logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Akcie: Méně abstrakce, více konkrétnosti!

19.05.2019 12:25
S potěšením jsme zaznamenali zvýšený zájem o naše glosy "Nevyhnutelnost versus věčnost. Tuzemský prubířský kámen se jmenuje ČEZ!" a "ČEZ: Rozhodující je rozdělení investorů!". Ptáte se: O jakém "růstu" ceny akcií ČEZ po oznámení dividendy mluvíte? Co chcete naznačit slovy "osoby a obsazení" v textech o ČEZ? Myslíte si, že osoby které mají rozhodovat o osudu ČEZ jsou jen "loajální mehla" a ne skuteční odborníci? Myslíte, že "akademické plácání" historiků má co dělat s růstem ceny ČEZ z 520 na 620 Kč/akcie? A co globální geopolitické vlivy?

Mluví se teď hodně o ovlivňování akciových trhů tweety Donalda Trumpa. V pátek jsme napsali, že si jeho ego postavení světové jedničky užívá. Akciové vlny se nepředvídatelně vzdouvají a propadají. Je to ale jen grandiózní Trumpova perestrojka. Spousta křiku a humbuku - a de facto nic! Prodlužuji co jsem zkrátil, slibuji co jsem slíbil, odvolávám co jsem odvolal.

Noty Donaldu Trumpovi píší rychle se blížící prezidentské volby v USA. Nemůže si dovolit dlouhodobější propad akciových trhů. Jeho války budou bolet. Jde jen o to koho budou bolet a kdo bolest vydrží déle. Podobné to je, byť souvislost není na první pohled vůbec zřejmá, s tuzemskou emisí číslo jedna s ČEZ.

Energetická doktrína Česka je prý jasná a není k ní co dodat a na ní co měnit. To je podobná zaslepenost jako lpění na slovech brexit je brexit. Trvat na událostech, které se evidentně konaly na základě zkreslených a často i nepravdivých informací či se časem změnily je nesmysl. Pokud nebyly/nejsou budoucí kroky okolo české energetiky přijaty v širším politickém konsenzu, bude se opakovat situace dobře známá s církevními restitucemi. Silou protlačené, silou odmítnuté - a nic dlouhodobě nevyřešené. Podobné to je s mnohými rozhodnutími Donalda Trumpa či britské premiérky ve věci brexitu. Silová rozhodnutí nemívají dlouhého trvání a situaci obvykle jen dál zhoršují. Akciové trhy to vědí.

(1) Bez širokého politického konsenzu se energetická politika a ČEZ nevyřeší. "Loajální mehla" kompetentním orgánem nejsou. To ovšem neznamená, že nemusí spor o ČEZ dočasně vyhrát. Vzniklé škody tak ale jen přesuneme na naše často a tolik politicky odkazované "děti a vnuky".

(2) "Osoby a obsazení" souvisí s bodem 1, především se širším politickým konsenzem. Akčnost v zásadních rozhodnutích věcem obvykle v dlouhém časovém horizontu škodí. Samozřejmě platí i námi často připomínané "odklad je nejvražednější forma negace". Garanci aby k odkladům nedocházelo musí zajistit právě ono "osoby a obsazení". Nejen techničtí a ekonomičtí odborníci, ale i lidé zkušení v bránění nekonečným odkladům.

(3) Autor této glosy dlouhá léta pracoval v chemickém průmyslu a v energetice. Něco tedy "velkém podnikání" ví. Dlouho ale nevěděl nic moc o historii. Kromě základních dat jako bylo něco o egyptských pyramidách, objevení Ameriky, první a druhé světové válce a podobně. Navíc byly všechny hlavní historické události často podávány "politicky".
Timothy Snyder a jeho Cesta k nesvobodě mu nabídla zásadně jiný pohled na historii. Není to soubor letopočtů a výčet událostí. Je to předávání lidských vědomostí a zkušeností. Tedy podobné téma jakým se řídí průmysl nebo akciové trhy. Žádná "akademická plácání". Předávání zkušeností a sdílení lidské moudrosti. Na oboru nezáleží!

(4) S předáváním zkušeností souvisí i vývoj ceny akcií ČEZ z 520 na 620 Kč/akcie. Napsali jsme ve čtvrtek, že se k tomuto tématu vrátíme později. Vrátíme. Teď jen krátká, v tuto chvíli ale postačující poznámka. O ceně akcií je známo, že všechny relevantní informace vstřebávají v předstihu. V okamžiku, kdy jsou všechny informace potvrzeny se situace mění a cena startuje k "novým relevantním informacím". Tak se po informaci o navržené výši dividendy zachovala i cena akcie ČEZ.
Pamětníci pamatují doby, kdy po potvrzení dobrých výsledků cena akcií ČEZ vždy prudce poklesla. Informace byla potvrzena, zisky zinkasovány a začínalo se "od nuly". Teď je to stejné. Jen v opačném gardu. Například se začíná spekulovat jestli nakonec VH navrhovanou dividendu nezvýší. Tomu všemu se říká "akciový trh". Zvítězí na něm jen mentálně silní investoři s nervy pod kontrolou.

Výše popsané zkušenosti, "historie" či lidská moudrost, jak si přejeme, nahrává spekulacím. Proto jsme v DOWER-D přesvědčeni o blížícím se času spekulací a klademe takový důraz na technickou analýzu a její nástroje
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Erste Bank se ze siných titulů dařilo před Velikonocemi nejvíce!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

březen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 347 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz