logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Almužna!

26.07.2020 12:19
Almužna. Setkáváme se s ní často na ulicích velkých měst. Ve světě podnikání se jí říká vznešeně dotace. Nebo grant. To zní ještě lépe. Už jsme se u tohoto tématu v minulosti v glosách několikrát zastavili Pouze v jednom případě není označení almužna korektní. Když se jedná o pomoc. Pak ale označení pomoc používejme i v souvislosti se žebráky, které buď litujeme (a jsme rádi, že jsme na tom lépe) nebo jimi pohrdáme (a mluvíme o lůzrech).

Nekonečné jsou v této souvislosti diskuze o dotacích Agrofertu. Bere od EU a státu větší almužnu než sám platí na daních? Odhady se pohybují ode zdi ke zdi. Od "Agrofert živí daňoví poplatníci, jinak by dávno zbankrotoval" až po "Agrofert dává do státní pokladny za jednu korunu almužny, pardon dotace, až osm či deset korun na daních". Bohužel "dotační průmysl" aktuálně ovládl celé Česko. Ovládá i tuzemský akciový trh.

Věštec z Omahy, Warren Buffet a jeho příznivci a obdivovatelé, sází na vnitřní hodnoty. Tradeři na psychologii davu a psychiku jednotlivce. Politici jsou z vůle peněz a touhy po moci podnikateli-investory v dotačním průmyslu. Chudák pak akciový trh. Pořád věří, že investované peníze mají generovat další peníze. Víra však tvrdě naráží na realitu. Psychologie davu, davové šílenství staví rozum a všechno na hlavu. S nimi ještě do nedávna umně pracovali tradeři. Ale i ti se dostávají do Pomykova, když zasahují politici-investoři. Tu almužny/dotace uhlobaronům, tu solárním baronům, tu zemědělským a jiným molochům, tu... Kdo má lépe prořezaná ústa vítězí.

Když už se doma nevymačká z daňových poplatníků víc, jsou na řadě peníze z EU. V tomto případě si politici svým způsobem svou almužnu i trochu zaslouží. Nemají to snadné. Doma, zejména před volbami - a máme před sebou v brzké době dvoje důležité volby! - musí hlasitě volat "hanba EU!", nicméně v Bruselu více či méně mlčí. Co kdyby nedostali nic? A pak to bruselské mlčení musí doma přetavit v obrovský úspěch. Těžká práce. Ostatně i proto tak rádi používají slovní obraty jako "musíme si to odpracovat" a podobně.

Není divu, že to pak mají investiční analytici a samotní investoři, především drobní investoři a tuzemský akciový trh těžké. Na koho či na co vsadit? Na staromódního Buffetta? Ale desítky let se mu dařilo/daří? Na tradery? Na věrolomné politiky? Ti sice na jedné straně, naštěstí, na veřejné trhy moc nevěří, věrni své ideologii "já, já, jenom já", ale co když se něco zvrtne, chemička vybuchne nebo přijde nějaká nepředvídaná katastrofa, sucho, pandemie, a já budu opravdu potřebovat místo almužny pomoc?
O těchto věcech přemýšlejme v současných horkých dnech. Ale nezavařme si mozek, chce to i trochu koupání!

Léto bude nadále hodně nepředvídatelné. Ať už mluvíme o počasí nebo o vývoji globálních nebo domácího akciového trhu. Proto tuzemský akciový trh aktuálně vyčkává a stagnuje. V poslední době se sílící tendencí k poklesu. A sílí i tendence k přeskupování konkrétních emisí v konkrétních portfoliích.
Před tradičním podzimním růstem, ale ten není letos zaručený - covid, prezidentské volby v USA, brexit, nové napětí USA-Čína, budou letos sílit i stále "divočejší a divočejší" spekulace. V nejbližší době však ještě bude akciové trhy nadále ovlivňovat prázdninový okurkový mód a firemní výsledky 2Q 2020. Držme se obou faktorů - okurkového módu a firemních výsledků - zatím i my.
 
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Moneta dnes sice vydala nákupní signál, ale v pátek po dividendě padne!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 615 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz