logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Jáchyme, hoď ho do stroje!

09.02.2020 12:07
Koronavir, brexit, eurorozpočet, audity EK, zvýšení úroků ČNB, žaloby, prezidentské volby v USA, extrémní růsty Tesly a Avastu - a pády, předražené zakázky, střety zájmů, korupce, mnoho řečí, žádné skutky. Chaos, trendy jdoucí proti sobě. Nenabízejí jasná řešení. Dávají ale prostor technické analýze.

Mezi analytiky a individuálními investory často převažuje názor, podle kterého je rozumné vybrat si "své" tři či pět indikátorů a těmi se řídit. Není to pravda. Úvaha vychází z názvu našeho slavného filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! inovovaného úřednickou praxí TO NEJDE. Vyšlo to tak z počítače! Tečka. Žádný vlastní názor. Vyšlo to tak z počítače! Nedá se nic dělat. Sorry jako.

Ruku v ruce s rozvíjejícími se počítači a elektronikou se rozvíjela i technická analýza cenných papírů. To co v minulosti trvalo při manuálním zpracování dny a pohybovalo se jen "po povrchu" dostalo najednou křídla. Sedmdesátá léta objevila sílu průměrů, indikátorů RSI, MACD, OBV a dalších. Mělo to však háček. Používají-li všichni stejné nástroje přestávají být účinné, přestávají být užitečné. To vedlo k objevování stále nových a nových indikátorů.

Ale i rostoucí počet indikátorů narazil, musel narazit, na své limity. Přišlo to na přelomu století ... to to letí, to to letí! Období renezance a inovace "starých" nástrojů technické analýzy. Konkrétně šlo o hledání signálů na sestupných nebo vzestupných trendech. O divergencí. Už nestačila informace "trend se mění". Bylo potřeba ji doplnit. "Trend se mění, ale pár burzovních seancí přinese v rámci stávajícího trendu krátkodobou změnu." Zrodily se - jako součást systému obchodování! - krátkodobé spekulace. V DOWER-D právě jim věnujeme velkou pozornost.

Druhé desetiletí 21. století vneslo do technické analýzy další novinku, inovaci. Pravděpodobnost. Moudří investoři vědí, že samotná matematika není technické analýze nic platná. Je to "jen hádání" z minulosti. Samozřejmě, je věrohodnější než hádání z křišťálové koule, nicméně neříká nic víc, než že se cena akcií či hodnoty indexů budou PRAVDĚPODOBNĚ vyvíjet TAK A TAK. Nic víc, nic méně. Přesunuli jsme do akciové současnosti. Mrak pravděpodobnosti napovídá, že se cenné papíry budou vyvíjet TAK A TAK.

Příklad. Historickým indikátorem z poslední třetiny 20. století je indikátor Three Line Break. Více méně pravidelně se jim řídí cena akcií Komerční banky. Napovídá, že po třech pohybech, nahoru nebo dolů, následuje změna trendu. Aktuálně má Komerční banka za sebou dva pohyby v rostoucím trendu. Nicméně v posledních dvou burzovních seancích se nedávný prudký růst "zasekl". Na druhé straně ale víme, že by se měl dostavit ještě jeden růstový pohyb. Tolik historické "prameny". Jak s nimi dál naložit? V pondělí prodávat nebo vsadit na nadstavbu, kterou přineslo v technické analýze poslední desetiletí?

Pravděpodobnostní mrak Forecast Cloud indexu PX naznačuje ambici tuzemského akciového trhu, po krátké stagnaci, opět růst. (A zase máme na výběr minimálně padesát historických indikátorů "poznamenaných" jejich "renezancí" z počátku století a doplněných "mraky pravděpodobností" z posledního desetiletí.) Podobný vývoj má před sebou i námi vybraná Komerční banka. Jak se rozhodneme - teď mluvíme o krátkodobých spekulacích - o dalším postupu je jen a jen na nás. Žádný guru. Jen my sami!

Kdyby investování do cenných papírů znalo jasnou cestu, o které nás často přesvědčují mnozí "analytici", byli by bohatí všichni. Jenže zelený strom života není pro všechny. Vede k němu šedivá teorie, kterou mnozí nesnáší a raději se obracejí k dávným metodám KOHO ZNÁM A KOHO NE a k DOTACÍM. Ale nezapomínejme, každou výhru musí někdo zaplatit. Obvykle oněch Paretových 80%. Pokud by Paretovo pravidlo neplatilo, byli by všichni bohatí a "za vodou". Tak to ale nefunguje! Bohužel? Ne. Naštěstí!
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Ani banky a finanční VIG již nejsou tituly, kterými donedávna bývaly!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 506 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz