logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Čekejme mentální změny!

07.04.2020 07:25
Nový týden začal dobře. Globální akciové indexy si v pondělí připsaly výrazné růsty. Stalo se tak hlavně díky snížení tempa přírůstku nových případů Covid-19 v USA. Objevily se odhady, že vrchol epidemie by mohl přijít dříve než se čekalo. Pořád ale index S&P 500 ztrácí od posledních maxim z 19. února 21,5%! Statistiky také ukazují klesající úmrtnost v Evropě. Navzdory zlepšení je však pořád hodně co napravovat.

Zůstaňme proto oběma nohama na zemi. Při krizích jsou první na řadě akciové trhy, právě ony ale také první zvedají hlavu. Naznačuje to i tuzemský trh. Rozhodující však nebude zastavení propadu ani první vzedmutí, ale vývoj "den poté". A ten nebude nic moc. Mentální i faktické změny budou tentokrát velké!

Hlavní roli sehrají především mentální změny. Nežijeme ve vzduchoprázdnu. Virus musí porazit přinejmenším celá Evropa. Výkřiky "vedeme si nejlépe, ostatní na nás nemají, EU krizi nezvládá" nestačí. My Češi hledáme a vidíme spásu v zákazech a příkazech. Byli jsme jimi v moderní historii vychováváni. Ne všude je to ale stejné.

Skandinávci, vím to z osobní zkušenosti, zákazy a příkazy šetří. Spoléhají se na "zakódovanou" zodpovědnost a disciplinovanost. Lidé věří úřadům a úřady lidem. Jiné je Německo. Kancléřka řídí zemi členitou a rozmanitou zemi, ve které není každému Němci dána do vínku skandinávská luteránská kázeň. Kázeň ano, ale spíš založená na drilu. Ostatně ani u nás by skandinávský přístup asi nezabral.

Úplně jiná je severní Amerika. Především USA nejsou těmi "Státy", které jsme donedávna znali a obdivovali a které se vždy dokázaly v těžkých chvílích spojit, odložit politické a ideologické rozdíly a spory a pragmaticky se zaměřit na řešení problémů. Dnes jsou USA rozpolcené. Jako Česko. To je špatně.

My EU "opovrhujeme" a vzor stále vidíme v USA. Děláme ale dobře? "Náš Jan Ámos", když tak rádi hovoříme o národních hodnotách, dbal na osobní příklad. Jsou jím čeští lyžaři protahující si dovolenou v Itálii nebo kopáči, kteří bez roušek a v pohodě popíjeli lahváče?
Do stejné kategorie, bohužel, patří i chování prezidenta a jeho poradců a ministrů. V době, kdy je zakázáno shromažďování více než dvou osob a nařízeno dodržovat dvoumetrové rozestupy a nikam nejezdit pořádá v Lánech dýchánky, které by šly snadno a jednoduše nahradit video konferencí.

A co pokusy vlády vstupovat do významných soukromých firem? Není to pokračování privatizace zisků a znárodňování ztrát z 90. let? To je oč tu nyní doopravdy běží! O odražení trhu ode dna půjde až později! Všechno je dnes o mentálním přístupu k predikci co bude "den poté".

A ještě pár poznámek o tom, jaký bude trh "den poté". Jaké akcie na něm budou? Zmizí ČEZ, protože jeho zisky zprivatizují jestřábi a ztráty se znárodní? Celý svět se přestěhoval na internet. Ovládnou akciové trhy nové digitální firmy? Analytici lamentují nad ropou, politici přijímají ekonomické balíčky první pomoci a všichni společně pláčeme jaká je to Sodoma Gomora.
Jsme prý ve válce. Všechno špatně. A ejhle e-shopům se daří a narůstá jim v krizi poptávka, "Rohlík. cz cítí šanci, na expanzi vybere miliardy" hlásá titulek v HN. Ve válce by firmy, kromě zbrojních koncernů uvažovaly o expanzi? Pozor na velká a silná slova!

Z toho všeho vyplývá jediný závěr. Svět se po odeznění koronakrize zásadně změní. Politicky, mentálně i fakticky. Akciové trhy se změní. Velká Británie to pamatuje, když končila éra akcií vodních kanálů, Amerika zase, když končila éra akcií amerických železnic. Předpokládal tenkrát někdo nějaké digitíální firmy typu Microsoft, Apple, Google, Facebook? Podobné zásadní změny očekávejme dnes. A připravujme se na ně!
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Po čase jsme do Grafu dne zařadili Philip Morris. Probouzí se?

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 513 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz