logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Nikdy, nikdy, nikdy!

19.06.2020 08:31
Zákon schválnosti prý nemá výjimky. Kdo dal ve čtvrtek přednost nákupu ČEZ před nákupem Avastu měl smůlu. Jako jediný ze všech titulů rostl Avast. O to ale teď nejde. Důležité je naučit se hodnotit investiční vyhlídky toho kterého titulu.

ČEZ má pověst stabilního dividendového titulu. Jeto prosté. Se stálým dividendovým příjmem, koronavir nekoronavir, počítá státní kasa. Proč se nepřidat, že? Víru v pravidelné příjmy před časem narušil jen sílící boj o nadvládu nad ČEZ. Nedávno však i velcí kritici státu obrátili a v pravidelné dividendy zase věří. Avast je něco úplně jiného. Žádný boj o "privatizaci", tedy de facto "zcizení" něčeho, co budovaly generace jiných. Naopak. Jde o návrat ke skutečným podnikatelům typu Baťa, Škoda a další. K renesanci opravdového podnikání. Žádné kašírování.

O ČEZ a úsilí jestřábů o jeho ovládnutí jsme již v minulosti napsali dost. Nemá smysl se opakovat. Stačí jen něco málo doplnit. ČEZ více než Avast ovlivnila pandemie covid-19. Než přišla usilovali jestřábi o co největší snížení ceny akcií ČEZ. S příchodem covid-19 však padalo všechno. Tedy i cena akcií ČEZ. Takový pád se už jestřábům "nehodil do krámu". Proto obrátili. Ze dne na den byl ČEZ opět za dividendovou stálici. Navzdory tlaku ČNB, potažmo státu na nevyplácení dividend bank, potažmo i dalších "společností-patriotů".

Avast je jako reprezentant skutečného podnikání daleko věrohodnější než ČEZ. Navzdory chybě, kterou před časem udělal,když se spojil s pochybným partnerem. Naopak. Přešlap mu nakonec pomohl, protože ho vyřešil rychlým a čistým řezem bez dlouhého "okecávání", jak bývá v Česku zvykem. Žádné nikdy, nikdy, nikdy. Udělali jsme chybu, zaplatili jsme za ni a teď už zase jedeme dál. To investoři ocenili.

Avast má v sobě všechno, co investoři oceňují. Je příběhem selfmademanů, kteří se ze skromných začátků komplikovaných podnikáním za tehdejší železnou oponou propracovali svým umem a pracovitostí k miliardám. Žádné "privatizace" nebo "dotace"! Historie vzniku dnešního Avastu stojí za podrobnější popis. Včetně vytváření obchodní strategie firmy. Do dnešní glosy ale nepatří. Skočme tedy hned do rozjetého vlaku.

Avast vstoupil na burzu v roce 2018 (i ten stojí za podrobnější poznámku, především kvůli pochopení fungování/nefungování BCPP). Od té doby se píše jeho "nová" historie. Vstup na burzu mu především umožnil vyčíslit pracovitost, nadšení a úspěchy penězi. Dnes má firma hodnotu přes 150 miliard korun. Otcové zakladatelé už u toho sice přímo nejsou, jejich geny jsou však ve firmě stále přítomny. Díky nim má Avast vnitřní sílu dobývat světové trhy. S respektem, ale bez poklonkování a s vědomím vlastní síly. Stejně jako před sto lety vzpomínaní Baťové, Škodové a další.

Avast zamířil/zakotvil v elitním klubu. Jeho cenné papíry jsou zařazeny do prestižního indexu FTSE100. Složení svých indexů mění společnost FTSE Russell jednou za tři měsíce a k zařazení do indexu je nutné, aby společnost byla k danému datu do 90. místa na burze podle tržní hodnoty.

Hlavní důvodem proč jsme dnešní glosu napsali bylo/je motivovat tuzemské investory k opravdovému investorskému myšlení. Žádné donekonečna opakované opisování "západního" moudra do "východní" socialistické mentality. Opravdoví podnikatelé jakými byli  pánové Baťa, Škoda ukázali a pánové Kučera, Baudyš dál ukazují cestu kudy z "Česka do světa" Není nutné poklonkovat a vnucovat se. Není nutné hrát si na hrdé a sebevědomé. Stačí takovými být.

Proto jsme dnešní glosu napsali tak, jak jsme ji napsali. Investování v Česku je podle škarohlídů OUT. Není. Někteří investoři mohou být OUT, ale geny jen tak neumírají. Pokud se budeme pořád jen opírat o západní, především americkou berličku a nebudeme věřit sami sobě nikdy "silné Česko" nevybudujeme. Nikdy, nikdy, nikdy.
 
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Po čase jsme do Grafu dne zařadili Philip Morris. Probouzí se?

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 513 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz