
 
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Erste Bank se ze siných titulů dařilo před Velikonocemi nejvíce!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

březen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 347 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz